Titlurile zilei

Locul din Iași unde bicicliștii își rup gâtul! Șantierul Delgaz de pe strada Gării a devenit o adevărată capcană. „Polițistul local mi-a răspuns că «asta este»” – FOTO

Publicat: 22 iun. 2021
Trotuarul de pe strada Gării și mâinile lovite ale tânărului
Șantierul Delgaz de pe strada Gării pune în pericol trecătorii

Compania Delgaz a spart un trotuar de pe strada Gării și nu a semnalizat corespunzător perimetrul. Un tânăr s-a accidentat, urmările putând fi mult mai grave. A semnalat problema la Primăria Iași, dar a primit un răspuns neașteptat din partea polițistului local

O lucrare de intervenție la rețelele de utilități comandată de compania Delgaz Grid SA a pus în dificultate bicicliștii, dar și utilizatorii de trotinete. Un tânăr din Iași a trecut printr-o experiență neplăcută după ce în cursul zilei de duminică, 20.06.2021, a traversat cu trotineta trotuarul de pe pe strada Gării, în apropiere de Râpa Galbenă. A coborât pe trotuar cu o viteză de aproximativ 20 km/h. În dreptul proprietății de pe strada Gării, nr. 4, ieșeanul nu a mai putut controla trotineta și a fost proiectat pe trotuar, accidentându-se. Asta, din cauză că a trecut peste un șanț nesemnalizat corespunzător, acoperit cu piatră spartă. Șanțul a apărut după ce constructorul a schimbat rețeaua de gaz.

„Inițial, voiam să merg pe stradă, dar și acolo erau lucrări. Am mers pe trotuare cu trotineta. Cred că aveam cam 20 kilometri pe oră. Trotuarul era liber. La un moment dat, am intrat într-un șanț acoperit doar cu pietriș, care nu era nici măcar semnalizat. Am fost aruncat de pe trotinetă la vreo 3 metri. M-am lovit la mâini. Era și un vecin care a văzut incidentul. Am înțeles că s-au accidentat și bicicliștii care au trecut pe acolo. Eu am pățit asta în cursul zilei de duminică. Nu am dat niciodată peste oameni, nu am dat niciodată peste mașini. Cunosc trotinetele foarte bine, chiar și distanța de frânare”, a declarat Ovidiu, în vârstă de 26 de ani.

De precizat că de lucrări s-a ocupat societatea Mic Das SRL, care a încheiat un contract cu Delgaz SA.

Tânărul acuză Poliția Locală că nu intervine când sunt semnalate probleme

Tânărul a mai povestit că a încercat să semnaleze problema la Primăria Iași, dar s-a lovit de indiferența polițistului local de la poartă.

„Am sunat astăzi (ieri – n.r.) la Primărie, să le atrag atenția că șantierul nu este semnalizat și că se pot întâmpla accidente grave. Am vorbit cu polițistul local de la poartă și i-am spus că pot muri oameni acolo. Polițistul local mi-a răspuns că «asta este». Nu mi se pare normală atitudinea”, a mai spus Ovidiu.

Reporterii „BZI” au informat reprezentanții Primăriei Iași despre capcana de pe trotuar.

„S-a luat legătura cu firma de construcții pentru remedierea deficiențelor. Nu s-a putut interveni pentru că în ultimele zile a plouat. Firma are obligația de a readuce trotuarul, dar și carosabilul, la stadiul inițial. Acolo sunt lucrări autorizate de înlocuire a rețelelor vechi”, au declarat reprezentanții Primăriei Iași.

Totodată, și compania Delgaz a fost informată în legătură cu reclamația formulată de ieșean. De precizat că, în cursul acestui an, Delgaz a fost amendată de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă.

Investiția Delgaz SA acoperă mai multe străzi din zonă

Conform contractului, proiectul de înlocuire a rețelelor de gaz urmează să fie finalizat pe data de 12.08.2021. Rețelele vor tranzita următoarele străzi: Gării, Buzescu, Florilor, Petru Rareș, Anastasie Fătu, Râpa Galbenă, Cișmeaua Păcurari, Spinți, Prof. Cujbă, Cișmeaua Butuc. Compania Delgaz se află și în centrul unui scandal în zona Bucium. Zeci de proprietari de vile nu beneficiază de energie electrică, pentru că Delgaz nu a găsit o soluție viabilă.

Culmea, reprezentanții companiei au propus ca soluție racordarea la un transformator prezent pe proprietatea privată a unui dezvoltator imobiliar. Proprietarul a refuzat să permită accesul. Noii locuitori au fost înșelați din momentul în care au cumpărat terenurile de la Ovidiu Petrache, un afacerist care furnizează rulouri de gazon la Primăria Iași. Vânzătorul a promis că va rezolva problema utilităților, dar nu s-a mai ținut de cuvânt. O situație asemănătoare este și pe strada Valea Adâncă. Aici, locuitorii pun în funcțiune generatoare care să asigure iluminatul.

Comentarii
 • Chirica ghici, ce? toate miile de biciclisti, scuteristi si trotinetisti voteaza, si-ti vor da peste bot la fel cum l-au schimbat pe primarul robu de la timisoara. Biciclistii sunt din ce in ce mai mult si odata cu oprirea productiei de diesel si benzinare, vor fi mai multi decat conducatorii auto.

 • Si eu sper sa se faca piste pt biciclisti peste tot. Degeaba chetuie o gramada de bani pe largiri de drumuri, pasaje, poduri etc. Oricum nu o sa fie destul. Nu poti tine pasul cu fluxul de masini. In schimb, daca ai piste corespunzatoare poti reduce fluxul.

  Pt asta cu trotineta: Uitate in plm pe unde mergi!

 • Cascati ochii! Pt. santul ala plin de pietris, franezi si cu masina… Cel mult trebuia semnalizat mai bine. In rest… La cat mai multe incidente posesorilor de trotinete, poate va linistiti cu rahaturile alea si incepeti sa mergeti mai precaut, nu mai spun sa si cititi niste legislatie

 • Pentru cei care cred ca toti cei care aleg sa mearga cu bicicleta sau trotineta sunt saraci: vai de capul vostru. E plin orasul de biciclete de mii de euroi.

 • Recomand biciclistilor si ¨trotinistilor¨ studierea Codului rutier….nu se circula pe trotuar daca nu este amenajata pista speciala…oare ce se intampla daca la 20 km h cadea peste un copil, din cauza acelei gropi? Am incercat si eu sa merg la serviciu cu bicicleta, dar tin prea mult la integritatea mea fizica, asa ca prefer masina personala…..

 • Sunt un IT-ist agresiv si retard, nu stiu decat oleaca` de C++ da’ vreau 5000 euro net, il duc pe bebe’ cu Troti’ la Gradi’, comand prin Glovo niste kk.at-uri si doresc_ca toata lumea sa ma protejeze, nu respect Codul Rutier si am numai drepturi! BLM!

 • Ce spune indivinul e o vrajeala de 2 lei , azi am trecut pe zona respectiva si am constatat ca lucrarea este pe partea dreapta cum cobori de pe Rapa Galbena si pe partea stanga se poate circula in cele mai bune conditiuni atat pe jos cat si cu trotineta ! Cred ca e o facatura iar acuzatiile sunt fara temei .

 • Vladimir Racheta eu zic sa mai studiezi tu un pic codul rutier sa vezi ce spune codul rutier legat drum public și vehicule ce nu pot fi inatriculate eu abia am dat de permis am si masina și trotineta tu nu ai nici papuci de calitate sa mergi pe jos și vorbești de mașină și trotineta și pariu că ești genul de om care traversează cu ochii în telefon pe trecerea de pietoni
  !!!

 • Buna ziua !!!
  Am citit și eu acest articol și evident comentariile să mă distrez și eu un pic .
  Dar sunt uimit că majoritatea nu au înțeles sensul acestei știri !!!
  Eu înțeleg că prin acesta știre se tragă un semnal de alarmă pentru adulți inclusiv copii care merg cu biciclete , trotinete și role că acolo este un pericol și trebuie evitat .
  Dece este atât rautate in unii ?
  Nu va gândiți că sunt sute de copii din Iași angajați la firme care livrează mâncare cu bicicleta sau trotineta ?

Adauga un comentariu