Local

Lovitură sub centură pentru un fost ministru al Transporturilor! Relu Fenechiu, pus la plată de judecătorii ieșeni după un proces cu o miză de 4 milioane de lei (EXCLUSIV)

Publicat: 14 mai 2022
Relu Fenechiu și o sală de judecată
Fostul pușcăriaș Relu Fenechiu a pierdut procesul intentat firmei Profile Business Consulting SRL

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, pus la plată de judecătorii ieșeni după un proces cu o miză de 4 milioane de lei! Astfel, ieri, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins acțiunea formulată de ex-pușcăriașul Fenechiu în contradictoriu cu firma Profile Business Consulting SRL. Acum, fostul lider liberal ieșean trebuie să achite cheltuieli de judecată în valoare de 34.320 de lei.

Fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, pus la plată de magistrații ieșeni după un proces cu o miză de 4 milioane de lei! Astfel, ieri, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins acțiunea formulată de ex-pușcăriașul Fenechiu în contradictoriu cu firma Profile Business Consulting SRL.

„Instanța respinge excepția autorităţii de lucru judecat invocată de pârâta Profile Business Consulting SRL. Admite excepția precripției dreptului la acțiune invocată de pârâta Profile Business Consulting SRL. Respinge cererea formulată de reclamantul Relu Fenechiu în contradictoriu cu pârâta Profile Business Consulting SRL, ca fiind prescris dreptul la acțiune. Îl obligă pe reclamant să îi plătească pârâtei suma de 34.320 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au menționat judecătorii ieșeni.

Fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, pus la plată de judecători

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul lui Relu Fenechiu cu firma Profile Business Consulting SRL a început pe 25 iunie 2019. Fostul ministru al Transporturilor le cerea magistraților din cadrul Tribunalului Iași să oblige SC Profile Business Consulting la plata sumei de 3.925.367 de lei.

„Suma reprezintă împrumuturile făcute de mine pârâtei, plus dobânda legală. Între anii 2010-2014, pârâta a încasat, în baza unei relații comerciale, întreaga sumă de la SC Siveco SA România. La audierea administratorului unic și asociat al pârâtei în dosarul penal 199/P/2016 al DNA, acesta a declarat sub jurământ că, pentru sumele încasate, nu a prestat niciun serviciu și că Siveco le-a plătit la solicitarea mea. În aceeași declarație, a mai menționat că sumele încasate reprezentau un împrumut acordat societății și provenit de la mine, împrumut pe care urmează să îl returneze. Pe baza acelei declarații, eu am fost condamnat pentru spălare de bani și am fost obligat să plătesc Statului Român sumele încasate de firma Profile Business Consulting”, a menționat Relu Fenechiu în instanță.

Pedepsit în două dosare penale pentru fapte de corupție

Amintim că Relu Fenechiu a fost condamnat în două cauze întocmite de procurorii anticorupție, respectiv în dosarele intitulate generic „Transformatorul” și „Siveco”. În octombrie 2016, procurorii DNA au precizat că au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Fenechiu.

„În perioada 2012-2014, inculpatul Relu Fenechiu a cerut și a primit de la o firmă de software un procentaj de 15 la sută din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 13.990.059 de lei, fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de 8.130.721 de lei, fără TVA), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte. Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care, în realitate, nu au fost executate”, au subliniat procurorii.

Relu Fenechiu a fost pus în libertate, după o pedeapsă rezultantă de 5 ani și 6 luni de pușcărie, din care a executat aproximativ trei ani și jumătate în detenție la Penitenciarele Iași și Vaslui. Fostul liberal ieșean a fost obligat de judecători la plata unor daune consistente către bugetul statului, însă finanțiștii se chinuiesc și acum să recupereze din prejudicii. Fenechiu a făcut tot posibilul ca autoritățile să nu îi ia din avere. Acum, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a pierdut procesul intentat firmei Profile Business Consulting SRL.
Comentarii
Adauga un comentariu