Local

Locul în care astăzi trebuia să fie o pădure bogată este doar un câmp gol! În anul 2009, în cadrul campaniei „România Prinde Rădăcini”, la Iași s-au plantat peste 40.000 de puieți, însă nu a rezistat niciunul! FOTO

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Locul în care astăzi trebuia să fie o pădure bogată este doar un câmp gol În anul 2009 în cadrul campaniei România Prinde Rădăcini la Iași s-au plantat peste 40.000 de puieți însă nu a rezistat niciunul FOTO
Terenul pe care s-au plantat 40.000 de puieți, în urmă cu 12 ani, arată astăzi ca un câmp de care nu se ocupă nimeni

În anul 2009, la Iași a fost demarată o campanie de plantare, intitulată „România Prinde Rădăcini”. Proiectul a cuprins și alte județe, în care s-au plantat copaci, dar la Iași s-a înregistrat în acel moment un record de plantare, mai exact 40.000 de puieți. Campania a fost inițiată de o televiziune centrală și susținută de mai multe instituții, atât private, cât și de stat. Dintre cei 6.500 de voluntari înscriși, doar 4.000 s-au prezentat în ziua plantării

Locul în care astăzi trebuia să se afle o pădure tânără este acum doar un câmp gol. Pe terenul cu o suprafață totală de 8 hectare s-au plantat în urmă cu 12 ani aproximativ 40.000 de puieți din diferite soiuri: pin, sălcioară și mai ales salcâm. Terenul de la ieșirea din Iași spre satul Vânători, pe bulevardul C.A. Rosetti, a fost pus la dispoziție de către Primăria Municipiului Iași. În cadrul proiectului „România Prinde Rădăcini”, la Iași au participat aproximativ 4.000 de voluntari, care au reîmpădurit 7 parcele de teren. Dintre toți acești voluntari, 400 au fost de la asociația „Mai Mult Verde” și 100 au fost de la o companie petrolieră, restul fiind elevi, studenți, profesori, artiși, localnici sau chiar politicieni.

Pe tot parcursul lucrărilor de plantare, voluntarii au fost supravegheați de către autoritățile locale, dar și de către specialiștii de la Romsilva. Acum, după 12 ani, ținând cont de amploarea campaniei de plantare, pe cele 8 hectare de teren ar fi trebuit să fie o pădure bogată și tânără, în schimb se află doar un câmp gol, de care pare că nu se mai ocupă nimeni.

„Da. S-au plantat mulți copaci aici acum câțiva ani, dar nu s-a prins niciunul. Și nu numai atunci s-a plantat aici, de mai multe ori au venit oameni să planteze copaci pe bucata asta de teren, dar niciodată nu au reușit să împădurească zona asta. Nu știu, probabil este ceva cu solul de nu se prinde nimic aici…”, a declarat o localnică.

În anul 2019, municipalitatea ieșeană a început o campanie de plantare de arbori în tot orașul.

Direcția Silvică Iași a încercat să se ocupe de puieții proaspăt plantați

La acțiunea de plantare au participat și reprezentanți ai Direcției Silvice Iași. Aceștia au supravegheat cu atenție plantarea puieților. Cu toate că unii dintre puieți au fost plantați corect, era necesară o revizuire a lor. Însă această revizuire nu a putut fi efectuată de către cei de la Direcția Silvică Iași, deoarece suprafața de teren se afla în administrarea Primăriei.

„Da, țin minte proiectul din 2009, «România Prinde Rădăcini» se numea. A participat și Direcția Silvică atunci când s-au plantat puieții. Noi am asigurat asistență tehnică și puieții care au fost oferiți ca sponsorizare. După plantare am vrut să preluăm întreținerea puieților, însă cei de la Primărie s-a opus, argumentând că se vor ocupa ei de întreținerea puieților. Reprezentații Primăriei au spus atunci că Servicii Publice Iași va avea grijă de puieții proaspăt plantați.

Din câte îmi aduc aminte, acolo s-a plantat molid, frasin și mai mult salcâm. Din păcate, acum nu mai este nimic acolo, au murit toți puieții din cauză că terenul era degradat, pentru că nu s-a făcut revizuirea puieților la timp și pentru că nu s-a udat constant plantația”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Cine ar fi trebuit să se ocupe de puieți

Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au precizat că au făcut toate eforturile pentru susținerea proiectului de plantare a copacilor.

„Da, știu proiectul și chiar Primăria l-a susținut în anul 2009, când a avut loc. A pus la dispoziție utilajele necesare pentru acțiunile de plantare, cum ar fi lopeți, roabe, hârlețe și multe altele. În schimb, nu s-a prins nimic din tot ce s-a plantat atunci. Cei de la Servicii Publice erau responsabili de întreținerea acelor puieți. Cel mai bine ar fi să luați legătura cu ei pentru a găsi o explicație legată de problema puieților”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei ieșene.

Reprezentanții SC Servicii Publice Iași nu au putut fi contactați pentru a-și expune un punct de vedere cu privire la această situație.

Adauga un comentariu