News Flash:

Luarea de mita

24 Martie 2008
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
Luarea de mita
Articolul de astazi are menirea de a lamuri, cat de cat, ceea ce inseamna infractiunea de luare de mita, deoarece multe persoane confunda aceasta infractiune cu cea de primire de foloase necuvenite sau cu alte infractiuni. Infractiunea de luare de mita este prevazuta de art.254 cod penal si consta in fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini, ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri. Este obligatoriu ca faptuitorul sa aiba calitatea de functionar. Infractiunea poate fi savarsita printr-o actiune sau inactiune.

Actiunea se realizeaza prin una dintre urmatoarele trei modalitati alternative: pretinderea, de catre faptuitor, de bani sau alte foloase ce nu i se cuvin; primirea de bani sau alte foloase ce nu i se cuvin faptuitorului; acceptarea promisiunii unor astfel de foloase. Inactiunea presupune nerespingerea promisiunii unor astfel de foloase. Foarte important de mentionat este urmatorul aspect, si anume ca actiunea sau inactiunea faptuitorului trebuie sa fie anterioara indeplinirii sau neindeplinirii actului pentru care faptuitorul pretinde sau primeste banii sau foloasele. In cazul in care faptuitorul primeste bani sau alte foloase dupa indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu si la care era obligat in temeiul acestora, fapta nu constituie infractiunea de luare de mita, ci infractiunea de primire de foloase necuvenite, prevazuta de art.256 cod penal. Fapta constituie luare de mita atunci cand faptuitorul primeste banii sau foloasele in timpul indeplinirii actului, dar si atunci cand functionarul primeste banii sau foloasele dupa indeplinirea actului, insa numai pe baza unei intelegeri anterioare. Actul pentru a carui indeplinire sau neindeplinire faptuitorul pretinde ori primeste bani sau alte foloase trebuie sa fie un act privitor la indatoririle sale de serviciu. Daca functionarul, desi nu are competenta indeplinirii actului, l-a facut sa creada pe cel care i-a dat banii sau foloasele ca indeplinirea acelui act intra in atributiile sale de serviciu, atunci fapta savarsita constituie infractiune de inselaciune si nu de luare de mita.

In sarcina faptuitorului se va retine infractiunea de trafic de influenta, daca acesta, prevalandu-se de o trecere reala sau imaginara la functionarul competent sa indeplineasca actul, primeste banii sau foloasele pentru interventia pe care o va face la acest functionar. Tentativa infractiunii de luare de mita nu se pedepseste. Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Potrivit prevederilor art. 254 alin. 2 cod penal, infractiunea de luare de mita este mai grava daca fapta a fost savarsita de catre un functionar cu atributii de control. In acest caz, sanctiunea va fi inchisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. De precizat ca banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cod penal inchisoare confisca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3011 (s) | 24 queries | Mysql time :0.191998 (s)