National

Liviu Dragnea, pus sub acuzare de DNA

Publicat: 06 sept. 2012
1

@ Dragnea nu a dorit sa precizeze despre ce infractiuni este vorba, insa a subliniat ca nu a dat o declaratie in fata procurorilor, ci a luat la cunostinta despre acuzatii si va reveni la DNA peste doua saptamani

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost chemat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost pus sub acuzare in dosarul privind posibile fraude la referendumul din 29 iulie.

„Am fost la procurori. Mi s-au adus la cunostinta niste invinuiri. In esenta, principala invinuire este ca m-am asociat cu mii si zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezenta la vot mai mare de 50 la suta plus unu. In cuvinte mai simple, sunt chemat la DNA pentru ca impreuna cu milioane de romani am venit sa votam la referendum. Vreau sa mai transmit un semnal catre toti colegii nostri sa nu se sperie ca sunt viu si nevatamat si vom merge inainte”, a declarat Liviu Dragnea, la iesirea din sediul DNA.
El nu a dorit sa precizeze despre ce infractiuni este vorba, insa a subliniat ca nu a dat o declaratie in fata procurorilor, ci a luat la cunostinta despre acuzatii si va reveni la DNA peste doua saptamani.

Intrebat daca acest dosar este o razbunare din partea presedintelui Traian Basescu, Liviu Dragnea a raspuns: „Este o certitudine. Nu am facut nimic gresit. Ceea ce am facut noi au facut toate partidele. Si fac tot timpul, pentru ca fiecare partid are dreptul legal sa primeasca informatii cu ce se intampla”.

Liviu Dragnea a negat ca ar fi facut presiuni asupra unor presedinti de sectii de votare.

Acuzat de „coruptie”

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al unui partid politic, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care sa garanteze validarea acestuia.

„Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti.
De asemenea, invinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in: exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori; folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator); obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara; falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale; falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala; neaplicarea autocolantelor cu mentiunea «VOTAT» pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor”, se spune in comunicatul DNA.

Pareri pro si contra

Presedintele interimar al Organizatiei PDL Bucuresti, Adriean Videanu, a declarat, joi, referitor la cercetarea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, de catre DNA ca „justitia a inceput sa-si faca treaba si toti cei care gresesc platesc”. Videanu a spus ca nu cunoaste detalii din dosar. „Nu cunosc detalii din dosar, ceea ce pot sa va spun este ca in aceasta tara justitia a inceput sa-si faca treaba si toti care gresesc platesc. Nimeni nu este mai presus de lege”, a precizat Videanu, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.

Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde a declarat, joi, ca din punctul sau de vedere, Liviu Dragnea nu este vinovat in dosarul referendumului, unde a fost citat de DNA, el aratand ca Traian Basescu s-a intors la Cotroceni pe un soi de lipsa de democratie autentica in Romania.
Comentarii
  • Rusine sa va fie…. Asistam la ocampanie murdara dusa de PDL in frunte cu COnducatorul Mortilor si a celor Fara de Tara (CMCFT), de a descuraja prezenta la urne la alegerile parlamentare….

  • Huoo,eu nu am murit desi nu am votat intentionat, ca sa ramana presedintele ales democratic si nu suspendat de un grup infractional.Si am sa aleg ce vreau eu data viitoare nu sa fiu dus obligat la vot.

Adauga un comentariu