Software & Hardware

Lovitura uriasa de Mozilla. Ce se va intampla in cateva saptamani

Publicat: 20 nov. 2014
5

Tocmai cand se anunta sfarsitul browserului Mozilla Firefox, a fost anuntat un nou parteneriat urias.

Parteneriatul dintre Mozilla Firefox si Google se apropie de final, aceasta fiind ultima luna din contract, ceea ce parea sa indice un final abrut pentru al 3-lea cel mai folosit browser din lume dupa Internet Explorer si Chrome. Cum 90% din veniturile celor de la Mozilla veneau de la Google, viitorul era unul intunecat. Iar sansele unei prelungiri ale intelegerii erau minime avand in vedere succesul inregistrat de Chrome, cel care si-a dublat numarul de utilizatori in ultimii 3 ani, in timp ce Firefox a pierdut aproape 10%.

Anul 2014 a fost unul oribil pentru Mozilla dupa ce au anuntat ca vor aduce reclame pe Firefox, miscare criticata de utilizatori. Apoi, in vara, controversatul CEO, Brendan Eich, si-a dat demisia. Totul se poate insa schimba dupa ce miercuri noapte a fost anuntat insa un nou parteneriat cu Yahoo!

Miscarea surprinzatoare va fi un „parteneriat pe 5 ani strategic” intre Mozilla si Yahoo, urmand ca Yahoo sa devine search engine-ul din default atat pe PC, cat si pe telefoanele mobile.

O ironie a acestei miscari este faptul ca web search engine-ul celor de la Microsoft, Bing, va deveni prin default al Firefox-ului. Asta pentru ca Bing este in spatele Yahoo search din 2010. Astfel, dupa ce au luptat cu Internet Explorer al celor de la Microsoft inca de la debut, Firefox depinde acum de Microsoft pentru veniturile sale. Totusi, CEO-ul Yahoo, Marissa Mayer, nu este deloc multumita de afacerea cu Bing, insa nu exista niciun semn ca Yahoo va reinventa propriul search engine.

Nu sunt cunoscute datele financiare ale parteneriatului dintre Mozilla si Yahoo, se presupune ca sunt in aceeasi zona cu cel dintre Google si Mozilla din 2011. Contractul pe 3 ani intre cele doua parti le aducea aproximativ 300 de milioane de dolari pe an.

Un lucru este cert – in urma acestui anunt, Mozilla si Firefox vor mai supravietui inca 5 ani.

Adauga un comentariu