National

LIVE TEXT – TRAIAN BASESCU: Procesul fratelui meu a fost o inscenare

Publicat: 12 ian. 2016
1

Fostul presedinte Traian Basescu este prezent in studioul Romania TV, fiind invitat de Victor Ciutacu.

Despre Mircea Basescu si despre nepotii care sunt trimisi in judecata
Am primit sentinta cu surprindere, ma asteptam la alta sentinta. Nu am sa ma mai pronunt. Eu personal suspectez o inscenare. Nu spun cine a facut-o, cum a facut-o. O instanta a dat o condamnare grea. Va aduc un argument, nu inventez nimic. Va prezint un document din dosarul care se afla la instanta. E public. E un fax trimis procurului general din 2 martie 2011, fratele meu a fost arestat in 2014.

In 2 martie 2011 am chemat sefii serviciilor secrete si am spus ca fratele meu este supus presiunii. S-au emis mandate de ascultare telefonica si ambientala. Se poate condamna in Romania fara probe la dosar.

Fratele meu a spus: la mine a ajuns un morman de dolari, nu de euro. Niciodata serviciile de informatii nu mi-au dat informatii despre acest caz. Singura informare a serviciilor despre clanul Bercea a fost de pe timpul lui Ion Iliescu.

In dosar veti vedea trafic de influenta a lui Bercea Mondialu in timp ce era in instanta la Slatina. Nimic despre fratele meu.

Eu nu-l cunosteam la fata pe Bercea Mondial, dar a ajuns langa mine.

Familia dvs este persecutata?
Legat de ginere: Va aduceti aminte de ce a fost acuzat? Ca an 2013 a facut la DIICOT un document prin care a facut presiuni asupra nu stiu cui. In 2013 nu era avocatul lui Lucinschi fiul.

Cate cauze penale sunt deschise pe numele dvs?
49 au fost inchise, au ramas 7. Pe 18 am o citatie pentru Curtea de Apel din Tg. Mures. Nu stiu pentru ce. Am dat citatia la avocat.  Pe 20 am la Cluj. Trebuie sa raspund la citatiile justitiei. Legat de Flota am primit o informare de clasare a dosarului.

Sunt foarte multe reclamatii. Asta e viata unui fost presedinte. Sunt pregatit pentru asta.

Despre fostii colaboratori
Daca ma intrebati daca ii mai numiti pe Coldea, pe Codruta, pe Stanciu, raspund ca da. Pe oamenii astia eu i-am creat. Coldea era un maior. Codruta era un copil de 28 de ani in Sibiu. Criteriul era ca vreau un procuror tanar, neafectata.

Am cerut sa mi sa dea lista procurorilor sefi de la Parchete, DIICOT din tara. Codruta era cel mai tanar procuror dintre cei de pe lista. M-am uitat la activitate. Femeie, rata de succes 100%, tanara. O vreau la Bucuresti. E mai bine sa mai schimbam pe cei care au stat multa in functie.

Penultimul interviu al doamnei Kovesi m-a mahnit. A tinut sa sublinieze ca noi i-am arestat si pe cei care ne-au propus si pe cei care i-am dorit. Asta m-a mahnit. Puterea corupe.

Daca ma intrebati acuma, ii voi numi din nou. Dar in acelasi timp nu pot fi ipocrit ca am curatat tot ce mi-a lasat tot ce mi-a lasat Ion Iliescu. N-am avut incredere in ei. Era Timofte, Ardelean etc. Le-am zis, baieti la revedere.

Bilantul pe 2014, se scria ca la cele 43 de achitari se spunea ca de vina sunt judecatorii sunt de vina, procurorii nu. Acea anexa mi-a aratat ca puterea corupe.

Nu exista nimeni in aceasta tara cu care sa fi facut trafic de influenta sau alte lucruri. Nici cand am fost presedinte si nici inainte.

Relatia cu Coldea: L-am luat maior, l-am lasat general cu trei stele.
E o presiune mare pe familia mea, inclusiv de trustul dvs. de presa, de Antene. Trebuie mentinuta o atmosfera publica.

Justitia trebuie consolidata.

Despre Elena Udrea
Asa cum o cunosc eu este foarte greu sa o acuzi de lipsa de loialitate sau de bun simt in relatia cu oamenii. Am sprijint-o si pe Sulfina Barbu, Roberta Anastase… Nu mi-a facut niciun rau. Nici celalalte. Unele care erau foarte mici in politica, mi-au dat apoi lectii la tv.

Despre Alina Gorghiu
Este marea conducatoarea de partid si de lupte politice… Il sprijina pe Busoi. Pe Busoi il bat de acasa daca ar fi sa candidez. Nici nu trebuie sa apar la tv.

Despre declaratia generalului Dumbrava
A fost neinspirata. Am cerut SRI, stiind ca sunt destui care reusesc destui sa influenteze hotararile, ca angajarea lor in lupta anticoruptie sa implice si supravegherea celor care fac interventii la justitie. Eu i-as fi cerut lui Dumbrava sa explice a ce termeni a folosit.

Despre Victor Ponta
Azi a fost chemat la DNA Oradea ca martor. Daca isi dovedeste nevinovatia in dosarul in care este implicat, are viitor politic. El nu are caracter, dar e talentat politic. PSD nu are lider.

Despre oameni politici
Aveam o pleiada intreaga de personaje care se afirma in politica. Iohannis, Becali, Alina Gorghiu, Vasile Blaga… Blaga e in afirmare. A stat in umbra mea. La umbra nucului nu creste nimic.

Despre Dacian Ciolos
Are vocabular bruxellez, dar nu are forta omului politic. As fi reactionat la conferinta cu Merkel. Nu a reactionat cand Merkel a pus egalitate intre Schengen si MCV. Nu a facut-o. Il invinuiesc pe Ciolos. Avem probleme cu coruptia. In Austria coruptia e mult mai mare ca la noi. In Grecia, in Italia… Ce exemplu mai elocvent avem decat cazul Volkswagen? Daca era in Romania, ii arestam pe toti. Ii plimbam pe toti in catuse si ii puneam sa spuna tot.

Trebuie sa recunoastem public ca s-au facut progrese in justitia noastra. E absolut independenta. De ce nu recunoastem asta?

Despre Miscarea Populara
Nu e destinat sa intre la putere in 2016, ci doar sa fie partid parlamentar. Vreau sa fie o prezenta consistena in Parlament. In 2020 vreau sa fie de 35-40%.

Eroii din vara 2012 nu mai sunt. Iohannis ramane premierul de la Grivco.

Am obligatia sa creez un partid nou, sa iasa din pamant. Elena Udrea are ca prioritate problemele din justitie. Va dura ani.

Despre finantarea partidelor politice
Vedeti gecile, fularele, umbrele, pixuri. Unii au pus deoparte. S-au finantat ziare, televiziuni. Unii au primit bani si apar acum ca deontologi.

Despre intalnirea Iohannis-Banca Mondiala
Banca Mondiala va veni cu propuneri de finantare. S-a semnat un contract de 35 milioane de dolari pentru cresterea administrativa. Si cu FMI e bine dar nu cred ca vom mai avea vreun acord.

Adauga un comentariu