Destinatii turistice

Locul in care si-a petrecut Regele sarbatorile de iarna

Publicat: 09 ian. 2012
9

Construit in secolul al-XVII-lea, distrus in timpul Revolutiei de la 1848 si refacut ulterior, castelul a fost cumparat in 1943 de catre Regele Mihai, fermecat de peisajul luncii Muresului si de padurile din zona. Cum acesta a fost nevoit sa abdice si sa paraseasca Romania, castelul a intrat in proprietatea statului, o parte a obiectelor de arta ajungand la muzeu, de celelalte alegandu-se semnele de intrebare, pentru ca nimeni nu stie in posesia cui au intrat. In anul 2001, insa, Castelul de la Savarsin a fost prima proprietate retrocedata Regelui Mihai, supus si unor lucrari de renovare, pregatindu-se sa intampine turisti.

Fiecare coltisor al acestui domeniu de 20 de hectare are istoria lui. Despre lac, de exemplu, se spune ca pana in 1943 era amplasat undeva, in spatele castelului, la 300 de metri distanta si ca regina, mama Elena, l-a mutat mai aproape, intr-un loc preferat de ea. Pe langa castel, pe aceste meleaguri se mai afla si un parc, un iaz si sere. Parcul dendrologic care inconjoara castelul a fost infiintat de vicecomitele Andras Forray, in anul 1514 si contine cateva specii rare de arbori si arbusti, precum bradul argintiu, tuia piramidala, chiparosii de balta, salcamul chinezesc, pinul de Himalaya, alunul turcesc, stejari seculari, toate ridicate la rangul de monumente ale naturii.

Castelul atrage anual turistii dornici sa afle amanunte despre Casa Regala a Romaniei si adevarul e ca au si de unde culege diverse informatii pentru ca taranii din zona sunt deschisi tuturor curiozitatilor celor care pasesc in teritoriu. Astfel, daca te numeri printre cei care vor sa afle mult mai multe despre locul in care familia Regala se retrage, in special cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar si despre copilaria Regelui Mihai, nu ocoli aceste meleaguri!

Sursa: skytrip.ro

Adauga un comentariu