Titlurile zilei

Lista dezastrului de la spitalul mobil Lețcani. Filă cu filă, raportul care a scos la iveală cea mai mare combinație din pandemie în județul Iași (EXCLUSIV)

Publicat: 06 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista dezastrului de la spitalul mobil Lețcani. Filă cu filă raportul care a scos la iveală cea mai mare combinație din pandemie în județul Iași EXCLUSIV
Un raport al Ministerului Sănătății a scos la iveală o serie de nereguli grave la spitalul mobil de la Lețcani, unitate destinată tratării bolnavilor de COVID-19

Un adevărat haos a cuprins cel mai important proiect pe sănătate din perioada pandemiei COVID-19 în județul Iași. Ministerul Sănătății a scos la iveală zeci de nereguli la spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț au pus la bătaie 13,4 milioane de euro pentru acest spital de la marginea orașului. Unitatea medicală este însă închisă de aproape două luni, iar deficiențele constatate nu au fost remediate nici acum

Peste 250 de paturi de Terapie Intensivă sunt ocupate în unitățile medicale ieșene cu bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2. Alte aproape 1.000 de persoane sunt carantinate la domiciliu, după ce s-au infectat cu virusul. În tot acest timp, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere circa 280 de paturi. Toate aceste date sunt pentru județul Iași, cel mai mare din țară și unde până în prezent au fost infectate peste 34.000 de persoane de la începutul pandemiei. Cea mai mare unitate medicală destinată tratării pacienților COVID-19 este închisă de circa două luni din cauza unor deficiențe constatate de Ministerul Sănătății și care încă nu au fost remediate.

Spitalul mobil de la Lecțani a fost supus unui control încă din toamna anului trecut, control care a scos la iveală 32 de neconformități. Cotidianul „BZI” vă prezintă în exclusivitate raportul complet al Corpului de Control al Ministrului Sănătății, raport care a scos la iveală cea mai mare combinație din bani publici făcută în județul Iași. Sub umbrela lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, și a lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, spitalul de la Lețcani a devenit cea mai mare afacere pe timp de pandemie din județ.

Neconformități semnalate încă din toamna lui 2020 la spitalul mobil

Inspectorii de la Ministerul Sănătății au verificat documentele și echipamentele de la spitalul mobil încă din toamna anului trecut. Licitația a fost organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, banii venind de la CJ Iași și CJ Neamț.

„Tematica acțiunii de control a vizat verificarea modului de punere în funcțiune a spitalului mobil modular Lețcani, secție exterioară a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași. Controlul a vizat verificarea modului de eliberare a autorizației sanitare de funcționare pentru spitalul mobil modular Lețcani, dar și alte aspecte considerate relevante”, se arată în fila 1 a raportului întocmit de Corpul de Control al Ministrului Sănătății.

Și autoritățile județene au arătat că prin acest raport se vede clar că deficiențele sunt extrem de grave, iar Asociația Euronest și firma turcă SDI Global trebuie să le remedieze .

Minciuni Euronest despre numărul de paturi de la Lețcani

O primă constatare a fost legată de numărul de paturi autorizate. În plus, Corpul de Control a descoperit și că autorizația DSP de funcționare a spitalului nu a fost emisă corespunzător.

„Între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Asociația Euronest a fost încheiat contractul de comodat nr. 1936/11.09.2020, înregistrat la unitatea sanitară sub nr. 14584/14.09.2020. În baza acestuia, unitatea sanitară a preluat în folosință spitalul modular cu 250 de paturi. În fapt, au fost autorizate pentru funcționare 118 paturi. De fapt, proiectarea pentru 250 de paturi nu corespunde cu normele de autorizare a unităților spitalicești”, se mai arată în raportul respectiv la fila nr.4 .

Practic, s-au plătit milioane de euro către turci pentru 250 de paturi, însă în realitate sunt funcționale doar 118 paturi. În cele din urmă, spitalul a costat 10,7 milioane de euro.

Documente lipsă la echipamentele medicale. Comisia de recepție nu a vrut să semneze hârtiile

Mai mult, nu toți cei din comisia de predare-primire din partea Spitalului de Boli Infecțioase au vrut să semneze documentul. În raport se arată și cum o parte a celor din comisia de recepție nu au vrut să semneze acele documente.

„Nu existau la dosar certificatele de garanție ale tuturor aparatelor, așa cum este prevăzut în procesul-verbal de predare-primire. Nu au fost predate toate manualele de utilizare, așa cum este prevăzut în procesul-verbal de predare-primire. Lipseau manualele de utilizare pentru analizatorul de gaze Siemens Rapidpoint 500 și de la analizatorul de ioni CBS3000. Nu există declarații de conformitate de la producătorii aparatelor. Lipseau procesele-verbale de instalare și de punere în funcțiune ale aparatelor și procesele-verbale de instruire. În data de 15.10.2020 au fost întocmite multiple liste de inventar cu bunurile primite, în fapt realizându-se doar o preluare cantitativă”, se arată la fila 5 a raportului.

Un singur angajat asigura toată mentenanța la spitalul mobil

Inspectorii mai arată și faptul că turcii de la SDI Global au lăsat un singur angajat să se ocupe de mentenanța echipamentelor.

„S-a comunicat faptul că pentru toată aparatura este asigurată o garanție de 2 ani, prin intermediul unei persoane de origine turcă. Persoana este singura prezentă, încercând să repare orice disfuncționalitate, deoarece nu am primit acte de garanție și conformitate”, apare la fila 7 a raportului.

De asemenea, la nivelul spitalului mobil Lețcani au apărut mai multe deficiențe din momentul începerii activității medicale și după primirea autorizației de funcționare.

„Transformatorul electric de joasă tensiune nu asigură o putere instalată suficientă funcționării la capacitate a tuturor echipamentelor și dispozitivelor electrice. Conductele de alimentare cu apă și de evacuare nu sunt izolate termic, existând riscul de îngheț imediat ce temperatura scade sub 0 grade Celsius. Apele pluviale nu sunt colectate, acestea evacuându-se pe pavimentul spitalului. Tunelurile de trecere dintre module nu sunt izolate termic și nici etanșe, favorizând pătrunderea precipitațiilor”, se arată la fila 8 a raportului.

Echipamente cu descriere în limba turcă la spitalul din județul Iași

În raport se mai arată și faptul că cel mai vechi echipament este din 2014, fiind vorba despre un analizator gaze în sânge. În plus, inspectorii arată și faptul că Euronest a refuzat să pună la dispoziție documentele de proveniență sau manualele de utilizare ale echipamentelor în perioada controlului (10.11.2020 – 12.11.2020). Abia ulterior au fost trimise pe e-mail unele documente care atestă certficatele de conformitate la o parte din echipamentele medicale.

„În documentele trimise sunt prezente și capturi de ecran cu fișiere electronice denumite «manuale de utilizare» și «certificate de garanție» pentru dispozitive medicale, fără însă să cunoaștem conținutul real ala acestora”, se arată la pagina 12 a raportului.

La pagina 14 se specifică faptul că paturile de la secția ATI nu dispun de etichetă în conformitate cu normele legale și nu au marcajul european CE. Paturile nu au nici tipul, seria și nici producătorul.

Saloane fără chiuvetă și apă caldă la spitalul mobil. Cabine cu wc turcesc

În raport, la fila 22 se arată și faptul că lucrurile nu sunt în regulă nici în ceea ce privește condițiile igienico-sanitare. La Serviciul de Primire Bolnavi, spațiul de lucru pentru asistenți nu avea instalată chiuvetă. La două anexe sanitare sunt 4 chiuvete, 12 wc tip turcesc, fără a se asigura apa caldă. La secția de Terapie Intensivă niciun salon nu avea instalată chiuvetă. Nici la secția de Boli Infecțioase saloanele nu aveau instalate chiuvete. Oficiul alimentar era nefuncțional, iar culoarele de trecere dintre module nu erau etanșe.

Secția exterioară nu are organizat un punct de sterilizare, etc. În tot raportul se prezintă aspecte privind deficiențele constatate și măsurile care trebuie luate pentru ca acestea să fie remediate. Cu toate acestea, Euronest a negat fiecare punct prezentat în raportul respectiv. Cotidianul „BZI” va prezenta și în edițiile următoare noi detalii din raportul făcut de Corpul de Control de la Ministerul Sănătății, raport care a ajuns și pe masa procurilor anticorupție din Iași.

Adauga un comentariu