Actualitate

Lovitură pentru Victor Ponta! Înalta Curte a decis: A plagiat!

Publicat: 14 iul. 2020
ALT=
Lovitură pentru Victor Ponta! Înalta Curte a decis: A plagiat!

Lovitură pentru Victor Ponta! Victor Ponta a pierdut definitiv și irevocabil la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației pentru anularea ordinului de ministru prin care i-a fost retras titlul de doctor în anul 2016.

„Respinge recursul declarat de recurentul-reclamant PONTA VICTOR VIOREL, împotriva Sentinţei civile nr. 363 din 07 februarie 2017, a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 iulie 2020”, se arată în minuta instanței.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a confirmat informația.

„În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a spus Monica Anisie, care a adăugat că va pune în aplicare decizia ICCJ“.

Monica Anisie a mai spus că va semna ordinul pentru retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta.

“Bineînțeles, dacă aceasta va fi soluția pe care ICCJ a dat-o“, a menționat minsitrul Educației.

Lovitură pentru Victor Ponta: „În sfârșit, se face dreptate!“

Informația a fost publicată inițial de jurnalista Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.

Monica Anisie a menționat că decizia Înaltei Curți nu a ajuns încă la Ministerul Educației și nu s-a publicat nici pe portalul instanțelor.

„În sfârșit, se face dreptate! Sper ca această decizie să fie un mesaj clar pentru cei care au vrut să plagieze: acest lucru se pedepsește. Să fie descurajați”, a declarat Anisie.

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea prin care Victor Ponta, prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte.

O primă decizie a Comisiei Tehnice din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a fost dată pe 29 iunie 2012. Membrii comisiei susţineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

Traian Băsescu: „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore…’

Tot în iunie 2012, la puţin timp după apariţia informaţiei că Victor Ponta ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat, președintele de atunci, Traian Băsescu, l-a ironizat în timpul unei declaraţii de presă. „Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore…”, declara atunci Traian Băsescu despre Victor Ponta.

Pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, Victor Ponta ar fi plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297. Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care a decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Pe 1 august 2016, ministrul Educaţiei de la acea dată, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific de doctor în drept lui Victor Ponta.

„Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 5663 din 15.12.2003”, se arăta în ordinului emis de Mircea Dumitru.

Ordinul ministrului Educaţiei a venit ca urmare a deciziei luate de CNATDCU în data de 27 iulie, prin care s-a confirmat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Comentarii
Adauga un comentariu