Actualitate

Lovitură pentru bugetari! Florin Cîțu cere restructurări în companiile de stat!

Publicat: 12 ian. 2021
Florin Cîțu cu mască
Florin Cîțu, prim ministrul României

Lovitură pentru bugetari! Florin Cîțu cere restructurări în companiile de stat. Dacă solicitarea premierului Florin Cîțu ca în companiilor de stat unde sunt pierderi va fi pusă în aplicare, atunci mii de bugetari își vor pierde locurile de muncă în curând.

În pericol sunt angajați de la CFR, TAROM, dar și din multe ministere. În planul pentru bugetul pentru anul 2021, premierul Florin Cîțu i-a anunțat deja pe șefii companiilor de stat care au pierderi că vor trebui să reducă din personal.

Lovitură pentru angajații CFR Călători, CFR Marfă, CFR Infrastructură și Tarom

Printre companiile de stat vizate de premierul Florin Cîțu se află CFR Călători, CFR Marfă, CFR Infrastructură sau Tarom.

CFR Călători, care are aproximativ 12 mii de angajați,  a avut pierderi, în 2020, de peste 300 milioane lei.

Dacă la începutul anului 2020, șefii trecuseră în bugetul pentru venituri și investiții 13.100 de angajați, la finalul anului 2020, mai erau trecuți doar 11.800 dintre aceștia. Cu alte cuvinte, CFR Călători a început restructurările încă de anul trecut, iar concedierile vor urma și în perioada următoare. CFR Marfă a avut, în 2020, pierderi de 150 milioane de lei și venituri nerealizate de 300 milioane lei, din cauza faptului că ANAF a blocat vânzarea a 9.800 de vagoane. CFR Marfă are aproximativ 4.000 de angajați.

Pe de altă parte, Tarom a avut, în 2020, pierderi de 454 milioane lei, iar din totalul de 1.500 de angajați, 500 vor fi concediați. De asemenea, sunt foarte multe primării din țară, dar și consilii județene, care au anunțat deja că vor concedia mai mulți angajați, tocmai pentru a reduce costurile în perioada următoare.

Proteste ale bugetarilor

Bugetarii ies în stradă, revoltaţi de decizia Guvernului de a le îngheţa salariile. Astăzi, angajaţii din sistemul sanitar au fost în faţa Executivului şi solicită mărirea veniturilor de bază şi sporuri de risc. Miercuri, 12 ianuarie, lucrătorii din penitenciare vin la Guvern să ceară creşterea salariului minim. Iar protestele, din mai multe domenii, vor continua până la finalul acestei luni.

Sindicaliștii SANITAS se pregătesc să iasă la protest unde își vor striga nemulțumirile în fața Guvernului. Aceștia sunt nemulțumiți de ultimele decizii luate de Guvern, însă sunt supărați de înghețarea salariilor și a pensiilor.

Revendicările sindicaliștilor SANITAS sunt respectarea legii 153/2017 privind creșterea anuală a salariilor de bază, acordarea sporurilor la nivelul salariului de bază actual și acordarea stimulentului de risc pentru personalul din Asistența Socială.

„Revendicările sunt simple şi paradoxal ţin de respectare legii. Ne dorim ca legea de salarizare să fie respectare şi transă pentru creşterea salariilor infirmierilor şi personalului din asistenta socială să fie aplicată, sporurile să fie la salariul de bază avut în plata. Dar şi că ceea ce s-a întâmplat cu stimulentul de risc să nu mai fie repetat.

Astăzi vorbim de acordarea stimulentului doar pentru o parte din angajaţi, şi nu pentru tot personalul medical. Majoritatea angajaţilor care astăzi sunt prezenţi aici sunt angajaţi din unităţile sanitare dar şi din centrele de asistenţă socială. Mulţi lucrează în linia întâi în lupta cu virusul Covid-19 din ultimele 10 luni. Pe 15 ianuarie vor primi primii bani pentru Covid-19. Există bani pentru a fi plătit suplimentar angajaţii din campania de vaccinare şi pentru sporuri nu”, a declarat Iulian Cozianu, preşedinte Sanitas Iaşi.

Ce proteste sunt anunțate în luna ianuarie

Luna aceasta sunt anunțate mai multe proteste în Capitală, iar mâine vor avea loc două proteste.

Este vorba despre cel organizat de PUBLISIND (Blocul Național Sindical) și despre cel al Sidicatului Lucătorilor Poștali din Româia, filiala Muntenia.

Pe 18 ianuarie polițiștii vor continua protestul. Aceștia au început deja să protesteze încă de ieri, când au anunțat că nu vor mai da amenzi și doar avertizări scrise sau verbale. Totodată, polițiștii spun că nu vor mai verifica persoanele izolate.

Pe 24 ianuarie au anunțat că vor protesta și cei de la Sindicatele Transportatorilor Feroviari.

Comentarii
Adauga un comentariu