Magazin

Lovitura neasteptata pentru Iohannis. Ar putea fi scos din cursa pentru Cotroceni

Publicat: 07 iul. 2014
1

Decizia CCR care il poate scoate pe Mircea Diaconu din PE are si o alta victima de renume: Klaus Iohannis. Primarul Sibiului va avea la Inalta Curtea de Casatie si Justitie ultimul termen in procesul cu Agentia Nationala de Integritate, iar daca va pierde nu va putea candida la alegerile prezidentiale. Salvarea sta intr-un proiect de lege adoptat la sfarsitul lunii iunie, dar si in pixul presedintelui Traian Basescu.

CCR a hotarat ca o condamnare in baza Legii ANI interzice candidatura la orice functie eligibila, timp de trei ani. Decizia de interpretare il afecteaza si pe presedintele PNL, Klaus Iohannis, care a fost gasit incompatibil de ANI la 24 aprilie 2013.

Citeste si Surse: Victor Ponta va fi consiliat de un strateg american pentru alegerile prezidentiale

Inspectorii au constat ca Iohannis a incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor pentru ca a ocupat simultan functia de primar si pe cea de reprezentant al Sibiului in Consiliul de Administratie al Societatii de Apa-Canal.

In septembrie, Iohannis a castigat procesul la Curtea de Apel Alba Iulia. Decizia nu a fost insa definitiva, iar ANI a atacat-o la ICCJ. Curtea Suprema nu a fixat inca o data pentru ultimul termen, dar este de asteptat ca procesul sa fie finalizat in luna septembrie.

Daca va fi gasit incompatibil, Iohannis nu va mai putea candida la prezidentiale. Chiar in lipsa unie decizii definitive, candidatura sa este extrem de problematica. Alianta PNL-PDL va sustine un candidat care poate pierde in orice moment dreptul de a ocupa functia de presedinte. Pe aceessi idee s-a mers atunci cand PNL l-a scos pe Mircea Diaconu de pe liste, la europarlamentare.

Iohannis poate fi salvat de o lege PSD, semnata de Basescu
In 24 iunie, deputatii au votat un proiect de lege prin care primarii si presedintii de CJ devin membri de drept in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara si reprezentanti in regiile autonome locale de tipul celor de Apa-Canal. Un potential beneficiar al acestei legi ar fi, printre altii, Klaus Iohannis.

Citeste si Iohannis, poftit SA SE RETRAGA din competitia prezidentiala

Daca proiectul de lege care ii scapa pe alesi de incompatibilitate ajunge in Monitorul Oficial inainte de ultimul termen in procesul Iohannis – ANI, primarul Sibiului poate rasufla usurat.

Traian Basescu are 30 de zile la dispozitie sa promulge proiectul de lege. Daca vrea, seful statului poate astepta pana in a 30-a zi sau poate indeparta termenul promulgarii atacand proiectul de lege la CCR, resort pe care il poate folosi o singura data.

De asemenea, Traian Basescu poate retrimite proiectul in Parlament. Procedurile parlamentare pot fi intarziate de majoritate, astfel incat legea sa ajunga la MO dupa alegerile prezidentiale.

Atac la imagine
Problema lui Iohannis va fi subiect de campanie electorala. PSD poate scapa de Iohannis, daca este considerat un contracandidat serios pentru Ponta, sau il poate ajuta sa intre in cursa, daca il considera slab. De asemenea, prin rediscutarea rapida a legii (daca Traian Basescu o retrimite la Parlament), sunt scapati de procese o multime de primari ai majoritatii.

Tema anti-coruptie ar fi una importanta pentru fortele de Dreapta, mai ales din perspectiva PDL, dar ea va fi atenuata tocmai de vulnerabilitatea candidatului la presedintie. Alianta lui Iohannis cu baronii (pe care ii scapa legea, in cazul rediscutarii si promulgarii) va fi speculata in campanie.

Traian Basescu si PMP ar putea specula electoral nevoia lui Iohannis de a fi ”spalat” de legea anti-ANI.

Citeste si Sorin Oprescu: DA, candidez la Presedintie

Adauga un comentariu