News Flash:

Locurile in liceele iesene

3 Iulie 2006
731 Vizualizari | 0 Comentarii
•Absolventii clasei a VIII-a care au promovat examenul de capacitate au la dispozitie 5.126 locuri la liceele iesene si 4.732 de locuri la scolile de arte si meserii •Cea mai mare batalie in acest an se preconizeaza a fi pe locurile de la profilurile teoretice, reale

Pentru prima etapa a admiterii in invatamantul mediu, viitorii liceeni au la dispozitie peste cinci mii de locuri in liceele iesene. Avand in vedere ca la prima etapa a repartizarii computerizate vor participa 5.351 de candidati care au promovat testele nationale, iar numarul de locuri in liceele iesene este de 5.126, se poate spune ca batalia cea mai mare va fi pentru scolile de prestigiu din oras si mai ales ca, dupa repartitie, vor mai ramane 225 elevi care nu vor prinde locuri in licee. Candidatii la admitere au de ales intre mai multe filiere, profiluri si specializari existente in unitatile de invatamant mediu din Iasi. Conform planului de scolarizare pentru anul scolar 2006-2007, in clasa a IX-a exista un total, pe judet, de 9.858 locuri din care la liceu 5.126, iar la scolile de arte si meserii (SAM) inca 4.732 locuri.

Oferta liceelor iesene

Colegiile, liceele si grupurile scolare din Iasi au in structurile lor trei mari filiere, una teoretica, alta vocationala si inca una tehnologica. Ca si in anii trecuti, cea mai mare batalie in acest an se preconizeaza a fi pe locurile la de la profilurile teoretice, reale. Astfel, pe filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica - informatica exista un numar de 896 locuri pentru clasa a IX-a si inca 392 locuri la specializarea stiinte ale naturii, din care numai 168 sunt la licee din municipiul Iasi. In ceea ce priveste filiera teoretica, profilul uman, se poate spune ca tinerii au la dispozitie 868 de locuri in clasele a caror specializare va fi filologie. Acestui profil uman i se mai adauga un numar de 168 de locuri la specializarea stiinte sociale. Liceele vocationale, unde pentru ocuparea unui loc toti candidatii trebuie sa aiba proba practica luata, ofera candidatilor in clasa a IX-a un numar de 504 de locuri. Cele mai multe locuri pentru profilul sportiv, 112 la numar, sunt la Liceul cu Program Sportiv. Pe diferite specializari, dar pe filiera vocationala Colegiul National de Arte Octav Bancila va avea opt clase de a IX-a, iar la Seminarul Teologic vor fi scoase la concursul de admitere 84 de locuri. Celor 5.126 de locuri in liceele iesene li se mai adauga inca 4.732 locuri la SAM. Insa, de obicei, aceste locuri nu sunt cautate de absolventii de gimnaziu care au promovat testele nationale, deoarece acestia doresc sa continue studiile la liceu. Locurile din SAM vor ramane pentru cea de a doua repartizare computerizata, etapa la care vor participa absolventii claselor a VIII-a care nu s-au inscris, nu s-au prezentat ori nu au promovat testele nationale si care nu au dreptul sa opteze pentru liceu.

Fisele

Pentru admitere, elevii si parintii, impreuna cu dirigintii, vor trebui sa treaca pe fisele de inscriere optiunile pentru licee si SAM. Acestea trebuie completate in ordinea preferintelor elevului, care ar fi bine sa tina cont de locul pe care il ocupa in ierarhia realizata la nivel judetean, dar si de ultimele medii de admitere din scolile preferate. Candidatii la admitere trebuie sa treaca pe fisa de optiuni toate codurile liceelor si SAM, in ordinea preferintelor, pentru a evita situatiile in care nu sunt admisi in nici o unitate scolara. Elevii, parintii si dirigintii vor trebui sa aiba mare grija sa nu greseasca codurile liceelor unde vor sa intre si sa treaca aceste coduri in ordinea preferintelor. Potrivit calendarului admiterii оn licee si оn оnvatamantul profesional, prin SAM, pana joi, 6 iulie 2006, elevii care au promovat testele nationale si parintii acestora, asistati de dirigintii pot completa fisele de оnscriere cu optiunile personale, оn vederea repartizarii computerizate din 14 iulie.
Marilena ROJNITA

Cea mai buna generatie de elevi a terminat la "Racovita"

Colegiul National Emil Racovita este la ora actuala cea mai buna scoala din Iasi. Cel putin asa arata rezultatele obtinute de elevii care au studiat aici in ultimii patru ani. Cu rezultatele obtinute, elevii de la "Racovita" au reusit sa-i intreaca pe colegii de generatie de la Colegiul National si pe cei de la Colegiul Costache Negruzzi. Dupa realizarea ierarhie pe judet cu mediile de admitere ale absolventilor de clasa a opta in topul colegiilor conduce "Emil Racovita", urmat de Colegiul National, iar pe locul trei este Colegiul Negruzzi. Practic, absolventii de la "Racovita" au reusit sa treaca toti de testele nationale, patru dintre acestia au reusit performanta de a avea media zece la testele nationale, iar media notelor obtinute pe liceu este de peste 9.00. Toate acestea in timp ce la Colegiul National un singur elev a luat zece la testele nationale, iar la Colegiul Negruzzi doi dintre absolventi au picat examenele.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1399 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013147 (s)