Economic Local

Lovitura pentru traficantii de tigari din Iasi! Gruparea „HUJA” a fost destructurata de oamenii legii

Publicat: 24 nov. 2017
1

@ Gruparea "HUJA", una dintre cele mai mari retele de contrabandisti din Iasi, a fost destructurata in urma unor actiuni ale politistilor de frontiera ieseni sub coordonarea procurorilor DIICOT –  Serviciul Teritorial Iasi @ Nu mai putin de 30 de perchezitii domiciliare au fost facute la membrii gruparii, în mai multe locatii de pe raza judetului Iasi

În urma unor activitati desfasurate în perioada iunie 2016-noiembrie 2017, politistii de frontiera din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT, au derulat o serie de actiuni pentru documentarea activitatii infractionale a unui grup, cu denumirea generica "gruparea HUJA", ce desfasura activitati ilicite în sfera contrabandei cu tigari din Republica Moldova.

Gruparea colecta tigarile, le transporta, le depozita si comercializa prin intermediari sau direct în scopul obtinerii de beneficii financiare. Membrii acesteia aveau legaturi bine închegate între ei pe segmente relationale si momente actionale. Ca urmare a activitatilor, constând în investigatii si supravegheri informativ-operative, au fost identificati membrii grupului infractional organizat, format din cetateni români si moldoveni, iar pâna la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea urmatoarelor persoane: H.I., cetatean român, identificat ca fiind liderul grupului infractional organizat, fiind cel care relationa cu diversi cetateni moldoveni, în vederea stabilirii datei, orei si locului pe unde urmau sa fie trecute tigaretele peste râul Prut.

Citeste si : O autogunoiera a Salubris Iasi a ramas fara roti in timpul mersului

De asemenea, H.I. a organizat comiterea fiecarui act de contrabanda, relationând cu beneficiarii tigarilor de pe teritoriul României. C.F., cetatean român, alt lider al grupului infractional organizat, a organizat comiterea fiecarui act de contrabanda, relationând cu beneficiarii tigarilor de pe teritoriul României cu privire la cantitatile ce urmau a le fi livrate si sumele de bani pe care le primeau de la acestia.

B.C., cetatean român, identificat ca fiind alt lider al grupului infractional organizat, împreuna cu ceilalti doi lideri, H.I. si C.F., coordona activitatile de contrabanda cu tigari pe raza comunei Bivolari.

Citeste si : Mai multe deseuri reciclabile colectate de ieseni

Modul in care functiona reteaua de traficanti

Reteaua era formata pe mai multe niveluri, iar dupa cei trei lideri, nivelul al doilea era constituit din persoane destinatare si beneficiare ale cantitatilor de tigari, pe care le achizitionau de la H.I. si C.F., în urma întelegerii prealabile, si le distribuiau mai departe pe piata neagra din municipiul Iasi sau în orasul Podul Iloaiei.

Nivelul al treilea era constituit din cetateni români care domicilia în zona de frontiera a României cu R. Moldova si care relationau direct cu H.I. si C.F. Acestia primeau personal coletele cu tigari, dupa ce erau trecute peste râul Prut de catre cetateni moldoveni, ulterior le transportau la domiciliul lui H.I. sau în alte locatii, de unde H.I. si C.F. le transportau catre beneficiari.

Nivelul al patrulea era constituit din persoane racolate de membrii gruparii pentru a transporta în municipiul Iasi tigarile provenite din contrabanda sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor sume de bani, 15 dintre acestea fiind prinse în flagrant de politistii de frontiera ieseni.

Citeste si : Salubris a marit tarifele: Iesenii vor plati facturi mai mari pentru gunoi

Capturi impresionante in urma perchezitiilor

Activitatea de documentare a fost încheiata în data de 23 noiembrie, când s-au desfasurat 30 de perchezitii domiciliare la membrii gruparii, fiind identificate 14 persoane suspecte ca fac parte din gruparea infractionala si duse la audieri.

"În urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate/indisponibilizate în vederea continuarii cercetarilor 27.240 tigarete de diferite marci, în valoare de 12.748 lei, 44 telefoane mobile de diferite marci si 31 cartele SIM, un binoclu, 3.000 bucati produse pirotehnice diferite marci, patru spray-uri iritant lacrimogene, cinci carduri de memorie, trei statii emisie receptie, o rozeta tip box metalica, un baston metalic tip telescop, suma de 209.770 lei, 85 lire sterline, 3.900 euro, 610 litri motorina în valoare de 3.416 lei, precum si diferite înscrisuri. În cauza, sunt efectuate cercetari fata de 14 persoane sub aspectul savârsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si contrabanda. Totodata, fata de doi membri ai gruparii, procurorii DIICOT – S.T. Iasi au dispus masura retinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astazi sa fie prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile", au precizat reprezentantii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi.

Comentarii
  • DIICOT si Frontiera sa-si bage in fund cele 3 baxuri de tigari!! in romania intra tiruri prin vama Sculeni! Nu exista un scaner la cele doua vame(md si ro). Iar vama romana duce lipsa de vamesi (un singur vames face controlul zilnic la 150 tiruri). Geme Iasul de tigara. Contrabandistii propun la vanzare de la 50 baxuri in sus!! Actiune de rahat au avut astea!!

  • Gruparea Tuja ,ziarist care sforaie ,mare tambalau pe banii contribuabililor ,procuror ,POLITISTI FRONTIERA ,DIICOT ,DOS ,ETC rezultate zero doi ostrogoti retinuti 5,6 luni prejudiciul recuperat zero nu cred ca se justifica asemenea actiuni

Adauga un comentariu