Stiri medicale

Locurile de joacă mai ecologice stimulează sistemul imunitar al copiilor, arată un studiu

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Locurile de joacă mai ecologice stimulează sistemul imunitar al copiilor arată un studiu
Cercetătorii îndeamnă astfel orașele să înlocuiască asfaltul cu plante in grădinițele urbane,

Locurile de joacă mai ecologice stimulează sistemul imunitar al copiilor! Cercetătorii îndeamnă astfel orașele să înlocuiască asfaltul cu plante in grădinițele urbane, deoarece studiul lor arată că copiii ale căror zone de joacă în aer liber au fost transformate în acest mod au prezentat sisteme imunitare îmbunătățite în decurs de o lună. Această simplă schimbare a permis într-adevăr corpurilor să dezvolte microbi mult mai diversi pe piele și în intestine.

Numeroase studii au raportat că orașele cu spații verzi bine conectate le pot permite locuitorilor să practice activități fizice și de agrement regulate, să le ofere bunăstare mentală (reducerea stresului și a simptomelor depresiei etc.) și să faciliteze contacte sociale. Astfel, orașele vor găzdui o populație mai sănătoasă, cu efecte benefice deosebit de notabile pentru comunitățile defavorizate din punct de vedere economic, copii, femei însărcinate și vârstnici. În acest context, o echipă de cercetători recomandă „ecologizarea” mai multor zone de recreere dedicate copiilor.

Acești cercetători, afiliați la mai multe instituții din Finlanda și Republica Cehă, afirmă în revista „Science Advances” că înlocuirea asfaltului în zonele de joacă cu vegetație naturală poate întări apărarea imună a copiilor.

„Cercetările anterioare au sugerat că unul dintre motivele creșterii ratelor de boli autoimune în multe părți ale lumii, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, diabetul de tip 1, scleroza multiplă, eczeme și astm, este lipsa de expunere la lucruri care determină răspunsul sistemului imunitar al copiilor”, specifică echipa științifică, potrivit Sante Magazine.

De ce locurile de joacă mai ecologice stimulează sistemul imunitar al copiilor?

Ideea este că expunerea repetată la elemente naturale precum praful, murdăria și polenul în timpul tinereții întărește sistemul imunitar: aceasta este „ipoteza igienistă”. Cercetătorii au remarcat faptul că copiii care trăiesc în zonele urbane sunt cel mai expuși riscului de a nu beneficia de o astfel de expunere, ceea ce ar putea explica ratele lor mai mari de boli autoimune.

Prin urmare, au incercat să testeze această teorie modificând unul dintre mediile principale în care acești copii se joacă, și anume locurile de joacă din centrele de zi. Ei au primit permisiunea de a înlocui asfaltul în mai multe centre din două dintre principalele orașe ale Finlandei.

Acest material a fost înlocuit de gazon, arbuști forestieri, tufișuri și mușchi. Copiii din centre, 75 în total, au fost încurajați să se joace în aceste zone nou dezvoltate în timpul liber: au petrecut în medie 90 de minute pe zi acolo și au fost încurajați să se joace cu plantele și cu solul.

Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la toți participanții, înainte de studiu și la 28 de zile după, pentru a analiza markerii sistemului imunitar.

O microbiota mai diversificata, garantia unui sistem imunitar mai bun

După perioada de studiu, au observat o creștere semnificativă a microbiotei pielii (toate microorganismele care trăiesc într-un mediu dat). Într-adevăr, diversitatea microbilor prezenți pe pielea copiilor a fost cu o treime mai mare decât la cei care se jucau în curți cu pietriș, fiind și considerabil crescută în intestin. Probele de sânge au arătat, de asemenea, modificări benefice într-o serie de proteine ​​și celule legate de sistemul imunitar, inclusiv citokine antiinflamatorii și celule T reglatoare.

Cercetătorii le-au oferit tuturor copiilor aceleași mese în fiecare zi și, deși nu au putut controla mediul de acasă, susțin că s-a observat o schimbare semnificativă în ciuda condițiilor domestice variate, ceea ce arată că impactul acestei intervenții a fost importantă.

„Studiul nostru ar putea deschide calea pentru noi practici preventive pentru a stopa raspandirea bolilor autoimune in intreaga lume”, conchide profesorul Aki Sinkkonen. Chiar dacă alte studii științifice trebuie să demonstreze beneficiile unei astfel de măsuri în timpul copilăriei, ei solicită deja să se facă presiuni asupra autorităților publice pentru ca astfel de modificări să fie puse in practica.

Adauga un comentariu