International

Londra, indemnata de UE sa negocieze cu seriozitate in vederea evitarii unui Brexit fara acord

Publicat: 18 sept. 2019
Editia PDF
15 Oct. 2019

Reprezentanti ai UE au indemnat astazi Londrasa nu se faca ca negociaza” pentru a evita un divort brutal al Regatului Unit cu Uniunea Europeana si i-au avertizat pe euroscepticii britanici ca ar trebui sa le dea socoteala concetatenilor lor, relateaza AFP. Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a avertizat cu privire la ”riscul unui «no deal» care ramane foarte real”, intr-o sesiune plenara de peste trei ore in Parlamentul European (PE), la Strasbourg. ”Poate ca ar fi alegerea Guvernului Regatului Unit, dar nu va fi niciodata alegerea Uniunii Euroopene”, a subliniat Juncker, intrerupt in mod frecvent de huiduieli ale unor eurodeputati britanici care sustin Brexitul, pe care i-a salutat in mod ironic drept ”fanii” sai.

Intalnirea dintre Juncker si Boris Johnson s-a incheiat fara niciun progres. Marea sansa a Brexitului s-a risipit

Acestia au ascultat, de asemenea, avertizarea negociatorului-sef UE al Brexitului Michel Barnier, care le-a spus ca ar trebui ”sa le dea socoteala cetatenilor” din tara lor. ”Cetatenii britanici, ca ceilalti cetateni europeni, au dreptul la adevar in privinta consecintelor Brexitului, toate consecintele care sunt mult mai grave (…) decat vreti voi sa spuneti”, a lansat Barnier. Cu sase saptamani inainte de data prevazuta a divortului, la 31 octombrie, ”nu este vorba, cu siguranta, de a te face ca negociezi”, a avertizat el, o critica voalata la adresa lui Boris Johnson, acuzat in tara sa de lipsa de seriozitate in discutii.

Juncker, care urmeaza sa-i predea stafeta Executivului european la 1 noiembrie Ursulei von der Leyen, vrea sa creada, in continuare, intr-un acord. ”Eu nu sunt sigur ca vom reusi, ne mai ramane foarte putin timp, dar sunt sigur ca trebuie sa incercam”, a subliniat el. La mai bine de trei ani de la referendumul prin care aproape 52% dintre britanicii care au participat la consultare s-au pronuntat in favoarea unei iesiri din UE, o masa de lucru, luni, intre premierul britanic Boris Johnson, Jean-Claude Juncker si Michel Barnier nu a condus la vreun progres in bataia de cap a Brexitului. Boris Johnson ia in calcul, in mod deschis, un divort fara acord, in pofida unor previziuni alarmante ale Guvernului sau cu privire la penurii alimentare, de medicamente si riscuri de tulburari ale ordinii publice.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit