Actualitate

LIVE VIDEO – Ședință de Guvern, declarații susținute de membrii Executivului. Ludovic Orban: O parte dintre bugetari, în șomaj tehnic din solidaritate cu angajații din mediul privat – UPDATE

Publicat: 09 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
LIVE VIDEO - Ședință de Guvern declarații susținute de membrii Executivului. Ludovic Orban O parte dintre bugetari în șomaj tehnic din solidaritate cu angajații din mediul privat - UPDATE
Guvernul decide astăzi prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de alți membri ai Executivului la începutul ședinței de Guvern.

UPDATE: Guvernul are, pe lista suplimentară, a ședinței de la această oră, adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care să se facă derogarea pentru benzină și motorină în ceea ce privește adaosul de biocarburant.

”Vreau să introduce OUG stabilirea condițiilor de comercializare a benzinei și motorinei pe perioada stării de urgență. Derogare pentru benzină și motorină, adaos de biocraburant, 8% pentru benzină și 6,5% pentru motorină, pentru întreruperea lanțului de import. Pentru benzină suntem dependenți de import sută la sută, iar pentru motorină, de 30%.”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei.

UPDATE: Ministrul Finanţelor Public, Florin Cîţu, a anunţat joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că a pregătit o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri financiar-fiscale.

„Reglementăm rambursarea TVA cu control ulterior, pe perioada stării de urgenţă, pentru a injecta lichiditate în piaţă. Luna trecută am rambursat 4 miliarde de lei. Propunem şi prorogarea termenelor pentru situaţiile financiare anuale, respectiv a bilanţurile contabile pentru anul 2019, până la 31 iulie 2020. Avem şi facilităţi la import pentru producerea de alcool denaturat, valorificarea stocurilor de alcool care a fost confiscat. În mod normal alcoolul ar fi fost distrus, pe perioada stării de urgenţă vrem să-l valorificăm”, a anunţat Cîţu.

Ministrul a ma precizat că săptămâna viitoare se vor lua măsuri pentru oferirea de stimulente fiscale pentru producătorii de alcool care se reprofilează pe alcool denaturat.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a cerut miniștrilor să dea, cât mai urgent posibil, lista cu măsuri ce ar urma să fie intraduse de președintele Klaus Iohannis în decretul privind prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.

„Solicit miniștrilor să transmită propunerile pentru decretul privind prelungirea stării de urgență. Evident dacă se consideră noi măsuri, astfel încât președintele să le aibă la dispoziție. De asemenea, să mi le dați și mie să-mi dau ok-ul”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii Nelu „Apendicită” Tătaru să o demită pe Sorina Pintea din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Baia Mare, după ce aceasta a revenit asupra demisiei.

„Vreau să vă folosiţi de prerogativele pe care le aveţi şi să demiteţi managerul spitalului din Baia Mare, care a revenit asupra demisiei. Înţeleg şi că s-a numit pe sine director medical al spitalului”, a spus Ludovic Orban în şedinţa de Guvern.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, în prezent sub control judiciar pentru luare de mită, și-a retras demisia din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, înregistrată în 5 martie, și a anunțat că este în concediu medical.

UPDATE: Ludovic Orban a anunțat, în ședința de Guvern, că a decis ca o parte dintre bugetari să intre în șomaj tehnic din solidaritate cu angajații din mediul privat.

”Resursele bugetului de stat sunt afectate și diminuate. Vom adopta OUG inițiat de Violeta Alexandru. Solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații, să preluăm din greutatea crizei pe umerii noștri. Sunt peste 1.500.000 de angajați din mediul privat la care se adaugă și alții, în șomaj tehnic. Nu putem să lăsăm doar pe umerii lor suportarea acestei crizei. Am decis să găsim o soluție ca și în sectorul public să preluăm din greutate.

Un mecanism simplu. Jumătate din angajați lucrează 10 zile, iar restul zilelor rămân în șomaj tehnic. Perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, când se manifestă virusul, și diminuăm răspândirea virusului, va asigura funcționalitatea instituțiilor și asigurarea serviciilor către cetățeni. Și noi, cei din sectorul public, să preluăm din povara pusă pe umerii lor. ”, a spus Ludovic Orban.

Știre inițială

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe acest an pentru alocarea sumelor necesare combaterii efectelor negative ale epidemiei cu noul coronavirus, precum şi pentru adoptarea unor măsuri de flexibilizare a execuţiei bugetare, având în vedere măsurile stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale prin decretul privind instituirea stării de urgenţă.

„Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2020 (…) se diminuează la venituri cu suma de 30.000 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 54.625 mii lei, rezultând un deficit în sumă de 84.625 mii lei”, prevede proiectul de hotărâre de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, în contextul instituirii stării de urgenţă, „veniturile bugetului Trezoreriei Statului, prevăzute în sumă de 192.402 mii lei, se diminuează cu suma de 30.000 mii lei, care reprezintă valoarea dobânzilor aferente împrumuturilor acordate de Ministerul Finanţelor Publice din venituri rezultate din privatizare, unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale, împrumuturile, care potrivit prevederilor art. II din OUG 29/2020 pentru privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare se pot amâna, pe o perioadă de trei luni”.

„Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului aprobate în sumă de 84.176 mii lei se majorează cu suma de 54.625 mii lei. Creşterea cheltuielilor cu dobânzi la depozitele şi disponibilităţile păstrate în conturi la Trezoreria Statului decurge din necesitatea asigurării dobânzilor aferente depozitelor atrase pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale contului curent general al Trezoreriei Statului, determinate de tranzacţiile efectuate în vederea asigurării resurselor suplimentare pentru efectuarea cheltuielilor sectorului public”, se explică în document.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul urmează să aprobe şi o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni”.

Executivul urmează să mai aprobe domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2020 – 2021.

În cadrul şedinţei urmează să fie aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al mai multor companii şi agenţii ale statului: Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – SA, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Regia Autonomă „Rasirom” şi să fie prezentată o notă de informare privind posibilitatea accesării Fondului de Solidaritate al UE ca suport financiar suplimentar în decontarea unor cheltuieli publice efectuate de România pentru limitarea efectelor epidemiei SARS CoV-2.

Adauga un comentariu