Actualitate

Lovitura dura pentru Kovesi. Se dovedeste ca doctoratul este plagiat

Publicat: 20 ian. 2019
1

Asociatia GRAUR a emis un comunicat de presa dupa un an de zile de cercetari a tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.
Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) anunta ca va solicita Ministerului Educatiei anularea deciziei de neplagiat si retragerea de indata a titlului de doctor, 'acordat in conditii nelegale', fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi. Potrivit unui comunicat transmis sambata, citat de Agerpres, dupa un an de zile de cercetari, reprezentantii GRAUR din Cluj-Napoca, al carei presedinte este Dorin Isoc, sustin ca 'sunt in masura sa confirme ca exista toate argumentele factuale care permit concluzia ca teza este plagiata'. 'Lumea academica si multi alti oameni de buna credinta sunt in continuare indignati de modul in care in cazul Kovesi, un organ al unei autoritati a statului a actionat, a reusit sa ridice standardul dublu la nivel de 'stat perpendicular', adica legea pentru unii nu este legea pentru toti. Prin aceasta, organismul consultativ a permis aparitia unei decizii prin care o teza de doctorat a unui demnitar in functie a fost scoasa de sub incidenta acuzatiei de lipsa de integritate si a permis pastrarea unui titlu stiintific necuvenit de doctor in drept. (…) Intrucat teza este plagiata, este, de asemenea, firesc sa folosim pentru autoarea ei sintagma de 'plagiatoare'', se arata in comunicat. Conform sursei citate, decizia, elaborata de un organ consultativ al Ministerului Educatiei, a fost luata cu 'rea-credinta' si 'fara minima competenta profesionala'. Asociatia GRAUR va solicita Ministerului Educatiei anularea deciziei de ne-plagiat emisa in cauza si retragerea de indata a titlului de doctor acordat in conditii nelegale dnei Laura Codruta Kovesi si (…) va solicita Ministerului Educatiei sanctionarea tuturor persoanelor implicate in actiunile de analiza lipsita de fundament a deciziei in discutie', se mai arata in comunicat.

Subsemnata Kovesi Codruta Laura

Cel putin 11 autori furati
 De asemenea, semnatarul comunicatului pune in discutie o parte dintre argumentele care au stat la baza analizei comisiei Ministerului Educatiei, care a decis ca teza nu a fost plagiata, considerand ca acestea sunt false. El se refera la faptul ca membrii comisiei de analiza au introdus definitii si idei 'care nu au nimic de-a face cu legea sau cu definitia plagiatului'. 'Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proportiei si declara ca '…pasajele care pot cadea sub calificarea legala romana de plagiat reprezinta circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezinta aproape 4 % din teza….'', se arata in comunicat.
Dorin Isoc arata ca fiecare preluare neconforma este identificabila si poate fi pusa in relatie cu o persoana care este autorul de drept al paragrafului preluat fara mentiune. 'Cu alte cuvinte nu se poate vorbi de '…aproape 4% din teza…', ci de cel putin 11 autori furati. Orice instanta nu vorbeste despre 'hot', ci numai despre fapte de furt, fapte de plagiat si despre 'faptuitor'! Cu alte cuvinte in teza lui lui Kovesi se gasesc cel putin 11 fapte de plagiat', se precizeaza in comunicat. Un al doilea argument precizat de Dorin Isoc se refera la faptul ca membrii comisiei de analiza spun ca textele legilor, codurilor, conventiilor internationale si deciziile DIICOT pot fi preluate fara nicio responsabilitate si introduse in orice scriere a unui jurist roman, care poate apoi declara ca este autorul scrierii, inclusiv a fragmentelor preluate din reglementari.

Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal
 'Comisia omite faptul ca autoarea tezei nu este scriitoare de coduri penale, de legi, de conventii internationale si de rapoarte DIICOT, ci doar o simpla doctoranda, o absolventa oarecare a facultatii de drept, deci textul de lege la care se refera trebuie separat in mod distinct, prin delimitare si indicarea sursei, de contributiile tezei care este declarata a fi a ei', se arata in comunicat. Dorin Isoc a mai spus ca va inainta solicitarea sa atat ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, cat si membrului Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Codrut Olaru, inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, judecator Lucian Netejoru, Universitatii de Vest din Timisoara, respectiv rectorului Marilen Pirtea.
Teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi are ca titlu 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal', a fost coordonata de profesorul Viorel Pasca si sustinuta la Universitatea de Vest, in 2011. Consiliul general al CNATDCU a decis in 8 decembrie 2016 ca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Comisia de specialisti in acest caz a fost formata din profesorul Vlad Constantinescu de la Facultatea de Drept a Universitatii din Strasbourg, profesorul Claudia Ghica-Lemarchard, de la Facultatea de Drept a Universitatii din Rennes, si conferentiarul Radu Chirita de la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, toti trei specialisti in domeniu.

Comentarii
  • bai ********* de la BZI , ce se demonstreaza prin articolul vostru e faptul ca Kovesi nu a plagiat , asa a decis comisia formata din profesori de marca de la strasbourg si rennes , ceea ce scrieti voi , asociatia pulii GRAUR e o asociatie fantoma , pesedista , formata din 10 membri pe moarte , fosile comuniste . Nu mai manipulati opinia publica , mai bine v-ati da foc la redactie si v-ati angaja in agricultura , ca sunteti prosti gramada

Adauga un comentariu