Actualitate

Locul in care Dumnezeu vorbeste prin semne – FOTO, VIDEO

Publicat: 24 iul. 2011

@ Surzii credinciosi ortodocsi din Iasi pot participa la slujbele religioase traduse prin limbajul semnelor @ Toate ceremoniile religioase si spovedaniile sunt tinute de numai doi preoti in tot judetul @ La inceputul programului, surzii au fost catehizati, pentru ca pana atunci nu intelegeau nici macar cand trebuie sa isi faca semnul crucii @ Surzii sunt mai ordonati si mai atenti la desfasurarea slujbei decat persoanele care nu au probleme cu auzul

Locul in care Dumnezeu vorbeste prin semne: strada Costache Negri, in spatele Liceului „Vasile Alecsandri”. In fiecare duminica sau la orice sarbatoare religioasa, mai multe persoane cu handicap auditiv din judetul Iasi participa la slujba de la Diaconia Iasi, fiindu-le explicate prin limbajul mimico-gestual cantecele, rugaciunile si predicile crestine. La o slujba de duminica poti intalni, la etajul 1 al Diaconiei, tineri, atat baieti si fete, parinti care isi duc copiii cu dizabilitati auditive, dar si orice alt crestin surd sau cu auzul normal care vrea sa se roage. Preotii Mihai Prodan si Razvan Petru Aonofriesei sunt pregatiti pentru comunicarea cu surzii si au ani de experienta.
Initiativa a pornit de la Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in anul 1999, cand la Pitesti au inceput cursurile pentru pregatirea preotilor, diaconilor si asistentilor sociali care sa predice invataturile crestine comunitatilor de surzi. Preotul Mihai Prodan a urmat aceste cursuri, la indrumarea superiorilor din ierarhia bisericeasca, le-a terminat in 2003, iar in 2004 a fost hirotonisit. De atunci tine slujbe care inainte nu erau accesibile decat persoanelor cu auz. Fie ca este vorba de o nunta, un botez, o inmormantare sau Sfanta Liturghie, mesajul transmis de parintele Mihai poate fi inteles de toti enoriasii. Din 2004 si pana in februarie 2005, slujbele pentru surzi s-au tinut la Biserica Sfantul Haralambie, apoi la Biserica Sfantul Sava, pana in 2010, cand a intrat in renovare.
In prezent, credinciosii se aduna saptamanal la Biroul de asistenta sociala Diaconia al Centrului Eparhial Iasi.

Spovedanie prin semne

Daca in trecut, celor surzi le lipsea posibilitatea de a se confesa unui preot, de sapte ani pot marturisi duhovnicului, prin semne, ce au pe suflet. Desi mergeau ocazional la biserica si vroiau sa primeasca sfatul preotului sau orice alt fel de consiliere spirituala, modalitatile de comunicare erau mult mai limitate. Cum desfasurarea spovedaniei presupune un dialog confidential, numai intre preot si enorias, aparea imposibilitatea confesiunii in privat. In plus, rezultatele nu erau intotdeauna multumitoare. Acesta este unul dintre motivele pentru care surzii mergeau in numar mult mai mic la biserica.
Parintele Mihai Prodan a explicat reporterilor BUNA ZIUA IASI care sunt cele mai importante aspecte ale integrarii acestor persoane in comunitatea religioasa. „Acum, surzii pot constientiza momentele de slujba si primesc mesajul lui Dumnezeu ca toti ceilalti crestini. Inainte, cand nu le traducea nimeni ce se predica in biserica, nu intelegeau ce se intampla si nu era inutil venitul la sfintele slujbe, ci mult mai ineficient pentru ei. Cel mai important este ca pot sa se spovedeasca si sa primeasca sfaturile duhovnicilor, care ii inteleg si pe care ei il inteleg”, a declarat preotul Mihai Prodan.

Surzii nu stiau cand sa isi faca semnul crucii

Participarea la o slujba religioasa era, in mare parte, un ritual neinteles pentru cei care nu pot auzi. Predicile nu isi atingeau scopul, iar mesajul transmis prin cantece si rugaciuni nu putea fi interpretat in nici un fel de ei. Daca vedeau oamenii perindandu-se prin fata unor icoane, ingenunchind sau facand semnul crucii in anumite momente ale slujbei, surzii erau confuzi. Biserica Ortodoxa Romana a fost nevoita sa ii catehizeze pe surzi intr-o perioada de timp, pentru a fi pregatiti sa participe la noile slujbe, destinate special lor. „Programul de catehizare a surzilor a durat doi ani, timp in care acestia au invatat ce era nevoie pentru a putea intelege care sunt momentele sfintei slujbe. Inainte de asta, nu stiau nici cand ar trebui sa isi faca semnul crucii. Consider ca prin toata aceasta initiativa s-a indeplinit o datorie a Bisericii Ortodoxe Romane de a-i integra pe surzi in comunitatea de credinciosi. Cu toate ca au fost botezati crestini, ei nu aveau parte de intreaga consiliere spirituala a preotilor. Comunitatea surzilor din Iasi a fost foarte receptiva la propunerea noastra”, a afirmat parintele Mihai Prodan.

Credinciosi mai atenti si mai ordonati in biserica

Reporterii BUNA ZIUA IASI au participat la desfasurarea unei slujbe pentru surzi, la sediul Biroului de Asistenta Sociala si Religioasa Diaconia, al Centrului Eparhial din Iasi, unde au observat cum persoanele cu dizabilitati auditive urmaresc Sfanta Liturghie. Spre deosebire de imaginea „clasica” romaneasca, unde enoriasii discuta diferite subiecte, cand ar trebui, de fapt, sa asculte in biserica, aici credinciosii erau mai atenti si mai ordonati.
Un tanar, care a beneficiat in trecut de un implant cohlear, il asista pe preotul Mihai Prodan in unele momente ale slujbei, traducand pentru surzi inclusiv o predica. Spre deosbire de alte biserici, unde credinciosii sunt, in mare parte, oameni in varsta, la sediul Diaconia s-au adunat duminica enoriasi de toate varstele, chiar si copii adusi de parintii lor pentru Sfanta Impartasanie.loading...

Comentarii
  • Un articol despre oameni mai putin bagati in seama. E bine ca mai scrie cineva si despre ei. Cat despre comentariul lui asd, nu il luati in seama, e un oligofren frustrat care se crede destept. Nu e unicul in tara asta, peste 3* la suta dintre romani, statisticile europene spun asta, nu stiu sa scie si sa citeasca corect. Tipul asta are un singur neuron in creier pe care il foloseste doar pentru injuraturi. Probabil tatal sau il batea cand era mai mic, mama-sa si-a luat lumea in cap si el a trait mai mult pe stada, pe la portile scolilor si prin baruri. Din pacate este inca in libertate.

  • Cladirea este o bijuterie,au pus pochii mina si pe asta cu sprijinul lui Radauceanu.Fosta scoala de chimie,preluata de IPROCHIM si data gratis de Radauceanu alias Radauciuc,la pochi.Bravos radauceanu,faci parte ditre viermii Iasului, care nu dai doi bani pe fiinta umana.Puneai salariatii IPROCHIM pe mosia lui Visoianu,iar voi lucrati la chiolhanuri,aruncai ca la ciini,cite o piine neagra sclavilor.Radauciuc, ce functii ai pe la patriarhie?

  • Imi place ca s-a gandit Biserica si la cei handicapati.
    Trebuie sa la ia si acestora banii ‘pentru sanatate’. Prim pomelnice etc etc.

Adauga un comentariu