Eveniment-Social

„Loazele” care au picat bac-ul nu s-au inscris la somaj

Publicat: 07 sept. 2011
1

Absolventii de liceu care au picat examenul de bacalaureat si vor sa intre in somaj se lasa asteptati. Potrivit datelor centralizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), numarul absolventilor de liceu care si-au depus in acest an dosarul pentru ajutorul de somaj e mai mic comparativ cu anul trecut. „In lunile iulie si august am inregistrat 858 de absolventi de liceu si scoala postliceala care si-au depus dosarul la noi. Cei mai multi, peste 800, sunt absolventi de liceu. Numarul lor este substantial mai mic fata de anul trecut, cand am inregistrat 1.018 absolventi de studii medii”, a declarat Adriana Sirghie, purtatorul de cuvant al AJOFM.

In total, in iulie si august s-au inregistrat la Iasi in jur de 1.500 de noi someri. Potrivit oficialilor AJOFM, numarul mic de absolventi de liceu care au cerut intrarea in somaj e determinat de faptul ca tinerii au preferat sa-si gaseasca de munca si sa nu astepte mila statului. „Unii dintre ei s-au angajat, iar altii s-au inscris la alte forme de invatamant. In luna august, spre exemplu, s-au facut 1.986 de angajari, iar 373 dintre cei care si-au gasit un loc de munca sunt tineri sub 25 de ani”, a explicat Adriana Sirghie.

Potentiali someri

Anul acesta, la nivelul judetului Iasi, aproximativ 7.000 de tineri si-au finalizat studiile liceale. Dintre acestia, mai bine de jumatate nu au reusit sa promoveze bacalaureatul. Abia 18,84 la suta au obtinut note de trecere la sesiunea de toamna. In urma solutionarii contestatiilor, procentul de promovabilitate la examenul de bac a crescut la 20,01 la suta. „Un numar de 133 de teze au obtinut note mai mici decat nota initiala, iar alte 80 de teze au obtinut note mai mari de decat nota initiala. De asemenea, au fost contestate 14 note, care initial au fost peste 5 si care, in urma recorectarii, au scazut sub nota 5”, a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). In total, 715 contestatii au fost depuse, dupa cum urmeaza: Limba romana, proba Ea) – 168, Matematica si Istorie, proba Ec) – 304, Chimie, Biologie, Geografie, Fizica, Informatica si discipline socio-umane, proba Ed) – 243.

Adauga un comentariu