Info Turism

Litoralul românesc va avea în vară aproape 53 de hectare de plajă nouă. Cel mai mare proiect de înnisipare din ultimii 50 de ani este în derulare

Publicat: 27 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Litoralul românesc va avea în vară aproape 53 de hectare de plajă nouă. Cel mai mare proiect de înnisipare din ultimii 50 de ani este în derulare
Litoralul românesc va avea din vară aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari

Litoralul românesc va avea din vară aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari, anunţă Administraţia Naţională „Apele Romane”, pe pagina sa de Facebook. În acest moment, pe litoral este în derulare cel mai mare proiect de înnisipare din ultimii 50 de ani. Întregul proiect implementat de Administraţia Naţională „Apele Romane” se ridică la o valoare de peste 800 de milioane de euro.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare.

Litoralul românesc va avea aproape 53 de hectare de plajă nouă

Veste bună pentru turiştii romani care au în plan petrecerea concediului vara aceasta la malul Mării Negre. Administraţia Naţională „Apele Române” a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că litoralul românesc va avea, la începutul verii, aproape 53 de hectare de plajă nouă, pe o lungime de 6.950 de metri liniari.

„Operaţiunile de înnisipare pe plaja din Mamaia sunt în toi. Cel mai mare proiect din ultimii 50 de ani în valoare de peste 800 de milioane de euro este în plină derulare. El este implementat de instituţia noastră, prin Apele Romane Dobrogea-Litoral, de-a lungul întregului litoralul românesc, de la nord la sud, pe 11 zone, timp de trei ani, adică până în anul 2023. (…) La începutul acestei veri, situaţia în cifre va arată astfel: aproximativ 53 de ha de plajă nouă; pe o lungime de 6.950 de metri de liniari; circa 4,5 de milioane de metri cubi de nisip folosiţi la înnisipare”, menţionează reprezentanţii instituţiei.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I şi plajele Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Baltă Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai – în etapa II, potrivit Ministerului Mediului.

Staţiunea Mamaia se transformă din temelii

Farmecul de altădată va fi reînviat de către autorităţi în staţiunea Mamaia, care se va transforma din temelii. Mai exact, aceasta va semăna cu varianta de acum 40 de ani a staţiunii din nordul litoralului.

Turiştii care veneau în anii ’70 – ’80 în staţiunea Mamaia îşi amintesc cum, în lipsa umbrelelor şi a baldachinelor, se ascundeau de arşiţă zilei sub copacii care străjuiau nisipul. În ultimii ani, toată vegetaţia a fost îndepărtată, fără să ştie că, de fapt, copacii nu făceau doar ziua suportabilă, ci aveau şi un rol de stopare a eroziunii plajelor.

Astfel, conform autorităţilor, staţiunea Mamaia va avea din nou o barieră verde, de patru kilometri, care să protejeze coasta de furtunile puternice de pe mare. Acum 40 de ani, zona era înconjurată de verdeaţă. În anii 90, însă, construcţiile haotice şi interesele comerciale au distrus spaţiul verde. Dincolo de aspectul estetic, barierele erau create special pentru a opri furtunile care spulberau nisipul de pe plajă.

Oficialii vor să refacă spaţiul verde şi vor planta în primăvară arbuşti rezistenţi. În cadrul proiectului de lărgire a plajelor litorale, început în toamna anului trecut, în Mamaia vor fi plantaţi copaci la marginea nisipului, aşa cum existau în urmă cu patru decenii, cu rol de stopare a eroziunii costiere.

După finalizarea lucrărilor de stopare a eroziunii plajelor, care se execută în prezent, în primăvara va începe şi plantarea celor 650 de puieţi, din speciile sălcioara, catina albă şi catina roşie, care cresc în soluri nisipoase

Proiectul va fi implementat pentru moment doar în staţiunea Mamaia.

Costurile estimate pentru perdeaua forestieră ajung la 100 de mii de euro, dar banii sunt deja accesaţi prin programul european de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc.

Adauga un comentariu