Local

Lovitură sub centură! Doi jandarmi, eliminați din sistem după ce un tânăr a fost bătut până la leșin în secție! O polițistă, „trasă de urechi” de judecători, după ce a încercat să mintă pentru a-i apăra pe colegi!

Publicat: 07 nov. 2020
Jandarm, în uniformă
IJJ Iași recrutează candidaţi (bărbaţi şi femei) în vederea întocmirii dosarelor pentru participarea la concursurile de admitere organizate de unitățile de învățământ postliceal ale Janarmeriei Române, sesiunea martie 2021

Doi jandarmi și o polițistă au fost sancționați definitiv de către judecătorii ieșeni. Giorgian Florin Macovei și Cristian Neculai Cramer au primit câte o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu amânare, pentru lovire și, respectiv, purtare abuzivă. De asemenea, Curtea de Apel Iași i-a aplicat polițistei Andreea Lupu un avertisment, pentru mărturie mincinoasă. Întregul scandal a pornit după ce un tânăr de 23 de ani a fost bătut măr într-o secție de Poliție

Lovitură sub centură primită de trei oameni ai legii. Magistrații ieșeni au sancționat ieri definitiv doi jandarmi și o polițistă, după ce un tânăr de 23 de ani a fost bătut măr într-o secție. Astfel, Curtea de Apel Iași a admis apelurile formulate în acest caz și i-a condamnat pe Giorgian Florin Macovei și Cristian Neculai Cramer la câte 1 an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru lovire și, respectiv, purtare abuzivă. În același timp, magistrații ieșeni au schimbat sentința în cazul polițistei Andreea Lupu, aplicându-i acesteia un avertisment pentru mărturie mincinoasă.
Pe de altă parte, instanța a decis achitarea lui Sorin Tarciniu pentru acuzația de purtare abuzivă. Totodată, judecătorii ieșeni i-au obligat pe Giorgian Florin Macovei și Cristian Neculai Cramer la plata sumei de 20.000 de lei către partea vătămată, drept daune morale.

Jandarmi și polițiști, acuzați de procurori în acest caz

Procesul a început pe 12 iulie 2017. În urma procesului, Tribunalul Vaslui a dispus condamnarea lui Cristian Neculai Cramer și a lui Sorin Tarciniu la câte 1 an și 2 luni de închisoare, cu suspendare, în vreme ce Girogian Florin Macovei a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare. În plus, judecătorii din cadrul Tribunalului Vaslui au dispus, în cazul lui Cramer și al lui Macovei, interzicerea dreptului de a exercita profesia de jandarm în cadrul Jandarmeriei Române.
De asemenea, prima instanță a dispus condamnarea Andreei Lupu la 1 an de închisoare, cu suspendare. Cei patru au fost trimiși în judecată de procurori, după ce un tânăr de 23 de ani a fost bătut într-o secție de Poliție. Dosarul a fost instrumentat de către procurorii militari, dar a ajuns în instanțele civile.

Un tânăr, bătut măr într-o secție de Poliție

Anchetatorii au susținut că incidentul s-a petrecut în urmă cu aproximativ 4 ani.

„În seara zilei de 1 martie 2016, în incinta sediului Poliției Municipiului Bârlad, inculpații plutonier major Cristian Neculai Cramer și plutonier major Sorin Tarciniu, din cadrul IJJ Vaslui – Detașamentul de Jandarmi Bârlad, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, împreună cu inculpatul plutonier major Giorgian Florin Macovei, care nu se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, i-au aplicat persoanei vătămate G.I. lovituri cu pumnii, picioarele și bastoanele din dotare, provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 14-15 zile de îngrijiri medicale. S-a mai reținut că inculpata Andreea Lupu, agent în cadrul Poliției Municipiului Bârlad, le-a dat ajutor celorlalți trei inculpați, în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauză și a tragerii la răspundere penală a acestora, prin relatările neconforme cu realitatea din cuprinsul declarației de martor date la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași pe 23 februarie 2017”, au menționat anchetatorii.

În primă instanță, inculpații au refuzat să dea declarații cu privire la incident.

De unde a izbucnit scandalul cu jandarmii

Tatăl tânărului a depus o plângere în care a arătat că, pe 1 martie 2016, fiul său, în vârstă de 23 de ani, a fost supus unor agresiuni din partea unor jandarmi în incinta Poliției Municipiului Bârlad, fiindu-i cauzate leziuni corporale. Din acest motiv, tânărul a fost transportat cu ambulanța mai întâi la Spitalul Municipal Bârlad, iar, apoi, la un spital din Iași. Anchetatorii au stabilit că, în ziua respectivă, de la ora 14:00, plutonierul major Cristian Neculai Cramer și plutonierul major Sorin Tarciniu au intrat în serviciu în echipa de intervenție, având în dotare autospeciala marca Logan și având ca misiune asigurarea apelurilor 112 și intervenția în municipiul Bârlad.

„În jurul orei 17:30, subofițerul Cristian Neculai Cramer a fost contactat telefonic de către inculpatul Giorgian Florin Macovei, care i-a solicitat sprijinul în vederea identificării unei persoane civile care l-a scuipat pe uniforma militară, în timp ce se deplasa spre sediul Subunității de Jandarmi Bârlad pentru a intra de serviciu. La scurt timp, subofițerii s-au deplasat cu autospeciala de serviciu în fața magazinului „Cartier”, unde au identificat un tânăr în fața unui local din apropiere (indicat de către subofițerul Macovei), aflând că se numește G.I. și care inițial nu a dorit să prezinte actul de identitate, la solicitarea organelor de ordine. Pe acest considerent, persoana vătămată a fost dusă la sediul Poliției Municipiului Bârlad, în vederea identificării procedurale și sancționării acesteia pentru refuzul legitimării, cu toate că, pe traseu, le-a predat actul de identitate”, au arătat anchetatorii.

Ce s-a întâmplat în sediul Poliției

Procurorii au mai stabilit că, în sediul Poliției Municipiului Bârlad, tânărul a fost dus în biroul agenților de ordine publică, de la parter, după ce, în prealabil, i-au adus la cunoștința ofițerului de serviciu că persoana vătămată urmează a fi amendată. Din cercetările efectuate a rezultat că, în biroul respectiv, se afla la sosirea subofițerilor și agentul de Poliție Andreea Lupu, care întocmea niște documente în afara orelor de serviciu.

„Din declarația lui G.I. rezultă că, după ce a fost dus în biroul respectiv, la scurt timp, fără motiv, unul dintre jandarmi (cu semnalmente care corespund inculpatului Giorgian Florin Macovei) i-a aplicat un pumn în zona frunții, după care toți cei trei jandamri i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii, picioarele și bastoanele din dotare peste tot corpul, dar în special a primit o lovitură mai puternică cu bastonul în zona capului, ceea ce a dus la o stare de leșin temporar, căzând pe dușumea, poziție în care inculpații au continuat să îl lovească cu picioarele, mai ales în zona coastelor. Întreaga activitate infracțională s-a desfășurat în prezența inculpatei agent de poliție Andreea Lupu, care se afla în birou și care nu a intervenit în niciun mod și nici nu a comunicat ofițerului de serviciu despre cele întâmplate”, au susținut procurorii.

Conform acestora, după incident, Cristian Neculai Cramer a întocmit pe numele victimei un proces-verbal, prin care l-a sancționat cu avertisment pentru săvârșirea contravenției de refuz al furnizării datelor cu privire la stabilirea identității. La ieșirea din sediul Poliției Municipiului Bârlad, tânărului i s-a făcut rău din cauza leziunilor corporale suferite. Acesta s-a așezat pe scările de la intrare, iar, la scurt timp, fiind contactat telefonic de mama lui, i-a spus că a fost bătut, comunicându-i că îi este rău și vomită sânge.

Victima a ajuns la spital din pricina leziunilor suferite

Tatăl tânărului a mers la sediul Poliției și, când a aflat ce s-a întâmplat, a sunat la 112. Acesta a cerut ca, acolo, să vină o ambulanță, relatând atât dispecerului de la Serviciul de Urgență, cât și celui de la Serviciul de Ambulanță Vaslui despre incident. Până la sosirea ambulanței, tatăl victimei a intrat în incinta Poliției Bârlad și i-a cerut explicații ofițerului de serviciu în legătură cu motivul agresării fiului său de către jandarmi, dar a fost îndrumat a reveni a doua zi într-o audiență la comandantul unității, fără alte explicații.

După 10 minute, o ambulanță l-a preluat pe tânăr și l-a dus la U.P.U. din cadrul Spitalului de Urgență Bârlad. În urma examinărilor medicale și a concluziilor specialiștilor de la U.P.U., s-a luat decizia ca tânărul să fie transportat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof.dr. Nicolae Oblu”, din Iași, unde a primit îngrijirile medicale de specialitate, fiind internat la Secția Neurochirurgie II, cu diagnosticul „policontuzionat, agresiune declarativ, traumatism cranio-cerebral, contuzie toraco-abdominală”. La audieri, Andreea Lupu a susținut că, de fapt, jandarmii nu l-ar fi agresat pe tânăr, acesta fiind doar sancționat. Totuși, judecătorii au concluzionat că tânărul a suferit diverse leziuni și nu avea unde să le sufere decât în incinta sediului Poliției.

Comentarii
Adauga un comentariu