Gadgeturi

Logitech UE Air Speaker – sunet necomprimat, fara fire

Publicat: 20 apr. 2012

Lupta pentru eliminarea cablurilor este grea. Latimea de banda oferita de un fir de cupru este mare in comparatie cu cea a undelor radio. Ca sa intelegeti putin la ce ma refer, puteti citi despre Intel Wireless Display, o modalitate de-a transmite imagine prin conexiune wireless. Se poate spune ca in cazul sunetului lucrurile sunt ceva mai simple. Foarte multi au auzit de standardul Bluetooth si destui il folosesc chiar. Din pacate, acesta are probleme cu calitate sunetului transmis. Logitech UE Air Speaker este unul dintre primele sisteme audio ce folosesc protocolul AirPlay de la Apple, ce promite transferul fara fir al sunetului necomprimat.

Logitech UE Air Speaker

Apple AirPlay

Apple a dorit sa aiba un protocol propriu pentru transferul fara fir al continutului multimedia si asa a aparut AirPlay. Initial, protocolul s-a numit initial AirTunes si a fost creat pentru continut audio. Ulterior, regretatul Steve Jobs a anuntat schimbarea denumirii si noile facilitati. Pentru a functiona, AirPlay are nevoie de doua dispozitive: unul care transmite continutul si unul care-l receptioneaza si-l reda, prin boxe sau pe un ecran. Transferul se realizeaza prin intermediul unei retele WiFi.

Constructie

Corpul lui Logitech UE Air Speaker este construit din plastic. Grila frontala, ce protejeaza difuzoarele, este acoperita de o panza. Plasticul din spate este mat, insa pentru zona butoanelor superioare si a bass port-urilor a fost folosit unul lucios. Suportul pentru dispozitivele Apple este retractabil, un aspect pe care l-am apreciat. Pe latura superioara se gasesc butoanele de pornire si Mute, precum si un potentiometru digital de volum. In spate, intre bass port-uri, avem zona conectorilor. Aici gasim o mufa de alimentare, o intrare audio jack de 3,5 mm si o mufa pentru cablul de retea. Sub ele se mai gaseste un buton pentru resetarea conexiunii wireless.

Specificatii

Nu avem. Logitech nu vrea sa ne spuna nici macar dimensiunile difuzoarelor. De putere nici nu mai vorbim. Tinand cont de volumul maxim al sistemului audio si de puterea oferita de alimentatorul extern, estimam ca UE Air Speaker are 20-30 W RMS. Stim insa ca in spatele panzei negre se gasesc doua tweeter-e si doua woofer-e.

Stabilirea conexiunii AirPlay

Dupa alimentarea si pornirea sistemului Logitech UE AirPlay poate fi conectat iPhone-ul, iPod-ul sau iPad-ul. O aplicatie este instalata in memoria dispozitivului si cu ajutorul ei va fi realizata legatura intre sistem si reteaua wireless. Este necesar ca telefonul sau player-ul sa fie conectate la aceeasi retea la care se conecteaza boxa. Odata realizata conexiunea WiFi, dispozitivul Apple poate fi deconectat. In aplicatia folosita pentru redarea muzicii va aparea un buton special. Acesta activeaza trimiterea sunetului digital catre UE Air Speaker. De mentionat ca protocolul AirPlay necesita iOS 4.3 sau o versiune mai noua. Sistemul audio poate fi folosit fara fire impreuna cu un iPad 3, iPad 2, iPhone 3G, 3GS, 4 si 4S, precum si un iPod din generatiile 2, 3 si 4.

UE Air Speaker - panoul cu conectori

Ce inseamna sunet necomprimat

Desi audiofilii puristi ma vor contrazice, ceea ce este cunoscut la ora actuala ca sunet necomprimat este cel oferit in format digital de un CD audio. Un MP3 reprezinta semnal audio digital comprimat cu pierderi de calitate. Pentru o ureche obisnuita, un MP3 cu compresie de 128 kbps ofera o calitate decenta. Cu o pereche buna de casti, urechile ceva mai sensibile vor sesiza o diferenta de calitate in cazul unui MP3 cu rata de compresie de 320 kbps, maxima de altfel pentru acest standard.

Pentru cei care doresc si mai mult, fara a umple un buzunar cu un CD player, a fost creat FLAC sau Free Lossless Audio Codec. Ce inseamna compresie fara pierderi de calitatet Un track de CD poate sa fie sursa atat pentru un MP3, cat si pentru un FLAC. Dintre cele doua, doar FLAC-ul poate sa reconstituie track-ul audio asa cum a fost initial. Track-ul obtinut dintr-un MP3 va avea o calitate mai slaba decat cel original.

Puteti s-o numiti aroganta, dar Apple a decis sa nu suporte formatul FLAC. In schimb, a aparut Apple Lossless Audio Codec (ALAC) care face acelasi lucru. Daca un FLAC ocupa 50-60% din spatiul ocupat de track-ul original, un fisier ALAC il comprima la 40-60%. Cu alte cuvinte, diferentele sunt insesizabile. Avantajul protocolului AirPlay este ca poate transmite fisiere ALAC catre sistemul audio compatibil. Acestea fiind spuse, vom discuta in continuare despre testul propriu-zis al lui Logitech UE Air Speaker.

Logitech UE Air Speaker are si functie de dock

Procedura de testare

Pentru testarea sistemului audio am avut la dispozitie un iPad 2 cu update-urile la zi. Am facut rost de doua CD-uri audio cu piese special selectate pentru teste de auditie si le-am comprimat in format ALAC. Alaturi de acestea am adaugat si o serie de melodii MP3 cu compresie variabila sau de 320 kbps. Am pregatit aceleasi melodii si pe un PC, alaturi de cele doua demo CD-uri, urmand sa folosesc intrarea audio de 3,5 mm a lui Logitech UE Air Speaker. Din pacate, m-am deranjat degeaba.

Calitatea audio

Perceptia calitatii audio este personala. Majoritatea utilizatorilor vor spune insa ca Logitech UE Air Speaker se aude bine. Doar cateva persoane, cu o ureche antrenata si un standard de auditie ridicat vor putea sesiza unele probleme. In cazul de fata o parte din frecventele joase, mai precis cele apropiate de medii, sunt foarte evidentiate. Calitatea sunetului este afectata deoarece mediile si inaltele sunt usor acoperite.

Initial am crezut ca ar putea fi vina redarii cu ajutorul AirPlay, asa ca am repetat testul cu iPad-ul conectat in dock si cu sunet analog, venit de la PC. Rezultatul a fost acelasi. Am accesat pe PC un egalizator pe 20 de benzi si am inceput sa ma joc cu el, reducand putin frecventele ce se evidentiau. Auditia s-a imbunatatit simtitor. Este neplacut insa ca a trebuit sa fac eu acest lucru. Inginerii de la Logitech UE ar fi trebuit sa implementeze acest filtru ei insisi. Au preferat insa o solutie comerciala. Majoritatea utilizatorilor prefera frecventele joase evidentiate. Pe de alta parte, joasele mai puternice pot acoperi probleme cu alte frecvente si pot masca o lipsa de fidelitate la redare.

Tinand cont ca atat dispozitivele Apple, cat si PC-ul ofera playere cu egalizator de benzi, problema descrisa mai sus se poate corecta. Din pacate, fidelitatea audio nu poate fi imbunatatita si Logitech UE Air Speaker nu sta foarte bine la acest capitol. Mediile si inaltele nu se remarca, sunetul avand o dinamica decenta. O alta problema, specifica de altfel dock-urilor pentru iPod, este lipsa de spatialitate. Cele doua canale cu greu pot fi diferentiate, senzatia ascultatorului fiind ca sunetul vine dintr-un singur punct.

Logitech UE Air Speaker - conectorul retractabil

Testele de auditie cu Logitech UE Air Speaker au fost facute intr-o camera destul de mare, cu putin mobilier. Am ascultat boxa atat de aproape, cat si de la 3-4 m distanta. Pot spune ca sunetul se aude optim intr-un unghi de 90 de grade in plan orizontal. Daca utilizatorul iese din el, inaltele incep sa se piarda.

Auditia la volum maxim cu Logitech UE Air Speaker nu este recomandata. Pentru o auditie buna este recomandata folosirea volumului boxei pana la aproximativ 70%, in conditiile in care sursa sunetului are un volum mediu. Peste acel nivel difuzoarele nu distorsioneaza, insa sunetul devine murdar si isi pierde din claritate. In plus, daca nu reduceti frecventele joase din egalizator, in anumite piese woofer-ele intra putin in rezonanta.

Probleme de conexiune WiFi

Trebuie sa spunem ca am avut unele probleme cu redarea melodiile prin AirPlay, probleme generate de placa de retea wireless a lui Logitech UE Air Speaker. Intr-o prima locatie, un etaj cu birouri deschise, acoperit de o retea wireless cu acoperire foarte buna, boxa a inregistrat un nivel de semnal mediu. Router-ul se afla la 4-5 m, cu raza directa. Intr-un apartament, cu un router WiFi N300 cu trei antene situat in camera alaturata, sistemul audio s-a deconectat de mai multe ori in timpul redarii prin AirPlay. iPad-ul cu care am realizat testele a afisat semnal wireless maxim in ambele situatii.

Pret si disponibilitate

Daca sunteti familiari cu piata dock-urilor pentru iPod/iPhone/iPad, atunci stiti ce preturi se vehiculeaza pentru acest tip de dispozitive. Ele sunt mari, doarece Apple primeste o suma de bani pentru fiecare produs ce implementeaza tehnologiile sale. Pentru UE Air Speaker, Logitech a trebuit sa plateasca atat pentru partea de docking, cat si pentru implementarea AirPlay. Sistemul audio va fi disponibil in curand in Romania la pretul de 1.500 lei.

In conditiile in care pe piata romaneasca se gasesc doar doua modele similare de la JBL si B&W, Logitech putea chiar sa mearga mai sus cu pretul. Pe de alta parte, imi este greu sa justific acest cost. Sistemul audio 5.1 Logitech Z906 cu o putere de 500 W este cu cel putin 200 lei mai ieftin si ofera o calitate net superioara a sunetului. El poate pune in valoare un clip audio cu compresie lossless, chiar daca transmisia lui se face prin cablu analog. Stiu ca UE Air Speaker si Z906 sunt din game total diferite, insa vreau sa ofer aici o perspectiva.

Logitech UE Air Speaker - un sistem scump

Concluzie

Imi este greu sa recomand Logitech UE Air Speaker in urma celor scrise mai sus. Clientul trebuie sa-si doreasca foarte mult implementarea AirPlay si volumul maxim oferit la acest nivel de pret. Pe de alta parte, el trebuie sa ia in considerare ajustarile de egalizator de benzi mentionate in text pentru a obtine sunetul optim de la boxa. Un utilizator obisnuit s-ar putea sa fie multumit de ce ofera boxa. Celor care sunt cu adevarat pretentiosi le recomand evitarea acestui sistem. La acelasi pret poate fi achizitionata o pereche de monitoare de studio, cu o calitate audio incomparabil mai buna.

Plusuri si minusuri

[+] AirPlay – transmisie fara fir a sunetului necomprimat
[+] design minimalist placut
[+] trei surse audio: AirPlay, dock si line in
[-] sunet fara fidelitate
[-] necesita ajustari din egalizator pentru auditie optima
[-] probleme cu placa de retea integrata in boxa
[-] pret foarte greu de justificatloading...

Adauga un comentariu