Secretele istoriei

Lucruri adevarate despre Martin Luther King, Jr.

Publicat: 22 oct. 2013
3
In timp ce discursul „Am un vis” a fost citat in scop grosolan de o companie tehnologica, in timpul sau a fost exploatat in scopuri si mai rele. Twentieth Century Fox a lansat in 1963 un album cu discursul, fara a mentiona drepturile de autor. King i-a dat in judecata si albumul a fost scos din circulatie. De atunci, King a recurs de multe ori la procese. I-a dat in judecata, printre altii, si pe USA Today pentru reproducerea totala a discursului si pe CBS pentru tentativa de retransmisie a primei filmari. A mai dat in judecata si PBS pentru ca au numit o serie de documentare „Ochii pe premiu”.
Omul mentionat cel mai des si cel care l-a influentat pe King, a fost Bayard Rustin, care a fost implicat direct in organizarea marsului din Washington si in Boicotul Autobuzelor din Montgomery. Dar, in 1955, Bayard a fost arestat pentru ca a fost prins intretinand relatii sexuale cu doi barbati. In ciuda reputatiei patate, nu s-a distantat de politica.
In perioada 1950 – 1960, FBI l-a investigat pe King sa vada daca era simpatizant al comunistilor. Cand inca se afla sub observare, ei au pretins ca au inregistrat numeroase casete neplacute cu King, printre care si una in care facea glume pe seama asasinarii lui John F. Kennedy. De departe cea mai raspandita, a fost cea in care King vorbea despre cuceririle sale sexuale, potrivit zeceintop.ro.
Biografii, din contra, au declarat ca King se simtea vinovat de asta si ca in continutul predicilor sale se reflecta uneori nelinistea. El a avut cel putin un partener extraconjugal cu care vorbea in fiecare zi si care ii inlocuia emotional relatia cu sotia sa. Nu este o scuza, dar situatia era mult mai complicata decat parea si unora le facea placere sa foloseasca acel aspect al caracterului sau ca sa il atace.
In 1967, King i-a indepartat pe multi atunci cand si-a exprimat sentimentele impotriva razboiului, in timpul discursului „De ce m-am opus razboiului din Vietnam”. Printre acestia se afla si presedintele Lyndon Johnson, dar si publicatiile Life Magazine si Washington Post, care l-au acuzat pe King ca si-a tradat legatura cu poporul cu asemenea sentimente. Un album al discursului lansat postum a castigat un premiu Grammy, dar tot ramane un discurs valoros.Adauga un comentariu