Actualitate

Liviu Dragnea a dat cartile pe fata la Congres. Ce a pregatit pentru romani

Publicat: 10 mart. 2018
1

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, in cadrul Congresului PSD, marele proiect de tara, in viziunea PSD. Acesta se numeste ”gROwth” si, conform lui Dragnea, este ca o foaie de parcurs pentru ceea ce trebuie sa faca statul pentru un cetatean de la nastere si pana la finalul vietii.

”Avem un proiect mai amplu pentru romani: Proiectul gROwth, care pe langa cresterea veniturilor are in vedere multe alte masuri pentru romani.

Proiectul vizeaza in ansamblul viata celor care muncesc, are in vedere imbunatatirea conditiilor de munca pentru salariati; facilitati pentru deplasarea la locul de munca; deduceri pentru asigurari de sanatate private.

Proiectul pe care il propun astazi are in vedere crearea unor conditii adecvate pentru cresterea copiilor celor care muncesc.

Societatea noastra s-a schimbat foarte mult. Rolul femeii s-a diversificat foarte mult. Femeile lucreaza la fel de mult ca barbatii si incep sa ocupe din ce in ce mai mult pozitii de conducere. Iar noi in PSD stim cel mai bine cat de mult incep sa insemne femeile in politica si in functiile de conducere ale statului. Toate aceste schimbari profunde vin cu necesitatea unor noi politici publice, pe care noi le-am inclus in

Proiectul gROwth: crearea unor conditii adecvate pentru cresterea copilului, gradinite cu program prelungit, after-school in toate scolile din Romania si nu numai.

Tot in acest sens, acest nou proiect prevede asigurarea transportului pentru elevi, nu doar in mediul rural, ci si in mediul urban. Vedem ca marile orase din Romania sunt sufocate de traficul infernal de dimineata. Un sistem de transport public separat al elevilor catre scoala lor poate reduce semnificativ problemele de trafic si vor oferi mai mult timp parintilor pentru a se pregati pentru ziua de lucru.

Conditii exceptionale de educatie pentru elevi si student si venituri din ce in ce mai mari pentru dascali. Un pachet special de masuri de sprijin pentru tinerii romani, sa ii ajute sa isi indeplineasca 3 mari dorinte pe care le are orice tanar:

– Sa aiba un loc de munca bine platit sau sa-si deschida o afacere;

– Sa isi poata permite o locuinta doar a lui;

– Sa isi intemeieze o familie si sa isi poate creste copiii.

De asemenea, are in vedere dreptul la zile libere pentru parintii care isi duc copiii la consultatii medicale, in afara de concediul medical prevazut pentru perioade mai lungi in care copiii aflati in tratament medical trebuie sa fie insotiti de unul dintre parinti.

gROwth trebuie sa propuna alternative pentru orarul ghiseelor, dupa orele de lucru obisnuite, astfel incat sa-i poata deservi pe cei care muncesc.

Proiectul vizeaza reducerea drastica a birocratiei astfel incat salariatii sa nu isi mai consume timpul liber la cozi interminabile de la ghiseele sistemului. Cel care munceste cinstit are dreptul de a-si petrece timpul alaturi de familie, nu pe culoarele interminabile ale birocratiei.

Acest nou proiect are in vedere asigurarea unui concediu decent pentru fiecare salariat din Romania. In prezent, acordam vouchere de vacanta pentru angajatii din sectorul public, dar trebuie sa venim cu solutii si pentru cei din sectorul privat. Putem gasi formule stimulative pentru angajatorii din mediul privat pentru acordarea unor facilitati de concediu pentru proprii salariati.

Si bineinteles, venituri mai mari si masuri de sprijin pentru pensionari.

GROWTH este ceva la care ma gandesc de mult. I l-am prezentat pentru prima data in 2009 lui Mircea Geoana, insa nu a castigat alegerile si nu am putut sa il punem in practica.

Este de fapt un program care cuprinde si legifereaza ce trebuie sa faca statul pentru fiecare roman din momentul in care se naste si pana la sfarsitul vietii.

In primii 2-3 ani de viata, apoi la gradinita, la scoala, la liceu, la facultate, cand ajunge parinte, cand incepe sa munceasca, cand isi face concediile, cand are nevoie de sistemul de sanatate, cand se intampla sa devina somer, cand isi deschide o afacere, oricand are nevoie de sprijin sau asistenta, cand relationeaza cu sistemul public, cand are nevoie sa ii fie aparate drepturile, etc., pe tot parcursul vietii sale.

Va indemn pe toti sa lucram la acest program pentru ca fiecare sa fie mandru ca e roman si sa se simta in siguranta in tara lui.

Auzim mereu in jurul nostru vorbindu-se despre proiectul de tara. Toata lumea vorbeste: presa, societatea civila, comunitatea academica, cetatenii, partidele. Se vorbeste despre proiectul de tara cu nemultumire, cu dezamagire, cu repros. Se vorbeste, de fapt, despre lipsa lui. Nu avem un proiect de tara, spun toti. Nu avem un scop national caruia sa ne dedicam, un ideal care sa ne linisteasca, un obiectiv spre care sa privim si pe care sa dorim sa-l atingem.

Eu spun ca nu cautam bine. Proiectul de tara e ca adevarul: il gasesti acolo unde nici nu te gindesti sa cauti. Umblam cu el pe nas, asa cum umbla bunicul cu ochelarii, si n-am ajuns inca la oglinda.

Romania s-a integrat in Uniunea Europeana si in comunitatea nord atlantica. A facut-o cu succes si continua s-o faca. Dar a uitat sa se integreze in ea insasi. Romania a uitat de sine, a uitat, se pare, cine este, ce reprezinta si ce poate.

Ceea ce ii lipseste azi Romaniei si noua, tuturor, nu este neaparat proiectul de tara, ci abordarea frontala. Curajul de a ne privi in fata si de a spune: asa nu mai merge. Indrazneala de a recunoaste ca ne miscam prea incet.

Distanta fata de statele dezvoltate, fata de economiile puternice si fata de societatile prospere nu poate fi recuperata cu pasi mici, cu sovaiala si cu razgindiri.

Daca e ascuns pe undeva un proiect pentru Romania, trebuie sa intelegem ca acel proiect nu e un slogan, nu e un concept, nu e o nevoie nedefinita. Proiectul de tara inseamna actiune, inseamna miscare accelerata, dezvoltare in forta, salt. Inseamna energie si vointa puse intr-o perspectiva.

In acelasi timp, e nevoie de o planificare riguroasa, pe termen lung, pentru dezvoltarea unor domenii de maxim randament.

Iar acest program trebuie derulat in ritm sustinut, in regim continuu, fara poticniri, fara intreruperi si fara intoarceri. Acest program de dezvoltare trebuie sa fie mai presus de lupta politica a partidelor si mai presus de interesele personale ale celor care guverneaza. Conditia ca el sa functioneze e consensul politic asupra lui. 

In lunile care urmeaza, principiile si etapele lui vor face obiectul dezbaterii academice si publice, asa incit sa poata primi corectiile si adaugirile necesare.

In viziunea noastra a Partidului Social Democrat, sunt cel putin sase domenii prioritare in care Romania, prin resursele ei imediate si specifice isi poate maximiza dezvoltarea.

Vorbim despre infrastructura, agricultura, resurse naturale si energie, educatie, sanatate si IT.

Fiecare dintre aceste sase domenii reprezinta oportunitati de crestere economica majora si de crestere a calitatii vietii intr-o masura mai mare decit altele.

INVESTITIILE IN INFRASTRUCTURA. Pana acum s-a vorbit prea mult si s-a facut putin. Trebuie schimbat ceva. Nu putem merge in acest ritm.

Romania are nevoie de o regindire a ritmului de dezvoltare a infrastructurii. Suntem o tara cu decalaje majore fata de Occident. Economiile avansate, au ajuns la nivelul de azi printr-un efort sustinut de peste un secol si jumatate si printr-un cumul de conditii.

Dar noi, azi, nu putem beneficia de instrumentele pe care istoria le ingaduia atunci, de la interventionism la protectionism vamal si de la ajutor de stat nelimitat la deficit oricit de mare.

Romania are nevoie de o infuzie uriasa de capital care sa ne permita un salt investitional in infrastructura pe termen scurt.

In afara de obiectivele stabilite deja pentru autostrazi si cale ferata, trebuie sa facem din Romania un hub regional de transport si sa legam Bucurestiul cu autostrazi si cale ferata de mare viteza de Sofia, Belgrad, Budapesta si Chisinau.

Totodata, Aeroportul Otopeni si Portul Constanta vor fi supuse unui proces intens de modernizare si extindere.

AGRICULTURA, al doilea domeniu strategic, reprezinta pentru Romania nu doar un potential urias de crestere, ci si un mare as in mineca. O politica agrara bine coordonata, bazata pe subventii puternice si gindita pe termen lung poate face din tara noastra un furnizor major de alimente pentru intreaga Uniune Europeana. E importanta aici revizuirea legislatiei in domeniul vinzarii terenurilor agricole, asa incit capitalul agricol sa ramina si sa revina, in majoritatea lui, in proprietatea cetatenilor romani. Potentialul nostru agricol reprezinta un avantaj competitiv serios in lupta cu economiile europene, iar dezvoltarea lui continua si programatica e imperativa.

Un motor puternic al economiei este domeniul RESURSELOR SI ENERGIEI, al treilea domeniu strategic. Romania detine un avantaj net in comparatie cu cele mai multe state europene in ceea ce priveste rezervele naturale de petrol, gaze, metale, carbune si ape minerale. Acestor bogatii li se adauga bogatia bazinului hidrografic. Sintem tara cu cel mai bun profil hidroenergetic, termoenergetic si avem o mare perspectiva pentru energia verde. Investind in industriile energiei si resurselor, lansind programul de redeschidere a minelor cu operabilitate ecologica, in principal a minelor de carbune din bazinele industriale, investind in companii energetice din regiune, realizand interconectarea energetica cu Serbia, Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova, construind reactoarele 3 si 4 la Cernavoda, dar si hidrocentralele si termocentralele pentru care exista discutii avansate cu investitorii interesati, Romania isi va consolida rapid independenta energetica si va deveni exportator de resurse si energie in toata zona Europei de Est.

Vreau sa spun cateva lucruri despre investitiile in extractia de petrol si gaze din Marea Neagra. Le sustinem cu toata taria, dar vrem ca Romania sa aiba un beneficiu important. Adica vreau sa fie un raport correct si onest intre ceea ce castiga investitorii si ceea revine statului roman.

Avem sansa de a fi singura tara total independenta de importuri de hidrocarburi si de gaze, un jucator major pe piata energiei intre Europa si Asia.

Al patrulea domeniu, EDUCATIA, este, de departe, cel mai rentabil. Educatia depaseste, ca impact asupra dezvoltarii, orice alta activitate economica sau sociala.

Romania are nevoie disperata sa recupereze cele aproape trei decenii in care reforma educatiei a esuat. Nu trebuie sa ocolim realitatea si nici sa ne lasam pacaliti de declaratiile politice. Romania si-a ratat proiectul de educatie in primul rind pentru ca l-a fragmentat politic. N-am stiut sa ducem la capat un proiect solid si unitar, inspirat din exemplul statelor care au reusit. Am preferat sa blocam, sa schimbam, sa intoarcem si sa experimentam de fiecare data cind s-a schimbat guvernarea. Asumindu-ne asta, trebuie sa intelegem ca educatia are nevoie de bani si ca banii investiti in educatie reprezinta cea mai buna afacere a unui stat civilizat.

Pierderea inteligentelor scolare si universitare trebuie oprita printr-un program ambitios de renastere a invatamintului romanesc si de cuplare a lui la metodele si standardele occidentale. Vom realiza, printre altele, un proiect universitar de elita, un proiect pilot importat din marile universitati de top, o universitate care sa fixeze o stacheta occidentala in invatamintul intern si care sa pastreze in tara cit mai mult din elitele care au tendinta sa plece.

Da, educatia e cea mai rentabila investitie a unui stat. Dar rezultatele ei se arata dupa decenii. De aceea, Romania trebuie sa-si asume un program sustinut de investitii in educatie pe termen lung. Trebuie sa intelegem acest lucru toti, de la guvern la partide, de la parlament la presedintie si la societate.

Al cincilea domeniu strategic, Sanatatea, exprima grija si respectul aratat de stat cetatenilor sai. Fara o politica de sanatate solida, construita strategic, o natiune nu are incredere in destinul ei fizic si moral. Nivelul de trai, calitatea vietii si energia generala a societatii decurg, in mare masura, din forta sistemului medico-sanitar. In perspectiva programului de dezvoltare pe termen lung, Romania e obligata sa construiasca o infrastructura de sanatate puternica, sa imbunatateasca radical veniturile personalului medical, sa ridice standardele sistemului public de sanatate si sa incurajeze fiscal si legislativ investitiile private in domeniul sanatatii.

Primii pasi in acest efort de lunga durata au fost deja facuti de guvernarea noastra prin cresterea semnificativa a salariilor medicilor si personalului medical si prin demararea proiectelor de constructie a celor opt spitale regionale, a spitalului republican si a spitalului metropolitan din Bucuresti. Dar aici e doar inceputul unei gindiri de perspectiva, care trebuie consolidata stiintific si integrata in programul general de dezvoltare strategica.

Al saselea domeniu strategic pe care il avem in vedere este industria IT. In 2040 Romania va deveni principalul centru tehnologic IT si Comunicatii din Europa Centrala si de Est.

Prin masurile de politici publice adoptate pana acum – facilitati acordate programatorilor, scutirea de impozit pe 10 ani pentru centrele de cercetare dezvoltare, schemele de ajutor de stat ptr IT si cresterea numarului de locuri in invatamantul de profil, am stimulat amplificarea ponderii sectorului IT&C la PIB la 5,1% in 2017, peste sectorul Agricultura. Sectorul IT&C a generat o valoare adaugata bruta in 2017 in Romania de10 miliarde euro.

Digitalizarea si implementarea unor sisteme Cloud pentru administratia publica, stimularea start up urilor de inalta tehnologie prin scheme de tipul Start Up Nation, construirea de incubatoare tehnologice in universitati si licee si adaptarea numarului de locuri in Universitati pentru acest domeniu sunt doar cateva masuri care vor impinge ponderea in PIB a sectorului IT si Comunicatii in 2040 la peste 12% din PIB.

Alte masuri care pot sa contribuie la cresterea sectorului IT&C sunt cele privind marirea deducerilor fiscale pentru cheltuielile de cercetare- dezvoltare si achizitia de tehnologii dar si cele referitoare la sustinerea granturilor de cercetare-dezvoltare precum si infiintarea unui Fond de investitii in tehnologie necesar pentru crearea unei infrastructuri de inovare,cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic.Toate aceste masuri au ca scop dezvoltarea acestui sector care poate implementa tehnologie noua de inalta calitate in toate domeniile si poate transforma ROMANIA intr-un adevarat HUB REGIONAL in domeniu.

Acest program are ambitia de a smulge Romania din stagnare. El reprezinta un efort de continuitate care trebuie sa rupa marea noastra traditie de sovaiala. Cele sase domenii, considerate de mare potential si de mare necesitate, vor fi evaluate de specialisti. PSD va pune acest proiect in dezbaterea unor grupuri de expertiza reprezentind mediul academic, societatea civila si capitalul privat. Apoi, cu adaugirile si corectiile facute, proiectul va fi discutat cu toate fortele politice si institutiile interesate.

Pentru a reprezenta interesul pe termen lung al Romaniei, acest proiect are nevoie de sustinerea generala a fortelor politice. Are nevoie de un pact politic pentru dezvoltarea Romaniei, care sa asigure continuitatea derularii lui indiferent de cine vine la guvernare.

In forma sa finala, programul de dezvoltare strategica a Romaniei pana in 2040 va merge in Parlament si va deveni lege. In afara lui, partidele si guvernele isi pot implementa ideile politice si masurile economice care tin de ideologia si interesele lor specifice, dar fiecare dintre guvernele viitoare va avea obligatia de a-si duce la indeplinire cota ce-i revine din program.

Impartit riguros in etape, programul de dezvoltare strategica va fi sub supravegherea Consiliului de Programare Economica, cu scopul de a preveni si elimina orice abatere, orice incetinire de ritm si orice intrerupere. Indiferent de conditiile politice, acest program de dezvoltare strategica trebuie sa functioneze neintrerupt.

Daca privim inainte si daca vom reusi sa impunem acest efort de accelerare a economiei si societatii, peste 22 ani, in 2040, vom putea vorbi despre o Romanie mult diferita fata de Romania de azi.

Vom fi a opta economie a Uniunii Europene, vom fi lider regional in Europa de Sud Est. Vom functiona ca nod de infrastructura rutiera al comertului dintre Orient si Occident, vom alimenta Europa cu marfuri din porturile Marii Negre, la concurenta cu porturile de la Marea Nordului. Vom furniza energie si resurse petroliere statelor din jur si vom avea independenta energetica totala.

In perioada 2023 – 2024 vom putea trece la moneda euro.

Pentru toate aceste planuri, insa, nu e destul sa ne bazam pe ideile noastre si pe forta noastra politica. Avem nevoie si de ceilalti. Avem nevoie de Romania Re-unita”, arata Liviu Dragnea.

Comentarii
  • PNL și-a propus tăierea salariilor după prima lună de la instalarea noului guvern.
    Alegerile nu se câștigă cu măsuri economice și programe, este de ajuns harneala securistă Iliescu, minerii, Moscova.

    • Condolințe!
      „PSD va iniţia procesul de reaşezare constituţională şi funcţională a instituţiilor care acum ceva timp – sper, doar acum ceva timp – şi-au uitat rostul şi locul în societate. Legile de funcţionare a serviciilor secrete vor fi actualizate, după standardele de transparenţă şi proporţionalitate ale omoloagelor europene. Comisiile parlamentare de anchetă îşi vor finaliza concluziile în cel mai scurt timp posibil, iar concluziile lor vor fi fructificate atât judiciar, acolo unde va fi cazul – şi sunt convins că va fi cazul – cât şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor”

  • VOR UMBLA CAINII CU COVRIJI IN COADA, VOR CRESTE BANII IN SALCAM SI PUTUROSII II VOR CULEGE DE ACOLO, MAI PINOCCHIO !

  • Dar o sticla de ulei si o umbrela … nu dai mamaie ? … si niste pungi din alea frumoase rosii. Lasa povestile pentru oraseni si intelectuali ca nu aia va voteaza … hai cu pomana porcului, ca e foame in tara.

Adauga un comentariu