Energeticienii din cadrul a trei termocentrale din tara (Oradea, Bucuresti si Iasi) picheteaza astazi sediul Guvernului, nemultumiti de refuzul sistematic al Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) de a majora pretul de productie a gigacaloriei. In opinia sindicalistilor ieseni, tarifele aprobate de ANRE nu acopera costurile de productie ale gigacaloriei, fapt care face ca
CET Iasi SA sa mearga in pierdere. "Practic, ne-am aliat unei actiuni initiate de colegii nostri din
Oradea, intrucat nemultumirile celor de acolo sunt valabile la nivelul tuturor termocentralelor din toata tara", a declarat
Dan Iordache, liderul sindicatului de la CET II. Actiunea este programata sa se desfasoare intre orele 10.00 si 14.00, urmand sa participe 100 de oameni. Dan Iordache a mai precizat ca din cauza actiunii din fata Guvernului, la care vor lua parte si reprezentantii celorlalte doua sindicate din cadrul
CET Iasi (CET I si UFET), sedinta programata astazi cu conducerea centralei iesene va fi amanata. "Ar fi trebuit sa ne intalnim joi (astazi - n.r.) cu
directorul CET Iasi pentru a negocia, in principal, pe marginea majorarii cu 15% a salariilor angajatilor. Probabil ca vom discuta toate aceste lucruri saptamana viitoare", a declarat Iordache. Celelalte revendicari ale sindicalistilor CET se refera la stabilirea unor penalitati in cazul intarzierilor salariale si achitarea diferentelor salariale castigate in instanta anii trecuti.
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.
Comentarii (3)
- Principiul avut la justificarea constructiei termocentralei - utilizarea energiei termice reziduale pentru consumul urban, energie termica care nu are inglobata cota de combustibil .
- alocarea cotei de combustibil numai pentru energia termica preluata de la priza turbinei - ANRE Bucuresti impune cota de cobustibil pentru toata energia termica produsa, rezultind un cost mai redus la energie electrica si mai scump la energia termica.
- adaptarea instalatiilor de la CET II pentru consum de lignit
- achizitionarera de carbune din timp, la preturi rezonabile si nu de specula.
- legiferarea unui cost redus pentru gazul natural extras din Rominia utilizat pentru producerea energie termice pentru populatie , atit in sistemul de termoficare cit si pentru centralele termice de apartament , scara sau cvartal.
- stabilirea unor cote de cosum de gaze naturale functie de zona climaterica si in cantitati care sa motiveze reabilitarea termica a cladirilor.
- inventarierea suprafetelor generatoare de caldura conforma cu legile termotehnicii . a producatorilor si normelor europene..
- elaborarea unui program comun pentru defalcarea consumului prin repartitoare care sa stopeze facturarile aberante de energie termica. Programul poate fi utilizat si de asociatiile de propietari care solicita acest lucru.
- stabilirea unui cost redus pentru energia electrica utilizata de pompe de caldura sau alte instalatii de producere a energiei termice moderne (incalzire prin infrarosu, incalzire cu acumulare ,cavitatie, etc)
-stimularea prin sistemul de taxe al instalatiilor care produc total sau partial energie din surse regenerabile si anume :.
Creditare prin imprumuturi cu dobanda subventionata.
Programe realizabile privind energia din surse regenerabile.
Deducerea din cuantumul veniturilor impozabile a unei cote de 70% din investitie..
Creditare prin impozitul asupra venitului .
Reducerea valorii de impozitare a cladirii de condomeniu sau a apartamentelor cu valoarea investitiei in sistemul de incalzire-ventilatie-climatizare bazat pepompe de caldura si energie solara..
Acordarea de catre Fondul de Investitii pentru Locuinte, de inprumuturi cu dobanda de 1%, - 6%, in functie de venitului celui creditat .
Dobanda de 4% la imprumuturi pentru realizarea de sisteme a producerii energie termice si electrice cu instalatii tip pompe de caldura , solare , magnetice .
Introducerea tehnologiei moderne sustinuta de facilitatile : :
- Producatorul de energie " curata " primeste o suma suplimentara de pana la 42 euro. / Mwh
- Fondul de Mediu finanteaza cu pana la 20 milioane lei proiectele operatorilor economici si ale primariilor.
Administratia fondului pentru Mediu finanteaza proiectele de valorificare a surselor regenerabile de energie (eoliana, solara,geotermala, biomasa, microhidrocentrale).
Fondul de Mediu suporta in proportie de 50% costurile eligibile ale proiectelor pentru agentii economici si 60% pentru autoritatile locale.
- respectarea grosimii izolatiilor conform ordinului 91 ANRSC si a regulamentului de furnizare a energie termice care trebuia intocmit din 2007.
- montarea de module termice la fiecare scara - se reduc pierderile de energie termica si permite la instalatiile prin distributie pe orizontala consumul individual de energie termica pentru incalzire .
- montarea de grupuri de cogenerare pe gaze naturale la fiecare punct termic care reduce dependenta de carbune si alocarea incorecta a combustibilului metan pentru cele doua produse , energie electrica-energie termica. Energia electrica se va utiliza pentru consumurile interne si furnizata directa ( iluminat stradal ), economia asigura salarizarea a 200 de persoane.
- accesarea de fonduri europene sau din alte surse nerambursabile pentru introducerea de tehnologii noi( cogenerare pe gaz natural, pompe de caldura, celule de combustie , energie solara, onstalatii magnetice pentru producerea energiei electrice,etc). Este absurd si neproductiv sa utilizezi combustibil vara pentru energie termica cind se pot folosi alte surse (solara , pompe de caldura, etc) .
- reabilitarea termica a blocurilor care reduce consumul de energie termica cu 30-40%, reabilitare care sa aiba incluse cimpuri de captare pentru energie solara utilizata de instalatii fodovoltaice ,termice, pompe de caldura.
-modificarea distributiei de pe verticala pe orizontala cu punctul de racord dotat cu contor de energie termica la intrarea in apartament.
- - inglobarea in izolatia exterioara a coloanelor de distributie pe apartament.
- acordarea de inprumuturi fara dobinda pentru reabilitarea termica . Costul lucrarilor pentru persoanele cu ajutor de caldura fa fi suportat de municipalitate care va platii ajutoare mai mici datorita economiilor de energie termica la incalzire.
- functionarea in paralel a sistemului de termoficare cu distributie contorizata pe apartament cu centrale termice locale, ceea ce elimina una din divergentele locatarilor de a avea incalzire in afara programului de furnizare , sau in perioadele de intrerupere impuse de unii locatari din motive de economie.
-Implicarea societatii civile in analiza corecta si tehnica a masurilor care sa conduca la reducerea costului energie termice si electrice din cosul consumatorului .
Locatarii din condomenii trebuie sa fie convinsi ca sistemul de termoficare centralizat la nivel urban, cvartal sau scara este cel mai optim din punct de vedere tehnico- economic, la o evaluate si realizare corecta a conditiilor de proiectare, exploatare, modernizare, utilizare.