Eveniment-Social

Lucrarile de reabilitare la Palatul Culturii ar putea fi reluate

Publicat: 12 sept. 2013
1

Lucrarile de reabilitare a Palatului Culturii ar putea fi reluate luna viitoare. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) deruleaza ultimele verificari ce tin de organizarea licitatiei publice pentru acest obiectiv, iar lucrarile ar putea incepe in cateva saptamani. Concret, la inceputul anului, pentru acest monument s-au alocat 15,5 milioane de euro. In aceasta etapa urmeaza a fi realizate reabilitari la turnul central, din aripa de Est, unde a functionat Biblioteca Judeteana Gh. Asachi, la acoperis si la partea din spate a Palatului, ramasa nefinalizata. In plus, o parte dintre vestigiile arheologice vor fi protejate cu o sticla, care sa fie rezistenta la trafic intens, si iluminate.

„In cazul executarii lucrarilor de reabilitare si consolidare a Palatului Culturii din Iasi s-a constatat existenta unor vestigii arheologice sub actuala cladire. Potrivit legislatiei in domeniu, a fost necesara deschiderea unui santier arheologic pentru cercetari, ceea ce a dus la lucrari suplimentare in valoare de circa 15,8 milioane euro. In acest context, Ministerul Culturii a solicitat Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei amendarea acordului-cadru de imprumut prin majorarea costului net al proiectului, si respectiv a contributiei Guvernului la finantarea acestui proiect cu aproximativ 15,8 milioane euro”, au precizat reprezentantii Executivului.

Reamintim ca Palatul Culturii din Iasi este o cladire emblematica, construita în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curti Domnesti medievale, pe locul fostului Palat Domnesc. Cladirea este înscrisa în lista monumentelor istorice si a servit, initial, drept Palat Administrativ si de Justitie. În anul 1955, destinatia cladirii a fost schimbata într-una culturala, devenind gazda unor importante institutii.

Adauga un comentariu