Magazin

LOVITURA teribila pentru toti fumatorii

Publicat: 05 iun. 2014
1

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cere tuturor tarilor sa creasca accizele la tutun pentru a salva milioane de vieti, efectele fumatului ucigand 10 persoane pe minut in intreaga lume, scrie agerpres.ro.

Potrivit OMS, cresterea preturilor este cel mai eficient mod de a descuraja consumatorii, in special pe cei mai tineri.

Citeste si: Ce se intampla daca fumezi sapte tigari pe zi

Cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun, marcata sambata, agentia ONU estimeaza ca, potrivit datelor din 2012, o crestere a taxelor cu 50% ar reduce numarul de fumatori cu 49 milioane in intreaga lume, in urmatorii trei ani. Totodata, aproximativ 11 milioane de vieti ar fi salvate.

Tutunul provoaca aproape sase milioane de decese pe an, dintre care 600.000 cauzate de fumatul pasiv. Daca tendintele actuale continua, tutunul va ucide anual 8 milioane de oameni din intreaga lume incepand din 2013, potrivit expertului OMS, Ayda Yurelki.

Citeste si: Cresterea taxei pe viciu ar putea scadea numarul de fumatori din Romania

O crestere medie cu 10% a preturilor la tigari reduce consumul cu 4% in tarile bogate si cu aproximativ 5% in tarile sarace sau cu venituri medii.

Preturile ridicate la tigari ii descurajeaza in special pe tineri sa mai fumeze, sustine OMS. De asemenea, fumatorii tineri sunt incurajati sa reduca consumul de tutun sau sa renunte cu totul la fumat.

OMS a calculat ca daca toate tarile ar creste taxele la tutun cu 50%, guvernele ar strange 101 miliarde dolari ca venituri suplimentare, suma care ar putea fi folosita pentru investitii in alte domenii ale sanatatii publice.

Citeste si: Studiu socant! Nu ai sa crezi cati romani mor pe ora din cauza frumatului

OMS a dat exemplul Frantei care a triplat preturile reale (ajustate cu inflatia) ale tigarilor, intre 1990 si 2005, avand ca efect scaderea cu peste 50% a consumului de tutun si reducerea numarului de cazuri de cancer pulmonar.

Adauga un comentariu