Sanatate

Lovitură la cap. Simptomele simțite în timpul leziunilor cerebrale traumatice

Publicat: 30 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lovitură la cap. Simptomele simțite în timpul leziunilor cerebrale traumatice
Există multe simptome ale leziunilor cerebrale traumatice

Dacă ai ghinionul să suferi de o lovitură la cap este bine să apelezi imediat la un medic. Unele simptome după o lovitură pot indica leziuni grave ale creierului. Astfel, o persoană poate avea în urma loviturii un hematom sau o hemoragie. Un semnal alarmant este și durerea de cap după o lovitură, care nu dispare a doua zi și crește semnificativ atunci când capul este înclinat. În timpul manifestării unei hemoragii, durerea de cap nu se ameliorează o dată cu trecerea timpului.

O lovitură la cap poate avea consecințe diferite. Însă, de cele mai multe ori, o persoană simte apariția de greață și vărsături, stări de amețeală, nesiguranță la mers și zgomot în urechi. În cazurile menționate, o vizită la medic este obligatorie. O astfel de afecțiune necesită un tratament serios într-un spital, terapie intensivă și monitorizare constantă. Trauma craniană apare ca urmare a lovirii capului de o suprafață dură și este adesea însoțită de leziuni ale craniului și creierului. Leziunea cranio-cerebrală închisă este împărțită în contuzie cerebrală, comoție și compresia creierului.

femeie care are un pansament pe cap din cauza unei lovituri
Regula de bază a primului ajutor este să nu intrați în panică

Lovitură la cap. Ce stări are victima după accident

Există multe simptome ale leziunilor cerebrale traumatice. Leziunile ușoare vor cauza simptome ușoare sau deloc, în timp ce leziunile severe vor provoca stări mult mai grave. Dacă pacientul nu observă nicio consecință după lovirea capului, atunci este suficient să se odihnească acasă.

În unele cazuri, simptomele nu apar imediat, așa că trebuie să fiți atenți la manifestarea corpului dvs. în primele 2 zile. În acest moment, cel puțin 24 de ore, încercați să renunțați la exerciții fizice, la conducerea unei mașini și la operarea utilajelor. De asemenea, ar trebui să vă abțineți de la a consuma băuturi alcoolice și de a lua medicamente cu efect sedativ.

femeie care se tine de cap din cauza durerii
În timpul unei leziuni ușoare a capului, pacientul poate lua medicamente pentru durere, dacă acestea sunt prescrise de un medic

În timpul unei leziuni ușoare a capului, pacientul poate lua medicamente pentru durere, dacă acestea sunt prescrise de un medic. Primele 24 de ore de la momentul loviturii sunt foarte importante și indică starea pacientului. Oamenii din jur trebuie să observe cu atenție schimbările în comportamentul pacientului și, în timpul somnului, să-l trezească la fiecare 2-3 ore, punând pacientului mai multe întrebări.

Primul ajutor. Ce să faci dacă copilul tău s-a lovit la cap

Regula de bază a primului ajutor este să nu intrați în panică. Țipetele, lamentările, mișcările agitate pot înspăimânta și mai mult un copil, agravându-i astfel starea. Imediat după impact, întindeți sau așezați victima și examinați cu atenție capul acesteia pentru a observa cât mai rapid răni deschise, zgârieturi și alte daune vizibile.

Dacă nu există urme de traumă pe piele și copilul se simte satisfăcător, este necesar să aplicați gheață pe locul impactului timp de cel puțin 15 minute. Procedura trebuie repetată la fiecare oră pentru primele 4-6 ore de la impact.

bebelus cu suzeta in gura lovit la cap
Este bine să tratați zgârieturile, abraziunile și rănile cu un antiseptic

Este foarte important să monitorizați îndeaproape starea de bine a copilului sau a persoanei. Nu puneți victima în pat timp de 2-4 ore după accidentare, astfel încât părinții să aibă posibilitatea de a evalua starea acesteia. Adică trebuie să observe dacă nu-și fac apariția unele simptome periculoase.

Este bine să tratați zgârieturile, abraziunile și rănile cu un antiseptic. Pentru asta folosiți iod, miramistin sau alt medicament similar. În caz de sângerare abundentă, aplicați un tampon făcut dintr-o cârpă curată, tifon pe rană și păstrați-l cel puțin 5 minute. Dacă sângerarea nu se oprește și continuă să curgă în decurs de 10 minute de la rănire, chemați un medic sau duceți singur victima la cel mai apropiat spital.

În cazul în care lovitura la cap a provocat sângerare trebuie să aplici pe rană tifon, bandaj sau altă cârpă curată. Controlează respirația și ritmul cardiac al persoanei care a suferit trauma. De asemenea, nu este indicat să dați persoanei care a suferit accidentul de mâncare, băutură și orice medicament. Nu trebuie să scuturi victima sau să tragi de copil. Dacă totul este în ordine după lovitură, comportamentul victimei nu provoacă îngrijorare, oricum, nu va fi de prisos să contactați medicii pentru examinare în zilele următoare.

barbat care tine gheata pe cap stang culcat pe pat
În unele cazuri, simptomele nu apar imediat, așa că trebuie să fiți atenți la manifestarea corpului dvs. în primele 2 zile de la lovitură
Adauga un comentariu