Local

Localitățile Valea Lupului și Miroslava nu intră în carantină. Managerul DSP Iași s-a răzgândit

Publicat: 16 dec. 2020
În plină pandemie de COVID-19, ieșenii și-au reclamat vecinii la DSP că nu au păstrat curățenia pe scara de bloc sau pentru că au dat muzica prea tare, iar autoritățile au emis o serie de sancțiuni
Direcția de Sănătate Publică din Iași

Vasile Cepoi, managerul Direcției de Sănătate Publică Iași, a afirmat în această seară că localitățile ieșene Valea Lupului și Miroslava nu vor intra în carantină. Se pare că ziua de astăzi a fost sub semnul indeciziei la nivelul conducerii DSP Iași.

Deși inițial a fost anunțat faptul că ambele localități vor intra în carantină, se pare că Vasile Cepoi s-a răzgândit. Prin intermediul unei declarații acordate în această seară, acesta a menționat că Valea Lupui și Miroslava nu vor izolate.

„În urma analizei epidemiologice făcută ieri, Valea Lupului şi Miroslava erau propuse pentru carantinare pe baza ratei de infecţie crescută, dar analiza detaliată a factorilor de risc ne-a dat atras atenţia asupra faptului că incidenta persoanelor infectate de vârsta activa reprezintă peste 90% din totalul persoanelor infectate, Ponderea persoanelor vârstnice este de 8%, ceea ce înseamnă că gradul de expunere este redus.

Prin urmare, considerăm că nu este necesară carantinarea acestor localităţi, pentru că prin măsură de carantinare nu vom putea reduce mobilitatea populaţiei active care este cel mai mult expusă la infectare. Analiza epidemiologica continuă şi pentru celelalte localităţi, ea va fi dispusă în CJSU şi se vor lua măsurile necesare”, a declarat Vasile Cepoi, manager DSP Iași.

Direcția de Sănătate Iași, schimbări de ultim moment

Inițial Vasile Cepoi a declarat că cele două localități ieșene vor intra în carantină. Acesta a afirmat în primă fază că această decizie ar urma să fie adoptată în urma unei noi evaluări epidemiologice a instituției pe care o reprezintă.

„Astăzi am făcut o nouă evaluare epidemiologica în care şi Valea Lupului este propusă pentru carantinare urmează să înaintăm această propunere Institutului Naţional de Sănătate Publică şi să îşi urmeze cursul pentru a fi aprobată. Mai sunt şi alte localităţi printre care şi Miroslava”, a declarat Vasile Cepoi şeful Direcției de Sănătate Publică Iași şi groparul sănătății ieșene.

În cursul zilei de ieri, 15 decembrie 2020, Valea Lupului continua să fie pe primul loc în judeţul Iaşi ca număr de infectări la mia de locuitori. Cu o rată de 9,61 cazuri la mia de locuitori, localitatea aflată în zona metropolitană reprezintă ” cea mai roșie localitate” din Iași. Între timp, Miroslava are o rată de incidentă de 6,67 mai mică decât localitatea Aroneanu care are 6,82 de cazuri de infectări la mia de locuitori.

Comentarii
Adauga un comentariu