Titlurile zilei

Lovitură dură pentru afacerile tinerilor din Iași. Criza cauzată de coronavirus falimentează sute de afaceri abia înființate. „Va fi dezastruos pentru noi. Avem nevoie de ajutor de la stat”

Publicat: 30 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură dură pentru afacerile tinerilor din Iași. Criza cauzată de coronavirus falimentează sute de afaceri abia înființate. Va fi dezastruos pentru noi. Avem nevoie de ajutor de la stat

Sute de tineri antreprenori din Iași, la început de drum, sunt puși într-o situație dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. IMM-urile sunt în prag de faliment după ce patronii au fost nevoiți să închidă afacerile pentru o perioadă netederminată sau să reducă programul angajaților și să facă doar livrări la domiciliu. Afectați de această situație sunt mare parte din antreprenorii din Iași care au obținut fonduri prin programul guvernamental Start-Up Nation. Angajatorii spun că vor încerca să obțină indemnizația pentru șomajul tehnic. „Noi avem două angajate cărora le-am suspendat contractele de muncă. Vrem să depunem dosarul pentru acordarea șomajului tehnic”, spune unul dintre beneficiarii Start-Up Nation.

Tinerii antreprenori care au obținut fondurile prin intermediul acestui program au primit o lovitură dură în această perioadă. Sute de beneficiari din Iași sunt puși în situația de a cere ajutorul statului pentru ca afacerile lor să poată fi ținute pe linia de plutire. Aceștia se tem că vor falimenta dacă nu vor putea obține indemnizația pentru șomajul tehnic, mai ales că au fost nevoiți să pună lacătul pe afaceri pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Mai mult, angajații nu au mai fost plătiți din cauza lipsei de economii, supraviețuirea afacerilor fiind dependentă de încasările zilnice.

„Noi supraviețuim de la o lună la alta și nu avem cum să aducem bani de acasă. Toți banii încasați se duc pe salarii, noi achiziții, animatori, chirie. Când am deschis afacerea, ne-am cheltuit toate economiile”, spune Alexandra M., o tânâră antreprenoare care a deschis un spațiu de joacă pentru copii.

„Nu mai avem bani de salarii”

Aceasta povestește că, timp de aproape doi ani, afacerea a funcționat atât cât a avut clienți.

„Deși pare că ne-am îmbogățit din cei 12 lei pe care-i plătește un părinte pentru o oră, cât stă copilul aici și se joacă, nu e așa deloc. Sunt zile când nu avem deloc copii la joacă sau când nu organizăm nicio petrecere pentru copii. Când am deschis locul de joacă, ne-am făcut un plan de afaceri care s-a schimbat rapid din cauză că realitatea ne-a adus cu picioarele pe pământ. Ne-au ajutat banii din cadrul programului să luăm echipamentele necesare, să plătim o perioadă chiria spațiului, dar după aceea a fost mai greu. Într-o lună făceam banii pentru salariile celor două angajate. Acum am închis de două săptămâni, deci nici banii de salarii nu-i mai avem”, spune Alexandra M.

Ajutorul de la stat, indispensabil angajatorilor din Iași

Aceasta spune că le-a suspendat contractele celor două fete care au grijă de copii și vrea să depună dosarul de obținere a indemnizației pentru șomajul tehnic.

„Dacă trei luni de zile nu o să avem clienți, adică o să ținem locul de joacă închis, ceea ce cred că se va întâmpla, pentru că nu s-a terminat toată nebunia aceasta cu coronavirusul, noi suntem nevoiți să închidem locul de joacă de tot. Va fi dezastruos pentru noi. De aceea avem nevoie de ajutor de la stat. Am înțeles că și pentru noi, beneficiarii Start-up Nation, e valabilă suspendarea contractelor de muncă ale angajaților, iar aceștia să primească banii de la stat”, mai spune tânăra antreprenoare.

Produsele de patiserie, livrate la domiciliu

Antreprenorii mai norocoși, care încă nu au închis afacerile, sunt cei din domeniul alimentar. Aceștia încă mai produc, însă la scară redusă.

„Am redus programul angajaților la jumătate. Lucrează numai pe comenzi și livrăm doar la domiciliul clienților, cu ajutorul platformelor de acest fel”, susține Adrian Mihăilă, tânăr cu o patiserie deschisă de numai câteva luni. O altă afacere înființată prin programul Start-Up Nation, afectată de criza coronavirus, este brutăria-patiseria Magazia Morăriței. „Dacă ne referim strict la brutărie, deschisă prin programul Start-Up Nation, am avut de suferit. Vânzările au scăzut pe partea de brutărie-patiserie”, susține Cecilia Țugulia.

Coadă la drojdie și pâine

Aceasta spune că a ajutat-o să echilibreze situația faptul că are moara de la Holboca moștenită de la părinții săi și de aceea au crescut vânzările la făină și drojdie.

„Noi, având moara, am reușit să ne menținem, să vindem în continuare. Au crescut vânzările la făină și drojdie. Nu vreți să știți ce e la magazin când anunț că am drojdie și făină. Se face o coadă mare, iar clienții vor să cumpere mai multe pachete decât le trebuie. Era un domn care voia să ia 5 pachete și l-am întrebat dacă e pentru 5 persoane, iar el a zis că nu, pentru el. Păi nu are nevoie decât de 20 de grame de drojdie să facă pâine. Pachetele noastre au 500 de grame fiecare, drojdia poate fi congelată, nu am mărit prețurile, costă tot 6 lei pachetul. Cred că reacția oamenilor e pe fondul panicii”, mai spune Cecilia Țugulia.

Adauga un comentariu