Actualitate

Liviu Dragnea CRESTE, Laura Codruta Kovesi, Klaus Iohannis -In CADERE LIBERA (sondaj)

Publicat: 10 ian. 2017
1
Presedintele Iohannis a pierdut 10% din increderea cetatenilor, dupa alegerile parlamentare, inregistrand o scadere de la 30% la 20%, potrivit unui studiu prezentat de Mirel Palada, coordonatorul Sociopol. Acesta prezinta, pe blogul personal, si evolutia altor personalitati politice in ultimele doua luni, dar si analiza comparativa a evolutiei increderii in presedintii de dupa 1990.
In analiza increderii in personalitati politice in decembrie 2016 vs. noiembrie 2016, situatia arata in felul urmator:
Raed Arafat – 57%, stationar;
Victor Ponta – 30%, stationar;
Calin Popescu Tariceanu – 29%, stationar;
Liviu Dragnea – de la 20% in noiembrie, la 29% in decembrie;
Mugur Isarescu – de la 33%, la 21% in decurs de trei luni;
Dacian Ciolos – de la 27% in noiembrie, la 18% in decembrie;
Traian Basescu – de la 12% in noiembrie, la 10% in decembrie;
Laura Codruta Kovesi – de la 27% in noiembrie, la 22% in decembrie;
Klaus Iohannis – de la 30% in noiembrie, la 20% in decembrie.
„In afara de analiza evolutiei increderii in principalii lideri politici, mai putem face o analiza elocventa. Sa luam toti presedintii Romaniei de pina acum, Iliescu (doua mandate), Constantinescu, Basescu (doua mandate), Johannis, si sa vedem cum a evoluat increderea romanilor in ei in timpul mandatului, standardizand perioada in asa fel incit graficul sa aiba o origine comuna, acelasi punct de plecare, ziua investiturii mandatului”, scrie Palada pe blog.
Potrivit analizei citate, Iliescu si Basescu (primul mandat) au beneficiat de aprecieri semnificative pe tot parcursul mandatului lor – primii 4 ani de presedintie, adica mandatele in intregime pentru Iliescu, iar pentru Basescu marea majoritate a primului mandat.
„Cei doi presedinti au beneficiat de evolutii constante, la niveluri ridicate, in jur de 60% (Iliescu 1), 50% (Basescu 1), 40% (Iliescu 2), fara erodari semnificative. In general, jumatate din populatie avea incredere la vremea respectiva in presedintele lor – realizare deloc nu usoara, tinand cont de felul in care oamenii de regula se satura de conducatorii lor.  Iliescu s-a erodat dupa ce a terminat mandatele, la sfarsitul celor 4 ani. Basescu tot in al patrulea an a inceput sa se erodeze, la inceperea campaniei electorale pentru al doilea mandat.  Concluzia: presedinti puternici, care au convins pe parcursul exercitarii mandatelor lor”, scrie Palada.
Emil Constantinescu si Klaus Iohannis prezinta curbe similare.
„Un prim an de gratie, cu niveluri ridicate de incredere, clar peste 50%, urmat de o erodare continua, bine definita, fara nici un fel de revenire. Sania la vale, fara putinta de intoarcere. Dupa doi ani de mandat, Constantinescu coborise la 30%. La sfirsit de mandat, incheie apoteotic, intr-un rezidual 10%. Iohannis, dupa doi ani de mandat, reuseste contraperformanta sa se erodeze chiar si mai repede decit Constantinescu. Dupa ce o perioada panta era aproximativ asemanatoare, pierderea alegerilor din decembrie 2016 il face sa coboare vertiginos, de la nivelul de 30%, pe care il avea in comun cu Constantinescu, pina la 20%. Sa vedem lunile urmatoare daca a fost doar un sughit temporar, specific infringerii politice jenante, sau daca aceasta erodare nu cumva se permanentizeaza”, mai scrie Palada
Comentarii
Adauga un comentariu