International

Lovitura DURA pentru CHINA. Nu are drepturi ISTORICE in Marea Chinei de Sud

Publicat: 12 iul. 2016
1
Tribunalul permanent de Arbitraj de la Haga a estimat astazi  ca „drepturile istorice” asupra majoritatii apelor strategice din Marea Chinei de Sud nu apartin Chinei in exclusivitate, dandu-i astfel dreptate Manilei. Instanta de arbitraj de la Haga a constatat ca „nu exista niciun fundament juridic pentru ca statul chinez sa revendice drepturi istorice asupra resurselor din zonele maritime din interiorul asa-numitei zone a celor  „noua linii de impartire” a zonei maritime respective. 
Beijingul considera ca ii revine suveranitatea asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud, zona bogata in hidrocarburi, spre disperarea tarilor rivale din regiune care revendica si acestea suveranitate in portiunile din aceasta mare. Aceste tari sunt Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei. China, care a boicotat audientele, se bazeaza pe o delimitare de „noua linii punctate” aparuta in documente chineze mai vechi, datand din 1940. In cererea sa pe care a introdus-o in 2013, Manila a cerut Curtii internationale sa declare ca pretentiile Chinei constituie o violare a Conventiei ONU privind Dreptul Marii, cele doua tari fiind semnatare ale acestei conventii. 
Tribunalul international a decis ca „Beijingul a violat drepturile suverane ale Filipinelor in zona lor economica exclusiva”, mai precis intr-un spatiu de pana la 200 de mile marine pe care un stat isi exercita drepturile suverane. De asemenea, Curtea a decis ca elementele revendicate de China nu au fost in masura sa gazduiasca o populatie umana si, in consecinta, nici statut de insula. China nu este multumita de decizia instantei internationale de arbitraj si a reactionat. Beijingul  insista de cateva luni ca aceasta instanta nu ar fi competenta sa judece acest caz, din care a facut „o adevarata cauza nationala” prin puternicul sau aparat de propaganda. 
Adauga un comentariu