National

Liviu Dragnea: „Trebuie sa avem o coerenta in ceea ce inseamna sistemul electoral din Romania”

Publicat: 05 feb. 2016
1

PSD intentioneaza sa blocheze incercarea liberalilor de a trece prin Senat legea prin care primarii sunt alesi in doua tururi de scrutin. Social-democratii au mentionat ca pentru orice initiativa legislativa electorala este nevoie de un raport din partea Comisiei speciale de Cod Electoral.  Pentru acest lucru alesii trebuie sa reactiveze Comisia, care si-a incetat activitatea la finalul anului trecut.

Social democratii sustin ca acum nu este respectata procedura, motiv pentru care vor amanarea votului referitor la alegerea primarilor.

„Obligatia e ca orice tine de modificarea legilor electorale trebuie sa mearga in Comisia de Cod Electoral. Orice modificare la legile electorale trebuia sa treaca prin Comisia de Cod Electoral,” a spus Mihai Fifor, lider grup PSD Senat.

Liberalii neaga insa aceste lucruri. Comisia nu poate delibera, pentru ca nu mai exista. „Problema este ca in acest moment daca mandatul care a expirat la 31 decembrie nu a fost prelungit, nu exista, deci nu are ce aviz sa dea. Sa intre la vot, sa fie admisa, sa fie respinsa, sa decida senatorii cum doresc, numai sa se discute!” a declarat Mihai Voicu, deputat PNL, membru al Comisiei de Cod Electoral.

Intrebat daca legea poate intra la plen fara raportul Comisiei de Cod Electoral, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: „O sa vedem. Nu stiu sa va spun acum. Sa stiti ca sunt multe trasnai in circuitul parlamentar.”

Legea liberalilor are voturile catorva parlamentari din formatiunea lui Traian Basescu si cea a lui Mircea Geoana. Insuficiente, insa, pentru a adopta proiectul. Asta pentru ca PSD, UNPR, ALDE si UDMR nu vor sa modifice legea acum.

„PSD-ul nu respinge ideea alegerilor locale in doua tururi. Dimpotriva. Eu cred ca trebuie sa avem o coerenta in ceea ce inseamna sistemul electoral din Romania, dar o analiza pe care o poate face eventual noul Parlament care va veni incarcat cu o noua legitimitate,” a precizat Liviu Dragnea, presedintele PSD.

Disputa referitoare la modul de alegere a primarilor s-a mutat in Parlament, dupa ce premierul Dacian Ciolos a refuzat propunerea liberalilor de a da o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii.  

Adauga un comentariu