Eveniment-Social

Lucrarile de reabilitare la Palatul Culturii ar putea fi reluate in aceasta toamna

Publicat: 15 aug. 2013
1

Lucrarile de restaurare si reabilitare la Palatul Culturii ar putea fi reluate in aceasta toamna dupa ce Ministerului Culturii va lansa o noua licitatie. Pentru aceste lucrari s-au alocat la inceputul anului 15,8 milioane de euro. In aceasta etapa, lucrarile vor fi realizate la turnul central, din aripa de Est, unde a functionat si Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi, la acoperis si la partea ramasa nefinalizata.
In plus, o parte din vestigiile arheologice vor fi protejate cu o sticla, care sa fie rezistenta la trafic intens, si iluminate. „In cazul executarii lucrarilor de reabilitare si consolidare a Palatului Culturii din Iasi, s-a constatat existenta unor vestigii arheologice sub actuala cladire. Potrivit legislatiei in domeniu, a fost necesara deschiderea unui santier arheologic pentru cercetari, ceea ce a dus la lucrari suplimentare in valoare de circa 15,8 milioane euro. In acest context, Ministerul Culturii a solicitat catre BDCE amendarea acordului-cadru de imprumut prin majorarea costului net al proiectului, si respectiv a contributiei Guvernului la finantarea acestui proiect cu aproximativ 15,8 milioane euro”, precizeaza reprezentantii Executivului.

Reamintim ca Palatul Culturii din Iasi este o cladire emblematica, construita în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curti Domnesti medievale, pe locul fostului Palat Domnesc. Cladirea este înscrisa în Lista monumentelor istorice si a servit, initial, drept Palat Administrativ si de Justitie. În anul 1955, destinatia cladirii a fost schimbata într-una culturala, devenind gazda unor importante institutii culturale.

Adauga un comentariu