National

LOVITURA pentru Elena Udrea in Dosarul „Gala Bute”. Au spus TOT in fata judecatorilor

Publicat: 01 oct. 2016
1
Corin Boian si Adrian Gardean, martori denuntatori in dosarul Gala Bute, in care este trimisa in judecata fostul ministru Elena Udrea, au declarat vineri, la instanta suprema, ca au strans 900.000 de euro in bancnote de 500 de euro, au pus banii intr-o geanta de voiaj, suma reprezentand „comisionul” de 10% pentru deblocarea platilor pentru mai multe domenii schiabile din Borsec, Straja si Parang, scrie News.ro.
Martorul Corin Boian a declarat, la audierea in fata instantei de judecata ca, pe 6 octombrie 2011, avea 600.000 de euro intr-o geanta neagra de voiaj.
„Banii erau in bancnote de 500 de euro. Am venit de la Pitesti, la Gardean, la biroul sau din Baneasa, de la Aviatia Utilitara. Gardean a completat suma cu 300.000 de euro in birou, tot in bancnote de 500 de euro. Am plecat amandoi spre minister. Gardean a intrat cu geanta. Eu am ramas in parcare. Am dedus, din context, ca vizita la MDRT este anuntata. Gardean mi-a zis ca se duce la domnul Gheorghe Nastasia. Nu mi-a spus in ce birou au avut loc discutiile”, a declarat omul de afaceri care a platit pentru a i se debloca proiectul privind domeniul schiabil de la Parang, pentru care castigase licitatie pentru lucrarile de constructie.
El a aratat ca, dupa o ora, Gardean s-a intors in parcare fara geanta si „mi-a zis ca totul va fi bine si ca sumele pentru lucrari vor fi deblocate. Banii reprezentau comisionul de 10 la suta pe care a trebuit sa-l strangem, erau bani politici, mergeau in politica”, a aratat Boian in fata judecatorilor.
El a mai precizat ca nu stie de la Gardean daca banii ramaneau la Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Dezvoltarii, sau erau destinati altor persoane. Dupa ce s-au dat banii, mai spune martorul, au fost deblocate platile.
„In opinia mea, banii mergeau in politica PDL-ului. Ceea ce m-a determinat sa sustin asta este ca, din discutiile cu Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, acesta mi-a cerut sa semnez un contract de publicitate cu Evenimentul Zilei. In opinia mea, aceasta publicatie promova politica PD-L. Am semnat, in 2012, un contract cu Evenimentul Zilei de aproximativ 400.000 de lei. Firma mea, SC Trans Euro Center nu avea nevoie de aceasta publicitate. Am platit o transa de 80.000 de lei. Nu am mai platit pentru ca nu se justifica. Din punctul meu de vedere si Gala Bute a fost un eveniment politic. Gardean mi-a spus ca, in urma discutiilor purtate cu ministrul Udrea, i s-a cerut ca relatiile cu MDRT sa fie realizate de catre Nastasia Gheorghe”, a continuat martorul.
El a mai aratat ca a aflat ca s-au cerut bani si pentru Gala Bute la sase luni de la organizarea evenimentului. „Am aflat ca Gardean ca a fost solicitat sa ajute cu bani pentru diverse sume neachitate din Gala Bute. Cred ca solicitarea a venit de la Nastasia sau Lungu”, a incheiat Corin Boian.
La randul sau, Adrian Gardean a aratat ca isi mentine declaratiile date la DNA, el fiind reprezentantul Termogaz Company, firma detinuta de fratele sau. El a aratat ca, din 2010, se ocupa de refacerea unor imobile din Capitala si de relatia Termogaz cu MDRT.
„La acel moment, firma avea in derulare doua contracte cu domeniile schiabile de la Borsec si Cavnic. Firma facea lucrarile si primariile faceau plata, dar banii veneau cu intarziere. Fiecare primarie avea un contract cu Ministerul Dezvoltarii. Puteau plati numai daca primeau bani de la centru. Erau intarzieri de 6 luni la plata. Stiam ca Stefan Lungu lucreaza la MDRT si i-am cerut sa se intereseze de ce intarzie platile. Dupa doua saptamani m-am intalnit cu el in biroul din Baneasa. Mi-a spus ca exista cutuma la ministerul Dezvoltarii sa se plateasca 10 la suta din valoarea contractelor pentru deblocarea banilor. Comisionul era pentru campania electorala. Am convenit cu el sa platesc 10 la suta din sumele ce vor fi decontate pentru cele doua contracte ale Termogaz. Nu au mai fost de fata martori la respectiva discutie”, a aratat Gardean.
El a completat declarand in fata judecatorilor ca, in 2010, s-a intalnit cu secretarul general din minister, Gheorghe Nastasia si cu Stefan Lungu la Borsec. „Lungu mi-a zis ca Udrea si Nastasia stiau de plata comisioanelor si ca banii se duc in campania electorala a PDL”, a continuat martorul.
In continuare, acesta a explicat cum a cunoscut-o pe Elena Udrea. „O stiam din 2011 de la inaugurarea telegondolei din Vulcan. Termogaz avea o licitatie pentru lucrari in statiunea Straja. Lungu mi-a zis ca, peste doua zile, e ziua de nastere a lui Nastasia, la Busteni, si m-a intrebat daca vreau sa vin sa o cunosc pe Elena Udrea. Am stat 3 ore si am avut o scurta discutie cu ea. Mi a zis ca este un proiect bun la Straja si ca merita sa fie dezvoltat. Mi-a zis daca va fi nevoie de ceva sponsorizari sa discut cu Nastasia Gheorghe. Eram convins ca banii se vor duce in campanii electorale”, a subliniat martorul.
El a mai aratat ca, in luna iunie 2011, a avut o discutie cu Nastasia si acesta i-a confirmat procentul de 10 la suta ce trebuie returnat.
„Banii trebuiau sa fie cash. Am inteles ca banii trebuia sa-i dau lui Lungu si acesta, mai departe, catre Nastasia. Lungu plecase de la mine intre timp. Dupa plecarea acestuia, am mers la minister si Nastasia mi-a zis sa ajung cu platile la zi. Sa nu-l mai implic pe Lungu, ci sa merg direct la el. Boian facea domeniul schiabil din Parang. I-am spus de solicitarea lui Nastasia, de acel comision si a fost de acord. El a strans 600.000 de euro si eu 300.000 de euro”, a completat martorul.
La urmatorul termen de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost programata audierea altor trei martori.
Dosarul Gala Bute a ajuns pe masa judecatorilor de la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia, si Dragos Botoroaga.
Printre faptele pentru care au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.
Comentarii
 • Si unde-i lovitura pentru Udrea? Poate a luat si ea, dar unde sunt probele? Toate declaratiile arata ca banii se opreau la Nastasia! La lacomia specific romaneasca, n-ar fi de mirare ca in numele ei sa se fi desfasurat toate mizeriile descrise. Problema e alta: daca pe vremea PDL-ului s-a furat atata(si s-a furat cu siguranta!), va dati seama cam ce a facut PSD-ul atata amar de ani cat nu au avut nicio teama de DNA pe vremea lui Iliescu si Nastase? Daca s-ar reusi niste anchete focusate pe intervalul 1994-2004, cred ca ar exploda tara asta de indignare!

  • Bibi , problema nu se pune CINE a furat mai mult caci e dificil si pentru EINSTEIN !
   Problema este DE CE a furat ???
   Si Nuti o sa se cam ude din nou la puta in timpul urmator caci din cite se vehiculeaza o sa aiva contract de cazare la „mititica” pe citiva anisori ….
   Olive a lui Popey o sa o ia de data asta BINE in „mana” …
   Auzi japita , cumparaturi la Paris pe bani FRAIERILOR de alegatori …Acum o sa ia „SAXAFON” pina in stomac sa verse TOT ce a furat !

Adauga un comentariu