National

LOVITURA data de Academia de Stiinte din Moldova, lui Igor Dodon: „Limba moldoveneasca este…”

Publicat: 03 ian. 2017
1
Academia de Stiinte moldoveana s-a pronuntat inca din 1994, printr-o decizie definitiva, asupra faptului ca limba vorbita in Republica Moldova se numeste limba romana, a tinut sa reaminteasca secretarul-general stiintific al Academiei, Aurelia Hanganu, intr-un interviu acordat recent pentru Europa Libera, indemnandu-i pe cei care se lanseaza in speculatii cu privire la limba sa nu vorbeasca despre ceea ce nu cunosc, potrivit Radio Chisinau.
Referitor la faptul ca noul presedinte moldovean, Igor Dodon, a schimbat denumirea limbii pe site-ul presedintiei din romana in moldoveneasca, Aurelia Hanganu a subliniat ca, prin gestul sau, seful statului a provocat indignare in randul celor care se ocupa de filologie.
„Cazul Presedintiei este unul de lipsa de coerenta si de dorinta de a accepta ceea ce zice Academia de Stiinte’, a remarcat responsabila Academiei de Stiinte.
Potrivit Aureliei Hanganu, ceea ce se face este un fel de pedalare la infinit pe un subiect inutil, dar care creeaza zazanie in paturile sociale si care, de fapt, abate atentia publica de la alte probleme. In plus, aceasta tensioneaza nu doar relatia dintre Presedintie si mediul academic, dar si dintre presedinte si societate, in general, anunta Agerpres.
Generatiile de dupa independenta Republicii Moldova (1991) nu-si mai pun problema limbii moldovenesti sau a limbii romane, mai spune Aurelia Hanganu.
Comentarii
Adauga un comentariu