Mozaic muzical

Lucrari controversate ale lui Serghei Prokofiev

Publicat: 11 ian. 2015
3

Serghei Serghievici Prokofiev (rusa: Сергей Сергеевич Прокофьев (n. 23 aprilie 1891 – d. 5 martie 1953) a fost un compozitor, pianist si dirijor rus care a stapanit numeroase genuri muzicale si este adesea considerat unul dintre cei mai importanti compozitori ai secolului XX. A compus lucrari intr-o varietate de genuri, inclusiv opere, balete, simfonii, concerte, muzica de camera si muzica de film.

In 1902 mama lui Prokofiev l-a cunoscut pe Serghei Taneiev, directorul Conservatorului din Moscova, care a sugerat initial ca Prokofiev sa inceapa sa ia lectii de pian si compozitie de la Alexander Goldenweiser. Cand Taneiev a fost incapabil sa aranjeze acest lucru, a reusit sa il convinga pe compozitorul si pianistul Reinhold Glière sa petreaca vara anului 1902 la Sontsovka invatandu-l pe Prokofiev. Aceste prime serii de lectii au culminat, la insistentele tanarului Prokofiev in varsta de 11 ani, cu incercarea sa de a compune o simfonie. Glière a vizitat Sontsovka si vara anului urmator pentru a continua lectiile. Decenii mai tarziu, cand Prokofiev a scris despre lectiile cu Glière, a laudat calitatile sale de profesor dar a fost nemultumit de faptul ca Glière i-a prezentat structura frazala „patratoasa” si modulatii conventionale pe care ulterior trebuia sa le uite. Cu toate acestea, avand cunostintele teoretice necesare, Prokofiev a inceput sa experimenteze cu armoniile disonante si timpii neconventionali intr-o serie de piese scurte pentru pian, punand astfel bazele propriului sau stil muzical.

Vezi si Cariera celebrei pianiste Clara Haskil

Dupa o vreme mama lui Prokofiev si-a dat seama ca izolarea din Sontsovka ingradea dezvoltarea sa muzicala dar parintii sai au ezitat cu privire la inceperea carierei muzicale a fiului lor la o varsta atat de mica. In 1904 Prokofiev si mama sa au vizitat Sankt Petersburg pentru a analiza posibilitatea mutarii acolo pentru studii. Au facut cunostinta cu Alexandr Glazunov, un profesor la Conservator, care a cerut sa il intalneasca pe Prokofiev. Glazunov a fost atat de impresionat incat i-a cerut mamei sale ca fiul ei sa se inscrie la Conservatorul din Sankt Petersburg. Pana in acest moment Prokofiev a compus inca doua opere, Insulele pustii si Chef in timpul ciumei, si lucra la a patra, Undine. A trecut testele preliminare si a fost acceptat la Conservator in acelasi an.

Vezi si Opera lui Wilhelm Backhaus

Cu cativa ani mai tanar decat majoritatea colegilor sai, era vazut ca fiind un individ excentric si arogant si isi exprima adesea nemultumirea cu privire la ore, pe care le vedea ca fiind plictisitoare. In aceasta perioada a studiat, printre altii, cu Alexander Winkler, Anatoli Liadov, Nikolai Tcherepnin si Nikolai Rimsky-Korsakov. A fost coleg cu compozitorii Boris Asafyev si Nikolai Miaskovski, ultimul devenindu-i prieten apropiat pe viata.

Ca membru al scenei muzicale din Sankt Petersburg Prokofiev si-a creat reputatia de rebel muzical, primind laude pentru compozitiile sale originale pe care le interpreta el insusi la pian. In 1909 a absolvit cursurile de compozitie cu note neimpresionante. A continuat sa studieze la Conservator, studiind pianul cu Anna Yesipova si dirijatul cu Nikolai Tcherepnin.

In 1910 a murit tatal lui Prokofiev iar sprijinul financiar al lui Serghei a incetat. Din fericire a inceput sa isi creeze un renume ca si compozitor, desi provoca adesea controverse din cauza lucrarilor sale avangardiste. De exemplu, Sarcasmurile pentru pian, Op. 17 (1912) utilizeaza intens politonia iar Studiile, Op. 2 (1909) si Patru piese, Op. 4 (1908) sunt lucrari foarte cromatice si disonante. In aceasta perioada a compus primele sale doua concerte pentru pian, ultimul creand un scandal la premiera din 23 august 1913. Conform unui spectator, publicul a parasit sala exclamand „La naiba cu muzica asta futurista! Si pisicile de pe acoperis fac muzica mai buna!”, desi modernistii erau in extaz.

In 1911 a primit ajutor de la celebrul muzicolog si critic rus Alexandr Ossovski care a scris o scrisoare publicistului muzical Boris P. Jurgenson care i-a oferit lui Prokofiev un contract. Prokofiev a facut primul sau drum in strainatate in 1913, calatorind la Paris si Londra unde a cunoscut Ballets Russes a lui Serghei Diaghilev.

Adauga un comentariu