Titlurile zilei

Lista investițiilor locale în 2021! Cu ce s-a ales județul Iași din bugetul României? Detalii inedite povestite din ședințele comisiilor parlamentare

Publicat: 01 mart. 2021
Tronson de autostradă din România
Lista investițiilor Iașului în 2021, prinse în bugetul României, va fi extrem de limitată. Votul dat în comisiile de specialitate a respins amendamentele depuse de parlamentari

Situație dramatică pentru județul Iași. Lista investițiilor Iașului în anul 2021 va cuprinde din nou aceleași promisiuni ca și în anii anteriori. Amendamentele depuse de aleșii Iașului la legea bugetului nu au fost avizate, în vreme ce parlamentarii puterii nu au venit cu nicio propunere. Astfel, marile investiții ale Iașului vor rămâne cele deja avizate de către Guvernul României

După mai multe zile de discuții în comisiile reunite ale Parlamentului României, bugetul pe anul 2021 a fost conturat. Votul final pe buget va fi dat însă în plenul reunit al celor două Camere în cursul zilei de mâine, 2 martie 2021. Județul Iași a fost cuprins în lista de investiții asumată de actualul Guvern, însă proiectele propuse pentru anul 2021 sunt extrem de puține. Iașul va beneficia în acest an de bani pentru Autostrada A8 sau pentru drumul național Târgu Frumos-Botoșani. Fondurile pentru drumurile județene sunt însă mai mici față de anii anteriori, în vreme ce marile proiecte pe sănătate bat pasul pe loc. Iată cum arată bugetul pentru Iași pe anul 2021 și cum comentează politicienii locali proiectul în forma sa finală! De bugetul național depinde și bugetul municipiului Iași. Însă acesta se află abia la stadiul de consultare a cetățenilor.

Lista investițiilor Iașului în 2021! Proiectele județului din bugetul României

Discuțiile din comisiile de specialitate nu au adus schimbări majore în privința proiectelor județului Iași. Parlamentarii ieșeni ai Guvernului nu au propus amendamente la legea bugetului pe 2021. Asta pentru că Guvernul PNL- USR/PLUS- UDMR le-a cerut acestora să nu intervină peste proiectul de buget, proiect care astfel nu a mai suferit modificări substanțiale față de propunerea Executivului. În aceste condiții, demnitari precum Cosette Chichirău sau Marius Bodea, reprezentanți ai USR/ PLUS, mai mult au făcut figurație în comisiile parlamentare.
În schimb, cele 32 de amendamente propuse de parlamentarii PSD Iași la legea bugetului de stat au fost respinse pe capete. Aceștia au solicitat fonduri pentru Autostrada A8, centura ocolitoare Est și Vest, dar și o serie de proiecte pentru comunitățile rurale din județul Iași. Practic, bugetul a rămas în forma inițială.

Investițiile Iașului erau știute de la bun început

În proiectul de buget apar 9,7 milioane de lei pentru plata proiectantului la sectorul montan din Autostrada A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț. Pentru tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni au fost prevăzute 4,8 milioane de lei pentru anul 2021, sumă destinată demarării documentației tehnice. Pentru următorii ani ar trebui să se aloce 23,1 milioane de lei în 2022, dar și 27,5 milioane de lei în 2023. De asemenea, apare și suma de 12 milioane de lei pentru 2024. Alți 368 de mii de lei sunt alocați pentru podul de la Ungheni, parte a proiectului A8.

În buget apar și 50 de milioane de lei drept credit de angajament pentru centura ocolitoare a Iașului. Această sumă nu este însă ca și garantată. În plus, alți 62 de milioane de lei apar drept credit de angajament pentru drumul național Târgu Frumos – Botoșani. Compania de Drumuri a stabilit câștigătorul pentru acest sector de drum, însă se pare că nu și fondurile necesare lucrării. În acest caz, proiectul va fi dus până în 2023.

Reacția deputatului Marius Ostaficiuc, membru în Comisia de buget din Parlament!

Membru în Comisia de Buget, deputatul PSD de Iași Marius Ostaficiuc s-a arătat nemulțumit de modul cum a înțeles Guvernul să aloce fonduri pentru județul Iași. Acesta a menționat faptul că în bugetul pe 2021 nu se regăsesc suficiente fonduri pentru sistemul medical. Conform acestuia, fondurile alocate sunt total insuficiente în raport cu nevoile comunității ieșene.

„Iașul nu are nevoie de câțiva lei pentru niște studii, ci are nevoie de fonduri consistente pentru a putea demara așa cum trebuie marile proiecte de investiții. Mă refer aici și la investițiile în sistemul de sănătate, un sistem lovit de soartă în ultima perioadă și pe care Guvernul actual pare să-l trateze la capitolul diverse. Nu pot să nu văd cum Institutul Regional de Oncologie, cea mai mare unitate de profil din zona Moldovei, a primit fonduri în bătaie de joc. Doar 40 de mii de euro s-au alocat pentru IRO în anul 2021, sumă insignifiantă pentru nevoile cadrelor medicale. Ce poate face IRO cu câte 20 de mii de euro de la PNL și USR/PLUS? Ce reprezintă acești bani pentru o unitate medicală în care an de an se tratează mii de bolnavi cu afecțiuni oncologice?”, a spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Petru Movilă, președintele PMP Iași: „Bugetul este un zero barat”

Lista investițiilor Iașului în 2021 a fost comentată și de Petru Movilă, președintele organizației județene PMP. Acesta a menționat faptul că bugetul pe anul acesta este o mare păcăleală.

„În 2020 am fost singurul parlamentar de Iași care a avut un amendament aprobat la legea bugetului de stat. 9,4 milioane lei am reușit să aduc către Autostrada A8 pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Neamț – Ungheni – Iași. Banii, din păcate, s-au pierdut, pentru că Ministerul Transportului nu i-a folosit până la sfârșitul anului trecut. Bugetul pentru anul 2021 prevede aceleași credite de angajament pentru Autostrada A8 care erau și în anii trecuți. În realitate, un mare zero barat. Un buget mai prost ca acesta pentru Iași nu am văzut de ani buni. Unde sunt banii promiși și unde sunt demersurile necesare pentru ca autostrada să devină realitate?”, a spus Petru Movilă, președintele PMP Iași

Comentarii
  • Doar sponsorul cu rît costel e mulțumit de fifirici cuarliției mele korbanisto-usrahați date de pîrțu-cuțu pentru populimea din iași—– acum așteptăm să vină cococeanul cu promter și korbanul -carmol—-să inagureze investițile care nu se vor face

  • Psd e de vina. Ciuma rosie
    #mwie PNL si USR plus asta am luat!
    #fara amendamente???? Pai PNL si Usr ziceau ca einaduc bogatie si DEZVOLTARE, cum??? Fara prouecte, fara bani, CE nu vem ce face in IASI????
    #unde e trenul meyropolitean dar sala de sport, dar gradina zoologica, dar telegondolele, DAR PROSTIA noasta pana unde merge???? Ce ne minciunesc astia, vai mama noastra, MOLDOVENII cei mai incuiati

Adauga un comentariu