Scriitori

Lucian Mănăilescu a murit. Poetul a pierdut lupta îndelungată pe care dus-o cu o boală incurabilă

Publicat: 06 nov. 2020
Poetul Lucian Mănăilescu a murit
Este doliu în lumea culturala după ce poetul Lucian Mănăilescu a murit.

Este doliu în lumea culturala după ce poetul Lucian Mănăilescu a murit. Uniunea Scriitorilor din România și-a exprimat regretul imens la vestea morții marelui poet. Scriitorul s-a stins din viață cu doar câteva zile înainte de a împlini 69 de ani.

Lucian Mănăilescu a pierdut lupta îndelungată pe care dus-o cu o boală incurabilă.

Lucian Mănăilescu a murit

Poetul s-a născut la Nehoiu şi a absolvit al Școala Sanitară Buzău. În 2011 și-a luat licența în Istorie şi  fost asistent medical principal de epidemiologie la C.S.A. Buzău. A fost un apreciat redactor de carte şi redactor-șef la numeroase publicații locale precum Viaţa Buzăului, Muntenia (1990-1992), Jurnalul de Buzău (1992-1993), Informaţia Buzăului (1993), Fereastra şi Mizil (2007- 2016). „Săru’ mâna, mamă și tată / Eu plec să-nvăț cititul / și socotitul, și muritul…”, este un pasaj din poezia „Plecarea din copilărie”, care a fost scrisă de poet.

Lucian Mănăilescu și-a găsit un loc aparte în galeria scriitorilor români contemporani datorită scrisului poeziei profunde. Pe 11 noiembrie, poetul ar fi împlinit 69 de ani.  A fost Membru al Uniunii Scriitorilor din România încă din 2006.

Lucian Mănăilescu a fost o figură marcantă a culturii buzoiene

Spiritul său creator l-a ajutat de-a lungul timpului să fie un organizator foarte activ al multor evenimente culturale. În biografia de pe pagina USR Brașov, poetul a dezvăluit că a debutat cu poezie în România literară.

În toată cariera sa de scriitor Lucian Mănăilescu a mai colaborat cu revistele Luceafărul, Cronica, Viața Românească, Poesis, Vatra Veche, Oglinda literară, Cafeneaua literară, Urmuz şi Plumb.

„În volum a debutat în 1997 cu versuri, Cartea junglei. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2006, transferat la filiala Brașov în 2018. A organizat cele nouă ediții ale Festivalului Naţional de Literatură Agatha Grigorescu Bacovia – Mizil”.

Lucian Mănăilescu a murit. 50 de volume lăsate în urmă

Redactor de carte al unui număr de peste 50 de volume, poetul a primit numeroase premii literare pentru creaţia lui. Dintre acestea merită amintite Marele Premiu la Concursul Naţional de poezie „Carmen Patriae” (Braşov, 2005), Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului la Festivalul „Primăvara poeţilor” (2009 și 2012), Premiul „Dumitru Pricop” la Festivalul Internaţional „Titel Constantinescu” (2011).

Printre altele, în opera acestuia regăsim titlurile „Poezie: Cartea junglei” (1997), „Lacrimi de Murano” (2001), „Rememorări” (2004), „Ultima eră glaciară” (2006), „Am auzit că viaţa e frumoasă” (2009), „60” (2011), „Raiul pirania” (2011), „Atrocităţile fericirii” (2015), „Fractali” (2017) şi „Interviuri: Ferestre literare” (2016).

Oamenii de cultură din Buzău îl plâng pe Lucian Mănăilescu

Faptul că Lucian Mănăilescu a murit afost primit cu multe regrete de oamenii de cultură din Buzău. „Poetul Lucian Mănăilescu a plecat în lumea poeziilor nescrise”, este un mesaj postat recent pe pagina de Facebook Literadura.

„Dumnezeu să-l odihnească în pace! Pentru memoria lui LUCIAN MĂNĂILESCU, rafinat om de cultură, creator de bijuterii literare, depozitarul frumosului acestui oraș, păstrat în mii de instantanee, putem să exprimăm recunoștința printr-un gând, printr-o lumină, printr-un vers.

Toți îi suntem datori pentru ceea ce a lăsat în urmă… Trudă zidită în versuri unice! Sus, printre stele, își vă găsi liniștea și timpul pentru proiectele gândite, începute și nefinalizate. Dumnezeu să vă odihnească, om neprețuit! În urma dv., cetatea, cu un poet mai puțin, va tăcea îndelung…”, a scris avocata Roxana Mihaela Constantinescz.





Adauga un comentariu