Actualitate

Lovitura dura pentru Klaus Iohannis. Ce a decis CNA cu privire la referendum

Publicat: 21 mai 2019
1

CNA a decis in sedinta de astazi sa transmita un comunicat potrivit caruia, desi nu a emis o decizie privind reflectarea in audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot sa faca acest lucru.

Sambata, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului National al Audiovizualului sa emita decizia privind normele de promovare in audiovizual a campaniei pentru referendum. De asemenea, Presedintia a solicitat adoptarea "cu celeritate" a unei recomandari de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administratia Prezidentiala, in regim de anunt de interes public, catre televiziunile nationale si locale.

Ion Cristoiu: "Klaus Iohannis indeamna practic la Boicotarea Referendumului"

Presedintele Klaus Iohannis considera ca nerespectarea prevederilor legale, precum si a Constitutiei, este "un abuz".

Radu Herjeu, membru al CNA, a declarat, marti, ca institutia din care face parte nu poate obliga televiziunile sa difuzeze materiale de promovare a referendumului convocat de presedintele Romaniei pentru 26 mai, explicand ca nu ar fi existat timp ca o decizie in acest sens sa intre in vigoare.

"CNA nu poate decide ca televiziunile publice sa faca o emisiune de promovare. O decizie a CNA n-ar fi schimbat acest lucru. TVR are o lege de organizare. Trebuie sa respecte si alte legi decat CNA. Este obligat sa reflecte campanii de informare, referendum. Nu trebuia sa astepte nicio decizie. Putea sa ia decizia de a transmite sa faca o emisiune pentru referendum. In nicio decizie privind referendumul, CNA nu a solicitat sau a impus sa faca o emisiune", a declarat Radu Herjeu in sedinta CNA de marti, in care este luata in discutie solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de a se emite decizia privind normele si regulile de reflectare in audiovizual a campaniei pentru referendum.
Acesta a transmis ca nu a incalcat legile si nici Constitutia, deoarece Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu este obligat sa emita decizii in aceasta privinta.

"Unde era obligativitatea noastra, ca sa fiu acuzat ca am incalcat legile si Constitutia? De ce absenta acestei decizii a afectat informarea publica si ca televiziunile sa faca ce puteau sa faca pana acum? Intrebarile acelea au fost scoase cu cinci minute inainte de campania electorala. Nu s-a facut o astfel de solicitare, ca acest Consiliu sa o fi respins. As fi votat-o, as fi lasat-o 30 zile in debatere publica si ar fi intrat in vigoare pe 15 iunie. Eu mi-as fi dorit ca aceasta decizie sa fi fost discutata acum o luna jumate, ca acum aceasta institutie sa nu fie atacata politic", a mai spus Radu Herjeu.

In urma dezbaterii timp de mai multe ore in sedinta de marti, membrii CNA au decis transmiterea unui comunicat potrivit caruia, desi nu a emis o decizie privind reflectarea in audiovizual a campaniei pentru referendum, radiodifuzorii pot sa faca acest lucru. Decizia a fost luata in conditiile in care joi, CNA s-a adresat radiodifuzorilor ”care vor reflecta desfasurarea campaniei pentru referendum ca au obligatia de a respecta prevederile legislatiei in domeniu”.

In ceea ce priveste spotul propus de Administratia Prezidentiala ca spot de promovare in regim de campanie de interes public, Consiliul a considerat in urma votului ca mesajul transmis in materialul filmat de presedinte nu se incadreaza in zona interesului public fiind formulat ca un mesaj politic. In acelasi timp, s-a stabilit ca se poate include mesajul in sectiunile de promovare electorala contra cost sau gratuit la posturile publice de radio si televiziune.
Pe 26 mai, odata cu alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European, va avea loc referendumul national convocat de Presedintele Romaniei pe tema justitiei din Romania. La referendumul national se va vota in aceleasi sectii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegatorii pot opta sa isi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate doua buletine de vot, corespunzatoare celor doua intrebari supuse referendumului.

Cele doua intrebari ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt:

1. "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?"

2. "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?".

 

Adauga un comentariu