Local

Locuitorii dintr-un cartier cu vile din Iași sar gardul cimitirului ca să facă rost de apă! Se spală la lighean și își fac nevoile în curte. La niciun kilometru, dezvoltatorii imobiliari construiesc – FOTO

Publicat: 30 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Locuitorii dintr-un cartier cu vile din Iași sar gardul cimitirului ca să facă rost de apă Se spală la lighean și își fac nevoile în curte. La niciun kilometru dezvoltatorii imobiliari construiesc - FOTO
Proprietarii de locuințe de pe strada Nicolae Bucur se plâng de condițiile groaznice în care trăiesc

Locuitorii din Iași se plâng de condițiile în care trăiesc. Fără apă și fără canalizare, așa rezistă peste 20 de familii de pe strada Nicolae Bucur. În ciuda numeroaselor sesizări ale cetățenilor, Primăria Municipiului Iași se face că nu aude glasul disperat al cetățenilor

Locuitorii dintr-o zonă din Iași, căutată de dezvoltatorii imobiliari, trăiesc mai rău ca într-un ghetou, fără apă, fără canalizare.
Reporterii „BZI” au identificat o stradă din apropierea aleii Tudor Neculai din C.U.G, unde aproape 20 de gospodării nu au cunoscut vreodată cum arată rețelele de utilități. Mai precis, strada Nicolae Bucur de lângă Cimitirul „Buna Vestire” din Iași este uitată de municipalitate. Lipsa apei potabile și a canalizării sunt principalele probleme cu care familiile se confruntă. Aceștia susțin că fac rost de apă din cimitir.

„Nu avem canalizare, nu avem asfalt, nu avem apă. La capătul stăzii sunt câteva case care au, noi nu. Am făcut solicitări la Primărie, am adunat semnături, am intrat live cu primarul (n.r.- Mihai Chirica), le-am explicat situația, dar toți ne ignoră. Folosim toalete ca la țară și sărim gardul la cimitir pentru o găleată cu apă”, a declarat Andrei Costache, locatar de pe strada Nicolae Bucur.

La niciun kilometru de strada amintită, dezvoltatorii imobiliari investesc puternic în blocuri cu locuințe colective.

ApaVital mută responsabilitatea în curtea Primăriei Iași

Proprietarii care locuiesc pe strada Nicolae Bucur au trimis adrese către Primăria Iași, în mai multe rânduri, încă din anul 2019, însă până în prezent nu au primit decât promisiuni. Totodată, proprietarii au solicitat și asfaltarea străzii, introducerea canalizării și a apei potabile. Anii au trecut, iar promisiunile nu au fost respectate de autoritățile locale. În timp ce autoritățile vorbesc despre modernizare, despre asfaltarea tuturor străzilor din oraș și extinderea rețelei de canalizare, la periferia orașului sunt familii care nu beneficiază de aceste utilități. Contactați telefonic, reprezentanții ApaVital spun că Primăria Iași trebuie să se ocupe de modernizare.

„Această stradă nu este prinsă în proiectul de extindere a rețelei de canalizare a orașului. Cetățenii de acolo au făcut sesizări și la noi, și la Primărie. Nu putem interveni, deoarece nu ține de competența noastră. Cea care ar trebui să se ocupe de această problemă este Primăria, noi ne ocupăm cu racordarea la rețelele de utilități doar în cazul în care acestea deja există”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital SA Iași.

Primăria Iași: „ApaVital se ocupă de rețeaua de apă potabilă”

Pe altă parte, reprezentanții Primăriei Iași contrazic declarațiile transmise de ApaVital SA.

„Nu Primăria ( Primăria municipiului Iași- n.r.) se ocupă de această treabă. Ar trebui sesizat la ApaVital, ei se ocupă de rețeaua de apă potabilă și de canalizare”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Pe de altă parte, Primăria Iași a anunțat mai multe investiții edilitare. Lista investițiilor de la Primăria Iași în 2021 cuprinde și modernizarea unor străzi. Autoritatea locală va aloca 8 milioane de lei pentru modernizarea unor artere din oraș. Alți 300.000 de lei vor fi alocați pentru reparații capitale la Pasajul Frumoasa. Alte 6 milioane de lei vor fi alocate pentru un pachet de străzi aflate în execuție. De asemenea, un milion de lei va fi alocat pentru studiile legate de proiectul trenului metropolitan din Iași. Circa 300.000 de lei se vor duce pe unele studii privind pasaje subterane în zona Manta Roșie, iar 500.000 de lei pentru studii legate de extinderea liniilor de tramvai spre Tomești și Holboca.

Adauga un comentariu