Economic Local

Lucian Bode: Este exclusa majorarea pretului energiei electrice pentru populatie in 2012

Publicat: 05 mart. 2012
1
Pretul energiei electrice furnizata populatiei nu va creste in acest an, a declarat astazi, pentru Agerpres, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode.
„Este exclusa majorarea pretului energiei electrice furnizata populatiei. Avem datoria sa protejam populatia mai ales in aceasta perioada. Anul acesta pretul la electricitate pentru populatie nu va creste. Renuntarea la tarifele reglementate se va face etapizat astfel incat sa asiguram suportabilitatea pentru consumatorii finali”, a explicat ministrul Economiei. 
Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amanata cu doi ani si se va incheia in 2017 si nu in 2015, cum se anuntase initial, au anuntat, la inceputul lunii februarie, reprezentantii Comisiei Europene si Fondului Monetar International (FMI). 
„Nu exista niciun plan de crestere a costurilor la gaze in 2012. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va incepe in lunile urmatoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, intr-un calendar care va incepe in 2013”, a spus seful Misiunii FMI, Jeffrey Franks. 
Ministrul Economiei a mai spus ca proiectul legii energiei va fi trimis in Parlament in luna martie. 
„In luna martie, vom trimite la Parlament, in regim de urgenta Legea energiei electrice”, a precizat ministrul Economiei. 
Proiectul de lege vizeaza renuntarea etapizata la tarifele reglementate pentru clientii noncasnici in conditiile asigurarii suportabilitatii acestei masuri de catre consumatori.Propunerea de act normativ stabileste statutul de independenta si autonomie pentru autoritatatea de reglementare in domeniul energiei electrice – ANRE, in acord cu prevederile Directivei europene in acest sens. 
Astfel, ANRE poate decide in mod independent cu privire la masurile care sa garanteze o concurenta efectiva, necesara unei functionari corespunzatoare a pietei de energie electrica, si la impunerea de sanctiuni efective, proportionale si cu efect de descurajare impotriva operatorilor economici din domeniu care nu respecta obligatiile legale ce le revin. 
De asemenea, proiectul de act normativ cuprinde prevederi legate de protectia consumatorilor, in sensul ca acestia trebuie sa aiba acces la informatii corecte si concrete. 
Totodata, clientii finali pot schimba furnizorul de energie electrica in termen de trei saptamani, in baza unei proceduri transparente si pot incheia contracte cu mai multi furnizori de energie in acelasi timp, pentru un singur loc de consum, drept ce le revine exclusiv clientilor noncasnici de mari dimensiuni, a caror putere maxima aprobata prin avizul tehnic de racordare este stabilita prin reglementarile ANRE.
Adauga un comentariu