Actualitate

Locul de o frumusete rara in intreaga lume! Cel mai nou teritoriu din Romania este ferit de ochiii curiosilor

Publicat: 26 iul. 2018
17

Exista inca in tara noastra locuri de o frumusete rara, aproape misterioasa, aproape neatinse de om. Multe dintre ele sunt de-a dreptul inaccesibile sau necesita multe resurse pentru a fi explorate, astfel ca au scapat de "invazia" oamenilor si au ramas regate dedicate exclusiv animalelor salbatice.

Printre acele minuni ale naturii se numara si insula Sacalin, formata in Marea Neagra, in urma cu peste un secol si jumatate, la mica distanta de coasta romaneasca, in dreptul bratului Sfantu Gheorghe al Deltei Dunarii.

La inceput au existau doua insule, care ulterior s-au unit formand o masa unitara de pamant cu suprafata de 21.410 hectare. Pe insula Sacalin se regasesc cele mai mari colonii de chire de mare si pelicani creti, insula fiind principala zona de cuibarit, hranire si iernare a acestor specii. In apele din proximitate se gasesc pesti rari, sturioni, dar si plante rare, cum ar fi varza de mare si canarul baltii.

Insula Sacalin este are o suprafata aproape egala cu a Bucurestiului, dar nu este locuita. Principalul scop al interzicerii vizitarii acestor locuri este protejarea pasarilor rare care cuibaresc aici (229 de specii). Si flora este una deosebita, sute de plante rare putand fi intalnite in acest loc. Locuirea insulei a fost interzisa de autoritatile romane inca din 1938.

La insula Sacalin se poate ajunge din Tulcea sau Murighiol cu bacul sau salupa pana in localitatea Sfantu Gheorghe. Acolo se inchiriaza barca si se merge inspre sud pe canal spre insula Sacalin. Insula romaneasca nu trebuie confundata cu insula Sahalin, cea mai mare insula ruseasca, situata in nordul oceanului Pacific.

Adauga un comentariu