Actualitate

Locul in care nimeni nu isi doreste sa ajunga! Se afla in centrul orasului si adaposteste 50 de ieseni

Publicat: 13 dec. 2013
1

@ Problema a fost semnalata de nenumarate ori si chiar a ajuns la urechile sefului Politiei Romane @ Pentru modernizarea Centrului de Retinere si Arestare Preventiva, nu sunt bani, iar singura solutie ar fi accesarea unor fonduri europene @ Politistii vor ca nivelul de siguranta sa fie mai ridicat, mai ales ca in urma cu cativa ani, doua persoane au reusit sa evadeze @ Prioritara ar fi instalarea unor camere de supraveghere

Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi isi doreste, de Craciun, fonduri pentru modernizarea Centrului de Retinere si Arestare Preventiva. Oamenii legii se plang de mult timp de starea centrului de arest, insa pana acum nu s-au gasit fonduri pentru asigurarea unor conditii mai bune si a unui nivel de siguranta mai ridicat in cadrul acestei structuri. Modernizarea reprezinta o prioritate a sefilor IPJ, mai ales ca, in anul 2006, doua persoane au reusit sa evadeze. De atunci, s-au luat masuri suplimentare, insa intotdeauna este loc de mai bine, dupa cum recunosc chiar sefii Politiei. Oamenii legii spera sa aiba, in special, un sistem de securitate mai bun, ceea ce include si instalarea unor camere de supraveghere. Potrivit reprezentantilor IPJ, inca de la inceputul anului s-au facut presiuni catre Politia Romana, in vederea alocarii unor fonduri pentru finalizarea corpului C, in care ar urma sa se mute centrul de arest. In cadrul unei vizite pe care chestorul Petru Toba, seful Politiei Romane, a facut-o la Iasi in luna iunie a acestui an, politistii au aflat ca singura solutie ar fi accesarea unor fonduri europene, la fel cum au facut alte inspectorate din tara. „Le-am cerut (sefilor IPJ – n.r.) sa priveasca cu foarte mare atentie si sa urmareasca posibilitatea accesarii de fonduri nerambursabile europene, astfel incat sa faca posibila dezvoltarea si modernizarea inspectoratului. Este si o prioritate asumata la nivelul Politiei Romane. In felul acesta vom putea sa ne dezvoltam, sa creem noi baze de date, sa avem o viteza mai mare de transmisie a datelor, in cateva cuvinte sa dezvoltam si sa modernizam Politia Romana”, a spus atunci chestorul de politie Petru Toba.  

Reguli stricte

Centrul de arest are o capacitate de 80 de locuri. Media zilnica de retineri este de 50, astfel ca spatiul nu ridica neaparat probleme. Camerele au trei sau opt paturi, iar politistii spun ca asigura minimul necesar in ceea ce priveste confortul celor retinuti si le respecta toate drepturile. „Din 2006, centrul de arest functioneaza in provizorat la sediul Politiei Municipiului, pana cand corpul C, de la sediul IPJ, va fi finalizat. La arest, fiecare persoana beneficiaza de un pat, fata de perna, cearsaf, castron, lingura, sapun, precum si alte obiecte de igiena. De trei ori pe zi, primesc cate o masa calda, in baza unui contract pe care il avem cu Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. Persoanele arestate preventiv au dreptul la o cartela telefonica, pe care o pot folosi o data pe zi pentru a vorbi cu avocatul si o data pe saptamana pentru a vorbi cu rudele. De asemenea, persoanele private de libertate pot primi patru vizite pe luna, si pot primi, pe luna, 10 kg de alimente, 6 kilograme de fructe si legume si 2 litri de apa, apa minerala sau bauturi racoritoare. Minorii, in schimb, au dreptul la opt vizite pe luna, iar acestia, la fel ca femeile, sunt cazati separat”, a explicat Anca Vijiac, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Persoanele care ajung in arestul IPJ Iasi, aflat la subsolul Politiei Municipiului, beneficiaza, de asemenea, de ingrijiri medicale, atunci cand solicita acest lucru sau acuza dureri. La centrul de arest IPJ Iasi lucreaza, in ture, 27 de politisti.

Comentarii
  • „La arest, fiecare persoana beneficiaza de un pat, fata de perna, cearsaf, castron, lingura, sapun, precum si alte obiecte de igiena. De trei ori pe zi, primesc cate o masa calda.”
    Ganditi-va cati romani nu au parte de aceste conditii, desi muncesc.
    Si mai ales, ganditi-va cine e de vina.

  • Se vorbeste doar de conditiile arestatilor,nu si de conditiile mizere in care lucreaza politistii care-i pazesc.Doar hotii si criminalii au drepturi,adevaratul arest il fac politistii care lucreaza acolo ca niste sclavi pe plantatie.

Adauga un comentariu