National

Lovitura pentru PNL. Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur de scrutin

Publicat: 15 apr. 2016
1

Contestatia depusa de PNL la Curtea de Apel Bucuresti privind alegerile locale intr-un singur tur a fost respinsa.

Decizia nu este definitiva.

PNL a depus in 9 martie, la Curtea de Apel Bucuresti, cererea de anulare a hotararii de guvern care stabileste data alegerilor locale.

CAB urma sa stabileasca daca cererea este admisibila si daca trimite sesizarea la Curtea Constitutionala.

PNL a recurs la aceasta procedura deoarece hotararile Guvernului nu pot fi atacate direct la Curtea Constitutionala.

Liberalii sustin ca organizarea alegerilor intr-un singur tur de scrutin va duce la schimbarea a numai 16-17 procente dintre actualii alesi locali, insa organizarea a doua tururi de scrutin ar aduce primari noi in peste 70 la suta dintre localitati.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat ca inca mai exista suficient timp pentru o decizie a Curtii Constitutionale, pentru extinderea procesului electoral prin organizarea turului doi la alegerile locale din luna iunie.

„Solicitarea PNL adresata Curtii de Apel priveste, in cadrul procedurii de contencios administrativ, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, fara a se tine cont de conditia majoritatii. Noi spunem ca aceasta formula este neconstitutionala pentru ca ignora acest principiu esential al democratiei atunci cand suntem in fata unei decizii – majoritatea decide”, a spus Ionut Stroe.

El a aratat ca alegerea intr-un singur tur inseamna „ca o minoritate decide, iar primarul ales beneficiaza doar de increderea unei minoritati, dar si de neincrederea unei majoritati din comunitate, care nu l-a votat”.

„Asadar, alegerile intr-un singur tur consideram ca sunt constitutionale doar daca mandatul de primar este obtinut cu cel putin 50% plus 1 din voturile exprimate. Altfel, trebuie organizat al doilea tur cu primii doi clasati, pentru a indeplini principiul majoritatii, la fel cum s-a intamplat din 1992 pana in 2012. Avem speranta ca actiunea PNL va fi admisa de instanta, iar ulterior Curtea Constitutionala ne va da dreptate”, a mai declarat purtatorul de cuvant al PNL, pentru News.ro.

Potrivit HG 51/2016, care a intrat in vigoare in 22 martie, alegerile locale au loc in 5 iunie, pentru primari, consilii locale si consilii judetene.

La alegerile locale din acest an, presedintele consiliului judetean nu va mai fi ales prin vot direct, ci la fel ca inainte de 2008. Astfel, va fi desemnat presedinte unul dintre consilierii judeteni.

Adauga un comentariu