Actualitate

Locul binecuvântat din România în care te vindeci de bătrânețe

Publicat: 16 oct. 2019

Locul binecuvântat din România în care te vindeci de bătrânețe. Mii de turiști străini vin aici să-și caute leac. Lacul Techirghiol, între adevăr și legendă.

Încă din vremea poveștilor, oamenii au căutat un tărâm al tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte. Un astfel de loc deja promis ar fi Raiul, dar parcă nimeni nu s-ar grăbi să ajungă benevol acolo. De aceea, au căutat alternative terestre. Așadar, noi, românii, avem la îndemână un astfel de loc binecuvântat, la Techirghiol. Și cum suntem un popor generos, îl împărțim an de an cu miile de turiști străini veniți aici să-și caute de leac.

Legenda lacului Techirghiol

Locul binecuvântat din România. Legenda spune că pe malul unui lac sărat și urat mirositor se încropise un sat. De bine, de rău, oamenii de acolo își făcuseră un rost, dar singurul lor necaz era apa, pe care erau nevoiți s-o aducă de la mare distanță. Cel care se ocupa de trebușoara asta era un turc, Bechir. Cât a fost tânăr, toate i-au mers strună: își înhăma calul la căruță și aducea apă, cât ai clipi. La bătrânețe însă, sacagiul și calul sau botezat Techir, pentru că era vărgat precum o zebră, abia de se mai puteau mișca, dar continuau să care, târâș-grăpiș, apă în sat.

Într-o zi de vară zăpușitoare, Bechir s-a oprit să se odihnească pe marginea lacului mai sărat ca apa mării și a dat jos hamurile calului. Techir, îndată ce s-a văzut liber, a intrat în apă și a început să necheze vesel. Bătrânul turc l-a privit mai întâi încremenit apoi, văzând cât de fericit este animalul, i-a urmat exemplul. După câteva scalde în lac, stăpân și animal păreau vindecați de bătrânețe. Astfel, în cinstea celui care descoperise minunea, au botezat lacul Techirghiol, adică lacul lui Techir.

Locul binecuvântat din România. Nămol valoros

Primul care pare să fi apreciat cum se cuvine „comoară” a fost Ion Movilă. Acesta, în 1899, pune bazele stațiunii balneare Techirghiol-Movilă. Importanța deosebită a stațiunii se datorează lacului, al cărui nămol are o mare valoare terapeutică. Lacul – în suprafață de 1060 ha, lung de 7 km și adânc până la 10 m – se află într-o veche vale de apă curgătoare în care a pătruns apa marii. Cu timpul, vântul și valurile i-au astupat gură, închizând limanul cu un perisip care se află între Eforie Nord și Eforie Sud.

Locul binecuvântat din România. Debitul de apă pe care îl primește lacul din izvoare și din precipitații fiind mai mic decât cantitatea de apă care se evaporă, nivelul sau e scăzut, atingând 1,5 m sub nivelul marii. Tot din această cauză, apa lacului este de peste șase ori mai sărată decât apa marii. Nămolul lacului, de origine vegetală și animală, este bogat în substanțe minerale și hormonale. Unele dintre ele sunt ionizate, altele se află în stare nativă, posedând o mare energie, ceea ce explică eficacitatea lor. În lac se produc tot timpul transformări cu producție de hormoni, de vitamine, de energie electrică și de emanații radioactive tolerate.

Indicații terapeutice

Băile de ghiol și aplicațiile cu nămol sunt indicate în tratarea afecțiunilor reumatismale și ale aparatului locomotor. De asemenea, sunt indicate și pentru artrite, boli ginecologice, diferite forme de tuberculoză extrapulmonară etc. Dau rezultate bune la anemii, rahitism, limfatism, îndeosebi la copiii slab dezvoltați. Temperatura apei din lac fiind mai ridicată decât a apei din mare, da posibilitatea bolnavilor reumatici să facă băi. Totuși, tratamentul la Techirghiol este contraindicat în stări febrile, tuberculoză pulmonară, tensiune arterială, leziuni cardiace, insuficientă renală etc.loading...

Adauga un comentariu