Eveniment-Social

Lista de peste 20 de milioane de lei la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera

Publicat: 10 oct. 2018
1

Mai multe proiecte transfrontaliere depuse de Consiliul Judetean pentru obtinerea finantarii nerambursabile se afla la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera, în etapa de verificare administrativa si a conformitatii.

Cele 12 proiecte depuse de CJ în cadrul Programului Operational Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 vizeaza investitii de 24 milioane de euro în infrastructura rutiera, spitale, cercetare, reabilitarea si promovarea monumentelor istorice.

Restaurarea Muzeului "Ion Creanga" va fi posibila în cadrul proiectului "Calator pe meridiane culturale", a carui valoare este estimata la 1,7 milioane de euro. Muzeul "Mihai Eminescu" va fi reabilitat si consolidat prin parteneriatul "Educatie si cultura fara frontiere", pentru care s-a solicitat suma de 1,6 milioane de euro.

Aceleasi lucrari vor fi facute si la Casa Memoriala "Constantin Negruzzi" din localitatea Hermeziu, în cadrul programului "Circuit turistic international de promovare a patrimoniului cultural-istoric", pentru aproximativ 1,5 milioane de euro.

Staretia Manastirii Golia va fi reabilitata conform proiectului "Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea traditiei, culturii si monumentelor în regiunea transfrontaliera Ungheni, Republica Moldova – Iasi, România", estimat la 1,7 milioane de euro.

Totodata, proiectul privind diagnosticarea si tratarea endometriozei va fi posibila la Spitalul "Elena Doamna", prin formarea unei echipe de experti si achizitionarea aparaturii medicale necesara, investitia fiind calculata la 1,6 milioane de euro. Pacientii sectiei de cardiologie de la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" vor beneficia de diagnosticare cu aparatura performanta în cadrul unui parteneriat pentru care a fost solicitata suma de 1,5 milioane de euro.

"Sectia Pascanu din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie va fi renovata cu ajutorul proiectului privind reabilitarea si modernizarea serviciilor de sanatate în regiunea transfrontaliera Ungheni – Iasi, în vederea îmbunatatirii, tratarii si detectarii de caz a tuberculozei, cu o valoare estimata la 6,4 milioane de euro. Unitatea medicala va fi dotata cu aparatura performanta în cadrul parteneriatului pentru care se vor investi 1,9 milioane de euro", au aratat reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.

Investitii in sistemul medical

De investitii în echipamente medicale va beneficia si Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Cuza Voda" care va achizitiona un mamograf de înalta performanta. În cadrul unui proiect transfrontalier, aproximat la 1,4 milioane de euro, infrastructura drumului judetean 249A va fi modernizata pe o lungime de 13 kilometri în cadrul a doua proiecte în valoare de 4,6 milioane de euro.

"Proiectul privind cercetarea si promovarea generarii de înalta eficienta prin trigenerare, bazate pe utilizarea resurselor regenerabile solare pentru obtinerea energiei electrice, termice si a frigului, inclusiv achizitia echipamentului va fi implementat de CJ în parteneriat cu Institutul de Energetica al Academiei de Stiinte din Republica Moldova si Universitatea Tehnica Iasi. Bugetul estimat este de 200.000 de euro. Consiliul Judetean va derula alte trei proiecte cu o valoare de 3 milioane de euro, depuse de Agentia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest", au mai transmis reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.

Actiunile comune ale României si Republicii Moldova pentru prevenirea efectelor cauzate de fenomene naturale vor putea fi finantate cu 325.000 de euro prin proiectul privind imbunatatirea calitatii si capabilitatii actiunilor comune de urgenta în zona transfrontaliera.

Studentii îsi vor putea dezvolta competentele antreprenoriale in cadrul unui proiect de peste 370 mii de euro, iar imbunatatirea capabilitatilor de comunicatii în Iasi, Botosani, Vaslui si Republica Moldova va fi posibila printr-o investitie de 2,2 milioane de euro.
Adauga un comentariu