Actualitate

Lovitură din partea CCR pentru Guvern: Creșterea pensiilor cu 40% este constituțională!

Publicat: 13 ian. 2021
Bătrân cu un cupon de pensie în mână
Pensiile ar trebui majorate cu 40%, după cum a decis CCR

Lovitură grea primită de Guvernul Florin Cîțu din partea Curții Constituționale a României (CCR), care a decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională.

Judecătorii CCR au discutat, miercuri, 13 ianuarie, sesizările Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie. Însă asta nu înseamnă că actualul Guvern va pune în aplicare legea. Chiar dacă CCR a dat dreptate noului Parlament, iar pensiile ar trebuie crescute cu 40%, Guvernul spunea că nu va face acest lucru, iar pensiile vor fi majorate cu doar 8% în 2021.

Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul Ludovic Orban

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul.

Parlamentul, acuzat că a pus presiune pe buegtul de stat

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare” a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

„Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei, aşa cum a modificat legiuitorul, şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune ‘un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB)’.

Or, execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condiţiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acţioneze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligaţia a le îndeplini”, menţionează sursa citată.

Raluca Turcan, după decizia CCR: „Aștept să văd!“

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, afirmă că va avea o poziție publică după ce va verifica informația.

”Aștept să văd măcar comunicatul de presă al CCR și după aceea evident că vom avea o poziție publică”, a declarat Raluca Turcan pentru Antena 3.

„Am decis o creștere sustenabilă a pensiilor de 14%. Acum, în contextul deciziei CCR, așa cum Parlamentul anul trecut a decis menținerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Palrmaentul în actul legal de punere de acord a legislației cu deciziile CCR se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor. Cel mai important lucru legat de pensii e să putem asigura plata lor, și echitate. În momentul preluării mandatului, am decis să creăm un grup de experți care să pună legislația în acord cu aceste principii. Avem buget alocat pentru pensii și în acest an urmărim ca indexarea să se facă cu rata inflației, cel puțin”, a mai spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Comentarii
  • Un guvern idiot care nu stie pe ce lume traieste,acuzand mereu pe altii.Sa ne aducem aminte ca in anul trecut 2020,guvernul a trecut bugetul prin asumare,fara a-l trece prin parlament si avea trecuta cresterea de 40% a pensiilor.Nu i-au fortat nimeni ,doar ca au vrut sa treaca de alegeri cu promisiuni desarte pentru populatie.N-au castigat alegerile,iar partidele mediocre s-au cocotat la guvernare.Rusine,acestor netrebnici mincinosi si incapabili !

Adauga un comentariu