Arte vizuale

Lucrari semnate de Van Gogh, descoperite dupa mai bine de 100 de ani

Publicat: 18 ian. 2018
3

Doua lucrari semnate de Vincent van Gogh au fost descoperite dupa mai bine de 100 de ani si au fost expuse pentru prima oara in public, la muzeul Singer Laren, din Olanda.

Este vorba despre un desen dintr-o colectie privata, „Dealul din Montmartre cu cariere de piatra" (1886), atribuit recent lui Van Gogh, si de un altul, „Dealul din Montmartre", semnat de acelasi artist.

Lucrarea „Dealul din Montmartre cu cariere de piatra" a fost descoperita in colectia fundatiei de arta Van Vlissingen. Adusa pentru autentificare in 2013, la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, a fost atribuita de specialisti celebrului pictor, acestia vorbind despre o descoperire „exceptionala".

Desenele ilustreaza „cu maiestrie cum artistul se afla inca in cautarea stilului propriu in perioada iarna/ primavara anului 1886", a explicat Teio Meedendorp, cercetator principal la Muzeul Van Gogh din Amsterdam.

„O astfel de descoperire este intotdeauna binevenita. Este chiar exceptional, asa ceva nu se intampla des", a declarat Teio Meedendorp.

Meedendorp crede ca cele doua lucrari apartin stilului formal, de inceput al lui Van Gogh, pe care mai apoi si l-a dezvoltat la academia de arta din Antwerp, inainte de a pleca la Paris, unde stilul sau a fost mult imbunatatit, noteaza BBC.

Simplitatea complexa a taranului roman la Muzeul Etnografic

„Privind istoria in ochi. 100 de portrete de tarani transilvaneni” este titlul cu care se prezinta expozitia care da startul unei serii de evenimente care vor avea loc in cadrul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca cu ocazia aniversarii Centenarului Marii Uniri.

Pentru a crea o legatura intre taranul transilvanean, cu obrajii rumeniti de soare dupa o zi de munca la camp si cu painea in desaga si clujenii pierduti printre click-uri si slide-uri, Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca pune la dispozitie in format virtual 100 de portrete care pot fi accesate pe site-ul institutiei. Expozitia virtuala „100 de portrete” contine imagini surprinse de catre specialistii etnografi din cadrul muzeului (Romulus Vuia, Luiza Netoliczka, Teodor Onisor) si de catre un colaborator englez al acesteia (Denis Galloway). Majoritatea imaginilor au fost realizate pe clisee de sticla, iar unele sunt mai vechi de un secol. Taranii surprinsi in naturaletea lor specifica, fara filtre si fara riduri scoase in Photoshop provin din diferite zone ale Transilvaniei si din parti ale Banatului.
Adauga un comentariu